Vårnytt 2016: vecka 12

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuellt

Panelens andra topplista presenteras nu på tisdag

Imorgon tisdag 22 mars är det dags för den andra topplistan hos ESC-Panelens skribenter. Sedan förrförra veckan har det nu hänt en hel del, framförallt att vi har kunnat välja bland fler låtar. Vi har dock valt att inte ta med Bulgarien denna gång eftersom deras låt släpps så sent som den gör. Först vid tredje topplistan kan Bulgarien dyka upp på våra listor.

I år har vi valt att göra om topplisteprojektet något. Detta då vi bara kör varannan vecka och då endast 5 topplistor samt att var och en listar 15 favoritlåtar varje omgång. Som vanligt poängsätter vi bidragen där den man satt på första plats får 15 poäng, tvåan får 14 poäng, trean 13 poäng osv. nedåt 12-1 poäng. Inför ESC-veckan börjar kommer vi att redovisa exakt hur mycket poäng vi gett till årets tävlingsbidrag.

Länk till andra topplistan kommer på tisdag. Missa inte det!

Vill du se hur våra topplistor såg ut första veckan? Klicka i så fall här.

 

Fans-ackrediteringen öppen nu för Euroclub

Om du är medlem i en OGAE-klubb och vill komma in på ESC-området där Euroclub huserar så ska du ansöka om fans-ackrediteringen F2 via Stockholms stads hemsida. Ansökningen kostar 500 kronor men då har du tillgång till att gå på Euroclub, både After Party den 8:e maj och After Show Party den 14:e maj. Deadline att ansöka är den 31:a mars.

OBS! Du måste vara medlem i en OGAE-klubb för att få kunna ansöka om denna ackreditering.

 

Oddscheck

Nu är alla länder klara med sina artist- och bidragsval till Eurovision 2016. Därför kommer vi nu varje vecka till och med tävlingen börjar att bevaka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten. Så här såg oddsen ut söndag kväll den 20 mars enligt Eurovisionworld.com:

 

Topp 5 (bäst odds)

 • Ryssland
 • Sverige
 • Kroatien
 • Malta
 • Australien

 

Botten 5 (sämst odds)

 • Vitryssland
 • Moldavien
 • Georgien
 • Montenegro
 • San Marino

 

Andra nyheter

Alla årets tävlingsbidrag är officiella!

Under måndagen 21 mars släpptes Bulgariens bidrag ”If Love Was A Crime” officiellt. Låten framförs av Poli Genova, som ju representerade Bulgarien år 2011, men tog sig då inte till finalen. Nu har hon alltså fått en ny chans på finalbiljett.

I och med det bulgariska bidragssläppet är nu alla tävlingsbidrags officiella versioner presenterade och därmed är den nationella säsongen över. På Eurovisionens officiella YouTube-kanal samt i vänstermenyn här på ESC-Panelen länkas till dessa videos.

Från och med nu går vi således all in för Eurovision 2016!

 

San Marino ändrar bidragsversion

Tidigare i mars släpptes San Marinos ESC-bidrag ”I Didn’t Know” i en mer avskalad version framförd av artisten Serhat. Under måndagen kom så en ny officiell video som istället är lite mer upptempoaktig i discoform. Eurovision.tv anger denna version som den officiella versionen som ska tävla i Stockholm i maj. Så här låter det nu:

 

ESC-utställning på ABBA-museet i Stockholm i maj

När ESC kommer till Stockholm i maj kommer ABBA-museet på Djurgården att öppna en ESC-utställning. Det blir en historisk översikt sedan starten 1956 med både bilder och kostymer och annat. En särskild del ges till de 6 svenska vinnarna (ABBA, Herreys, Carola, Charlotte Perrelli, Loreen och Måns Zelmerlöw). En särskild plats kommer också att lämnas till vinnaren av ESC 2016.

Utställningen öppnar den 7:e maj.

 

Pre-Partyn

April månad är den så kallade promotionmånaden där de flesta tävlande artister reser runt i Europa och visar upp sig själva för publiken för att ragga röster inför tävlingen. Än så länge är fyra officiella events bekräftade och dessa hålls i Riga (2:a april), Moskva (3:e april), Amsterdam (9:e april) och London (17:e april). Just nu ser artistuppställningarna ut så här för de olika eventen:

OBS! Fler artistnamn tillkommer i senare upplagor av veckonyheterna. Vi reserverar oss för tillägg och förändringar i uppställningarna.

 

Riga 2 april:

 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Estland – Jüri Pootsmann
 • Israel – Hovi Star
 • Lettland – Justs
 • Schweiz – Rykka
 • Spanien – Barei
 • Vitryssland – Ivan
 • Specialinbjuden gäst: Herreys (Sverige 1984)
 • Specialinbjuden gäst: Schlagerfeber (Sverige)

 

 

Moskva 3:e april:

 • Albanien – Eneda Tarifa
 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • Vitryssland – Ivan
 • Cypern – Minus One
 • Makedonien – Kaliopi
 • Malta – Ira Losoco
 • Ryssland – Sergey Lazarev
 • San Marino – Serhat
 • Spanien – Barei
 • Schweiz – Rykka

 

 

Amsterdam 9:e april:

 • Albanien – Enada Tarifa
 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Cypern – Minus One
 • Frankrike – Amir
 • Israel – Hovi Star
 • Italien – Francesca Michielin
 • Kroatien – Nina Kraljić
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Moldavien – Lidia Isac
 • Montenegro – Highway
 • Nederländerna – Douwe Bob
 • Norge – Agnete
 • Schweiz – Rykka
 • Spanien – Barei
 • Österrike – Zoë

 

 

London 17:e april:

 • Cypern – Minus One
 • Italien – Francesca Michielin
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Montenegro – Highway
 • Storbritannien – Joe & Jake
 • Österrike – Zoë
 • Specialinbjuden gäst: Aminata (Lettland, 2015)

 


 

Kommentera