Analys av resultatet från Eurovision 2016

KRÖNIKA. Det blev till slut Ukrainska Jamala som fick lyfta Eurovisionbucklan i Globen – trots att Ukraina inte varit bland de två mest tippade favoriterna. Många blev förvånade och inte helt oväntat så har det politiska budskapet i vinnarlåten genererat starka reaktioner av olika slag runt om i världen. Men årets Eurovision har haft många andra intressanta sidor, och i denna analys kommer vi att peka ut en del av dessa!

 

Showen

 • – Globen är den första arenan sedan ”The Point Theatre” i Dublin (1994-1995, 1997) att vara värd för ESC mer än en gång. Dessutom den första arenan att göra det två gånger detta millennium.
 • – Sverige var värd för tredje gången sedan år 2000.
 • – För första gången sedan 2008 leddes tävlingen av en manlig och en kvinnlig programledare.
 • – Det är första gången sedan 1974 som en programledare gör comeback i Eurovision (Petra Mede såklart)

 

Kommentar

Sverige är nu ett av de mest ansedda Eurovisionländerna. Succén i Globen står att läsa om i all internationell press (nästan) och man behöver bara prata lite grann med tillresta fans för att få hyllningar och lovprisningar över det svenska arrangemanget i år. Programledarna är kända utomlands, och i synnerhet Petra Mede som nu är en Eurovisionlegend. Hon fick stående ovationer i Globen så fort hon presenterade sig, och fansen avgudar henne. Dock får sägas att Måns gjorde ett oerhört imponerande intryck på de flesta, men då vet de såklart inte om hans långa karriär som programledare. Scenbygget var imponerande, och det återstår bara att konstatera att Eurovision i Stockholm 2016 var en solid framgång för SVT och Sverige!

 

 

Vinnaren

 • – Ukraina vinner sin andra vinst – den första f.d. Sovjetrepubliken som har vunnit mer än en gång.
 • – Poängsumman högsta någonsin för en vinnare 534 (OBS! P.g.a. det nya röstsystemet delas dubbelt så många poäng ut än tidigare).
 • – Första gången ett bidrag delvis skrivet på Krimtatariska – ett altaiskt språk vinner (Altaiska språk är bl.a. turkiska, mongoliska m.m.).
 • – ”1944” är den första vinnarlåten med enbart siffror i titeln. Det är dock inte första vinnarlåten med ett årtal i titeln (Minns Italiens vinnarlåt 1990: ”Insieme 1992”).
 • – ”1944” är det första bidraget någonsin där titeln inte nämns i sångtexten.
 • – Det är första gången vinnarlåten inte placerade sig som etta hos vare sig jury eller telefonomröstning.

 

Kommentar

Ukrainas vinst markerar lite av en ny era i Eurovision – efter 5 år av dominans från Norden och Västeuropa, så har ”Öst” nu tagit tillbaka pokalen igen. Det intressanta är att det sker i en turbulent tid i Europeisk historia då just Ukraina är skådeplatsen för ett aktivt inbördeskrig, som även involverar Ryssland. Såsom många journalister har påpekat så sattes just konflikten mellan Ryssland och Ukraina på sin spets de sista skälvande sekunderna av röstningen – då Rysslands röster skulle komma in. Men det var ju Ukraina som drog längsta strået – och dessutom med en låt som indirekt (eller direkt) kritiserar dagens Ryssland och dess utrikespolitik. ”1944” är låttiteln som aldrig nämns, men alla får veta vad årtalet syftar på, och genom det så skapas ett politiskt budskap som tydligen tilltalar många européer. Precis som när Conchita 2014 blott visade sig och sitt uttryckssätt – så förstod alla vad budskapet var och varför bidraget var viktigt. Jamala använde sig av låttiteln och ett fantastiskt känslospråk som passerade alla språkbarriärer. Kanske var det sen också just språkvalet av Krimtatariskan – som knappt någon utanför Krimhalvön kan förstå – som gjorde att man ändå förstod budskapet tack vare den turbulenta tid vi lever i nu. ”1944” är alltså väldigt 2016!

 

 

Övriga i finalen

 • – Australien får sin bästa slutplacering någonsin (2:a) (kom 5: ifjol)
 • – Ryssland tar tredjeplatsen – och har därmed nu tagit 8 pallplatser på 16 år.
 • – Bulgarien får sin bästa slutplacering någonsin (4:a) – tidigare som bäst 5:a (2007)
 • – Frankrike får i och med sjätteplatsen sin bästa slutplacering sedan 2002, då man slutade 5:a.
 • – Litauen får med sin 9:e-plats sin näst bästa placering genom tiderna. Endast LT Uniteds sjätteplats år 2006 överträffar detta.
 • – Tyskland kommer sist för andra året i rad – dock inte med 0 poäng denna gång. Hade juryn fått bestämma hade de dock slutat på 1 poäng!
 • – Tjeckien slutar näst sist i sin första final någonsin.
 • – Sverige slutar 5:a – den bästa placeringen för ett värdland sedan Azerbajdzjan 2012 (4:a). Femteplatsen är dessutom Sveriges sjunde (!!!) genom tiderna.
 • – Österrike slutar på 13:e plats och får sin näst bästa slutplacering på tio år (endast överträffat av 2014 när man vann med Conchita Wurst).
 • – Polen slutar på 8:e plats och får sin bästa slutplacering sedan Ich Trojes 7:e plats 2003 (och är dessutom den tredje bästa slutplacering för Polen totalt genom tiderna).
 • – Svenska låtskrivare låg bakom 3 av 5 bidrag i topp-5 (Ryssland, Bulgarien och Sverige).
 • – Emellertid låg svenska låtskrivare även bakom 3 av 6 bidrag som hamnade i botten-6 (Tjeckien, Cypern och Georgien).

 

Kommentar

Favoriterna föll – även om de vann var sin omröstning. Australien har fått en lysande start på Eurovisionkarriären med en 5:e plats ifjol och en 2:a plats i år. De verkar bli en ny stormakt i ESC, emellertid medan de gamla fortfarande lyser klart! Ryssland är ju fortfarande med i toppen, och även om Sergej var tippad att vinna i år så räckte inte LED-väggen till en ny rysk vinst. Tredjeplatsen kan inte beskrivas som annat än en besvikelse för ryssarna, som har varit segertippade ända sen i mars. En annan stormakt som fortsätter imponera är Sverige – som nu alltså kommer 5:a – vilket är en otrolig placering för ett värdland! Azeriska Sabina lyckades ju visserligen ta sitt land till en 4:e plats på hemmaplan 2012, men förutom den parentesen så är Frans’ succé på hemmaplan unik i jämförelse med andra värdländers öden under de senaste 10 åren! Vi kan ju exempelvis bara blicka tillbaka till fjolåret då Österrike kom på delad sistaplats med 0 poäng. Sverige fortsätter alltså dominera tävlingen – men framförallt med låtskrivare.

Bulgariens och Rysslands bidrag hade svensk inblandning (och koreografi/bakgrundskör), och i synnerhet Bulgarien stod ju för en stor skräll. Landet hade aldrig varit i närheten av topp-5 i oddsen inför finalen, men fansen, juryn och folket verkade tycka annorlunda. Roligt att Poli Genova äntligen har fått en erkännande och dessutom med en riktigt bra låt! Men den svenska låtskrivardominansen ledde i år till 9 svenskbidrag i finalen – med blandade resultat. Tjeckien fick undvek ju sistaplatsen med sin svenska låt ”I Stand”, medan Thomas G:ssons rocklåtar som tävlade för Cypern och Georgien båda hamnade runt 20:e platsen. Vid sidan av dessa så bör vi nämna några andra överraskningar i startfältet: Frankrike, som länge var nästfavoriten efter Ryssland, klarade ”bara” en sjätteplats, trots stödet från ESC-fansen. Men Amirs framträdande möttes av likgiltighet, vilket nog fällde hans vinstchanser i år. Österrike däremot gick oerhört bra, och tog 13:e platsen. I den österrikiska kontexten är det en oerhört bra placering! Men mest chockad är nog polska Michal som var bland bottenbidragen i oddsen. Istället för att komma sist så slutade han 3:a i telefonomröstningen och 8:a totalt. Vem hade sett det komma? Oddsen kan alltså få rejält fel ibland!

 

Poängen i finalen

 • – Ukraina får 17 tolvor – 7 ifrån folket och 10 från juryn.
 • – Ryssland från 14 tolvor – 10 ifrån folket och 4 från juryn.
 • – Australien får 12 tolvor – 3 ifrån folket och 9 ifrån juryn.
 • – 20 av 26 länder fick åtminstone 1 tolva under omröstningen.
 • – 8 länder fick bara 1 tolva var.
 • – Tyskland, som kom sist, fick totalt 11 poäng: 8 poäng från Schweiziska folket, 1 ifrån Österrikes dito och 1 ifrån Georgiens jury.
 • – Tjeckien var den enda nation som fick 0 poäng i en omröstning – nämligen telefonomröstningen.

 

Kommentar

En klar tendens i år var att jurygrupper och telefonröstarna gödslade sina 12:or över nästan hela startfältet. Enbart 6 länder blev utan 12:a – Tyskland, Tjeckien, Kroatien, Ungern, Österrike och Azerbajdzjan. Österrike klarade dock sig rätt bra ändå utan 12:or, med tanke på att man slutade så högt som 13:e. Men alla andra bidrag fick alltså åtminstone en tolva – t.o.m. Georgien som fick 12 poäng ifrån Storbritanniens jury! Anledningen till denna spridning består nog främst av det nya poängsystemet som dubblerat antalet poäng i omlopp. Det är alltså dubbelt så lätt att få poäng nu, mot tidigare då man behövde ligga hyfsat bra till hos både juryn och folket. Problemet som dock uppstår nu när så många länder får poäng är att det bli oerhört jämnt i mitten av resultatlistan, och dessutom svårare för ett land att dra iväg. Trots juryns velande så lyckades dock Australien rycka till sig en ledning på 110 poäng i juryomröstningen tack vare att man fick jämna höga poäng av så många länder – även om Ukraina fick fler 12:or.

 

 

Juryn vs. Folket – tendenser

 • – Jurygrupperna missgynnade Ryssland: 22 jurygrupper gav 0 poäng till Ryssland! Och bara Azerbajdzjan, Vitryssland, Cypern och Greklands jurygrupper gav 12 poäng till Ryssland. I övrigt kom Rysslands jurypoäng mest ifrån Balkan samt Sverige & Island. Juryerna i de flesta västländer samt Baltikum, Centraleuropa, Georgien och Ukraina gav inga poäng alls till Ryssland.
 • – Folket gynnade dock Ryssland: Alla länder gav i denna omröstning poäng till Ryssland – och Ryssland fick 10 tolvor, mestadels från sina direkta grannländer inklusive Baltikum och Ukraina!
 • – Folket gynnade Polen starkt – slutade 3:a där, men 25:a i juryn.
 • – Folket gynnade också Österrike, Serbien och Azerbajdzjan. Även Sverige gynnades en del.
 • – Jurygrupperna gynnade Australien starkt – som bara blev utan poäng i Tjeckien, Irland och San Marino.
 • – Juryn gynnade Belgien, Nederländerna, Israel och Malta. Malta slutade 4:a hos juryn men bara 21:e hos folket.

 

Kommentar

Ifjol kunde vi efter Måns vinst i Wien analysera skillnaderna mellan hur folket och juryn hade röstat – och se att Måns var juryfavoriten medan Italien vunnit folkets omröstning ganska stort. Lyckligtvis hade juryn inte ens placerat Italien i topp-5, medan folket ändå placerade Måns på 3:e plats. Därmed vann han med god marginal ändå. I år ser vi samma tendens – fast i år fick ingen sin vilja igenom! Juryn valde Australien helt överlägset, 110 poäng före tvåan Ukraina – med Ryssland först på delad 5:e plats. Hos folket var dock rollerna omvända – där vann Ryssland med 38 poäng före Ukraina – med Australien på 4:e plats – 130 poäng bakom Ryssland. Eftersom jurygrupper och folket skickligt manövrerade ut varandras favoriter så vann ju då istället deras gemensamma tvåa: Ukraina. Ironiskt nog den första vinnaren som egentligen inte vunnit någon omröstning! Men, tydligt är att jurygrupperna visat en tydlig geografisk (och politisk?) uppdelning då Rysslands jury-12:or kommer från länder som stödjer Ryssland politiskt (Vitryssland, Azerbajdzjan, Grekland), medan länder som istället gör väldigt tydligt motstånd mot Ryssland (exempelvis genom NATO-medlemskap) inte gav några jurypoäng (Baltikum, Ukraina, Georgien, Polen m.fl.).

Men folket verkar inte bry sig, för Ryssland plockade massor av 12:or ifrån alla länder i telefonomröstningen – även Ukraina! Frågan är om dessa röster kom från de ryska minoriteterna månne, men det visar iallafall att folket inte tänker lika politiskt som jurygrupperna gör ibland. Andra skillnader mellan juryer och folket var stödet för Polen – som blev extremt. Jurygrupperna placerade Michal näst sist medan folket placerade honom på 3:e plats! Kanske Michals lugna klassiska ballad tilltalade folket på ett helt annat sätt en den professionella juryn? Låten blev ju kritiserad för att vara ”gammaldags” och den kanske därför inte föll den ”moderna” musikeliten i smaken. Det gjorde tydligen däremot Nederländerna, Israel och Malta – som kanske var lite mer avancerade i sin produktion? Nåja, det är svårt att spekulera om det. När det gäller grannröstandet så var dock ganska svårt att se något specifikt sådant hos jurygrupperna. Dock bör sägas att folket tydligt gynnade sina grannländer i telefonomröstningen – Azerbajdzjan och Serbien drog stor nytta av sina grannar som de fick de flesta av sin poäng ifrån. Det räckte dock inte till några högre placeringar i år.

 

Blockröstningen – lever den än?

Många menar att det gamla blockröstandet fortfarande lever kvar i Eurovision, d.v.s. att exempelvis Balkanländerna röstar på varandra, Norden röstar på varandra o.s.v. Men stämmer det fortfarande, med tanke på jurygruppernas inflytande? Om vi bryter ned resultatet i 7 ”block” som följer de lottningsgrupper som EBU använder sig av när de ska lotta semifinalerna i ESC, så ser vi lite tydligare tendenser. Blockens indelningen ser ni här:

 

”Balkan”

Albanien
Bosnien & Hercegovina
Kroatien
Makedonien
Montenegro
Serbien
Slovenien

”Norden”

Danmark
Estland
Finland
Island
Lettland
Norge
Sverige

”F.d Sovjet”

Armenien
Azerbajdzjan
Vitryssland
Georgien
Ryssland
Ukraina

”Greklandsblocket”

Australien
Belgien
Bulgarien
Cypern
Grekland
Nederländerna

”Polen-Litauen”

Tjeckien
Irland
Litauen
Malta
Polen
San Marino

”Centraleuropa”

Österrike
Ungern
Israel
Moldavien
Schweiz

”Big-5”

Storbritannien
Spanien
Italien
Frankrike
Tyskland

 

Juryomröstningen

 • – Ingen blockröstning hos jurygrupperna när det gällde Ryssland: Jurygrupperna var eniga i att rata Ryssland, som inte kom i topp-3 hos något block. Sämst gick det hos Big-5 (16:e plats) och Litauen-Polen (14:e plats). Bäst hos Grekiska (4:e plats). Skrällen: Ryssland slutar endast på 6:e plats i sitt eget block!
 • – Ingen blockröstning hos jurygrupperna när det gällde Australien: Jurygrupperna var eniga om Australien – 1:a i alla block utom Litauen-Polen (3:e plats). Australien var dock starkast i Norden, Grekland och Centraleuropa. Framförallt vann Australien stora vinster med 10-20 poängs marginal hos alla block.
 • – Lite blockröstande när det gällde Ukraina: Jurygrupperna mindre eniga om Ukraina – 1:a i Litauen-Polen (grannblocket), men bara 12:a i Grekland. Annars låg Ukraina mellan 2:a-4:e plats i alla block.
 • – Jurygrupperna gynnade vissa bidrag blockvis: Nederländerna av gynnades av Norden (2:a plats), Israel av Big-5 och Malta av Centraleuropa. Belgien av både F.d. Sovjet och Centraleuropa (4:e plats).
 • – Skräll: Storbritannien hamnade på 2:a plats i Litauen-Polen blocket!!!
 • – Skräll: Georgien på 4:e plats hos Big-5!
 • – Sverige hamnade på 3:e plats i Norden, och 5:e plats i Centraleuropa!

 

Telefonomröstningen

 • – Ingen omedelbar blockröstning hos folket: Ryssland som vann 5 av 7 block (utom Norden och Big-5 där de slutade 2:a). Dock vann de ganska små vinster i jämförelse med Australiens i juryomröstningen. I Litauen-Polen blocket delade man segern med Ukraina, och på Balkan och Centraleuropa blocken så vann Ryssland med 1 respektive 2 poängs marginal.
 • – Ingen blockröstning hos folket när det gällde Ukraina heller: Visserligen gick det sämst för Ukraina i Norden (5:e plats), men bäst i Litauen-Polen (delad 1:a plats), 2:a i sitt eget block (f.d. Sovjet).
 • – Lite blockröstning hos folket när det gällde Australien: Bäst gick det i Norden och Litauen-Polen blocket (3:e plats), men i alla andra block slutade Australien mellan 6:e och 7:e plats.
 • – Klar blockröstning hos folket: Serbien 2:a i Balkan! Azerbajdzjan 5:a i F.d. Sovjet! Polen klar 1:a i Big-5 blocket, men låg annars på 4:e till 5:e plats i alla andra block.

 

Kommentar

Blockröstningen lever ännu men den påverkar inte längre vinnaren verkar det som. Folkets stöd för Ryssland och Ukraina varierar inte så mycket över Europa som man kunde tro – dessa två bidrag hade nästan samma starka stöd oavsett var man bor i världen. Australien däremot hade bara starkt stöd i Norden och i det Polsk-litauiska blocket. Avsaknaden av stöd i övriga Västeuropa och i Östeuropa tyder ju dock på att det inte är en skillnad mellan öst och väst, utan en geografisk rent slumpmässig smakskillnad! Vi ser också att vissa småländer får onormalt högt stöd i vissa block – framförallt Serbien på Balkan och Azerbajdzjan i F.d. Sovjet. Detta är röstningstendenser som vi alltid har sett, så de är inte nya på något sätt. En överraskande sak är att Polen helt plötsligt är favorit hos folket i Big-5 blocket! Beror detta på att man plötsligt fått smak för klassiska rockballader i Berlin, London och Paris eller beror det på polska gästarbetare?

Samma tendens finns dock inte alls hos jurygrupperna – där Big-5 blocket istället verkar ha tagit åt sig Georgiens rockbidrag! Varför är en bra fråga att ställa – till synes utan svar. Juryerna uppvisar annars ytterst få tendenser till blockröstande – Ryssland går dåligt i nästan alla jurygrupper oavsett block, och Australien går samtidigt bra i nästan alla block. Ukraina däremot verkar ha varit impopulära i Grekland-blocket, av någon oklar anledning. Kan hända att det beror på att det var detta block där juryerna gav högst poäng till Ryssland? Det kanske är så att det finns en politisk dimension även här? Detta är dock givetvis bara spekulationer ännu. Lite kort kan vi konstatera att Sverige drar nytta av blockröstandet igen, vilket var väntat med tanke på att inga andra nordiska länder nådde finalen. Mer oväntat är det starka stödet för Frans i Centraleuropa!

 

Sammanfattning Semifinaler

Semifinal 1

 • – Grekland och Bosnien missar för första gången – Tjeckien kvalificerar sig för första gången! Även Kroatien klarar sig vidare för första gången på länge.
 • – Grekland var varken favorit hos tittarna eller jurygrupperna (till skillnad mot Turkiet och Armenien år 2011 som både hade gått vidare om tittarna fått bestämma).
 • – Ryssland vinner överlägset före Armenien. Kroatien 10:e. Estland klart sist. Bosnien nära att ta sig vidare.
 • – Malta favorit hos juryn – Ryssland hos folket.
 • – Ifall juryn bestämt hade Montenegro gått vidare men inte Österrike!
 • – Om folket hade bestämt hade Bosnien gått vidare men inte Tjeckien.
 • – San Marino slutade 11:a hos folket!

 

Kommentar: En galen semifinal var det när både Grekland och Bosnien-Hercegovina missade finalen för första gången någonsin! Chocken har fortfarande inte lagt sig! Nu var visserligen Bosnien-Hercegovina nära att gå till final, då folket placerade dem på sin 8:e plats, men p.g.a. juryn (som placerade dem på 14:e plats) missade alltså landet finalen i år. Men att Ryssland skulle vinna sin semi var nog ingen som tvivlade på – eller att Armenien skulle göra dem sällskap till finalen. Men det verkar som att juryn faktiskt föredrog Malta, vilket vi också kan se i det efterföljande resultat i finalen – där Malta slutade på 4:e plats hos juryn och Ryssland på 5:e plats. Vi ska dock vara glada över att juryn inte fick med Montenegro, utan att Österrike och Tjeckien istället tog sig vidare. En liten skräll är att San Marino faktiskt var nära en finalplats, även om juryn sedan placerade mikrolandet långt ned på listan.

 

Semifinal 2

 • – Australien vann precis före Ukraina – med Belgien som 3:a!
 • – Bulgarien kvalificerar sig för första gången sen 2007!
 • – Schweiz sist – Danmark näst sist.
 • – Makedonien missar knappt finalen, Serbien precis vidare.
 • – Ukraina vinner hos folket, före Australien.
 • – Australien vinner hos juryn före Belgien. Ukraina slutar ”bara” trea hos juryn.
 • – Ifall juryn hade bestämt hade Slovenien nått finalen men inte Polen.
 • – Hade däremot folket bestämt hade Vitryssland och Makedonien gått till final men inte Georgien eller Israel.

 

Kommentar: Semifinal 2 var tippad att bli riktigt jämn – och det blev den! Visserligen delade Ukraina och Australien på juryns respektive folkets förstaplats, men längre ned på listan runt kvalstrecket var det oerhört jämnt. Slovenien gick tydligen hem hos juryn – vilket kanske förvånar en del. Folket placerade nämligen Slovenien näst sist – enbart Rykka från Schweiz hamnade lägre där. Folket tilltalades tydligen mer av vargar och bebisar ifrån Vitryssland än Slovensk country. Föga överraskande gick också Israels skönsjungande Hovi hem hos jurygrupperna – så pass att han faktiskt slutade på en 4:e plats hos juryn. På andra sidan gick Polen och stal en 4:e plats hos folket, och gick därmed också vidare till juryns förtret. Det verkar alltså som att denna semifinal ledde till rätt stora motsättningar mellan folket och juryn, vilket märks på resultatet.

 

Kommentera gärna artikeln!

 


 

Kommentera