Rapport från genrepet i finalen av Melodifestivalen 2016

mf_16_final_genrep

Bilder från fredagens genrep (från rad 3 på långsidan). Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2016. Fredagen den 11:e mars befann sig vår skribent Hollac16 i Friends Arena i Stockholm och såg det viktiga jurygenrepet live. Här är hans berättelse om finalprogrammet.

 

Det var helt fantastiskt att få sitta live i Friends Arena och se genrepet av årets Melodifestival. Jag kan lova att bidragen är så otroligt mycket bättre live än på TV. Det blir också en helt annan känsla när man är en del av publiken på plats som får heja med och klappa i takt. Sedan är det också intressant att se att Melodifestivalen är bokstavligen talat hela Sveriges fest – alla är välkomna oavsett vem man är eller varifrån man kommer. Och det är extremt härligt att se.

 

Hur är då årets final?

Ja det är inte bara nog – utan jag skulle säga den bästa finalen någonsin! Vi har 12 låtar som alla (ja inte exakt alla men typ 75 procent) håller hög klass och är riktigt bra nummer. Även om det är ett ungt startfält och mycket som skulle kunna klassificeras som ren popmusik som spelas på dagens radiokanaler så finns det både partyhöjare från Panetoz och Samir & Viktor, arenahöjare som David Lindgren & Ace Wilder samt riktigt fina lite lugnare låtar som Frans, Robin Bengtsson och Molly Sandén. Och allt däremellan. Dock saknas rocklåten från i år, lite schlagers och kanske en och annan tonartshöjning men vad gör det egentligen när det är hits som tagits fram.

 

Å andra sidan behöver vi kanske då inte vara oroliga för vad som vinner?

Jag skulle säga, jo, det kan vi absolut vara. För även om det mesta är bra här i Sverige så är det inte ett dugg säkert att det är bra i Eurovision. Jag har skrivit i min kommentar på vår finalartikel (här) att det precis som år 2013 inte finns någon riktig vinnare i år. Jag tror att några av låtarna kan komma topp 10 som bäst, men segern får vi överlämna till något annat land 2017. Kanske bra det också för att få lite variation i vilka som arrangerar också. Den enda låt jag faktiskt tycker skulle kunna komma upp i klassen som vinnare är Frans. Jag har tidigare tyckt att hans låt är OK men lite tråkig. Men han levererar otroligt live. Detta till skillnad från exempelvis Wiktoria som även hon är duktig, men hennes nummer är inte gjort för publiken i arenan utan för TV-publiken. Samma sak med Molly Sandén. Vi har redan Rykka från Schweiz och Dami Im från Australien. Det räcker där. Samir & Viktor tänker jag inte ens tala om. Sedan flaggar jag även för att Lisa Ajax och Boris René kommer att aspirera om sistaplatsen. SaRaha kan nog komma bland topp 5, det tror jag. De jag tycker levererade bra var Frans, Robin Bengtsson och David Lindgren.

 

Övriga programpunkter är värda och se

Det blir väldigt mycket humor från alla håll och kanter men också finstämigt och allvarligt när Måns Zelmerlöw gör sin avskalade ”Heroes”-version. Det är värt att se. Sedan är Schlagermedleyt också väl värt pengarna. Dock gissar jag (och hoppas) att de förfinar det något, för det kändes lite stelt att alla artisterna bara framförde sina låtar och sedan var det slut. Programledarna Gina & William gör ett mycket bra intryck och de är både humoristiska och allvarliga i en skön mix.

Som sagt, finalen är väl värd att se från början till slut.

 


 

Kommentera