Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2016 avgjordes i Friends Arena i Stockholm, lördagen den 12:e mars 2016. Tittarna och elva internationella jurygrupper (röstande Eurovision-länder*) fick gemensamt rösta fram en av de tolv finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. De fördelade ut 473 poäng vardera till bidragen.

* De röstande länderna var Australien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Estland, Frankrike, Israel, Italien, Nederländerna, Norge, Slovenien och Vitryssland. Samtliga tävlade i Eurovision samma år.

 

Röstningsinfo

När programmet startade öppnade telefonslussarna för tittarna att börja ringa och rösta på sina favoritbidrag. Därefter framträdde alla tolv finalister på scenen innan en kortare snabbgenomgång visades. Sedan var det dags för jurygrupperna att presentera sina poäng, samtidigt som tittarna fortsatt hade möjlighet att rösta på bidragen. När juryernas poäng var utdelad visades ytterligare en snabbrepris innan slussarna stängde helt och hållet och tittarnas röster räknades. Sedan fördelades tittarpoängen ut till bidragen och en vinnare var korad.

Varje jurygrupp som delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Detta innebar att varje jury kunde ge sju av tolv bidrag poäng. Tittarnas poäng delades ut procentuellt* utifrån hur många röster varje bidrag fått.

* För att räkna ut tittarpoängen per bidrag gjordes följande ekvation: andelen röster ett enskilt bidrag fått dividerades med totala mängden inkomna telefon- och SMS-röster. Den siffran multiplicerades med 473 poäng, vilket slutligen gav den poängsumma bidraget får av tittarna. Poängen avrundades till heltal.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Det här året hade varje app-användare möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte längre knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Panetoz – ”Håll om mig hårt”
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru


2. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead”
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad


3. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson


4. SaRaha – ”Kizunguzungu”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf


5. Oscar Zia – ”Human”
Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith


6. Ace Wilder – ”Don’t Worry”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder


7. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson


8. Molly Sandén – ”Youniverse”
Låtskrivare: Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis


9. Boris René – ”Put Your Love On Me”
Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson


10. Frans – ”If I Were Sorry”
Låtskrivare: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall


11. Wiktoria – ”Save Me”
Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin


12. Samir & Viktor – ”Bada nakna”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov


 

Resultat


6 veckors intensiv tävlan är över. På lördagskvällen vann Frans med låten ”If I Were Sorry” som får tävla för Sverige i Eurovision 2016 som avgörs i Stockholm den 14:e maj.

Efter att de internationella jurygrupperna hade röstat ledde Oscar Zia 89 poäng, medan Frans som hade 88 poäng och Ace Wilder 83 poäng. Allra sist låg Samir & Viktor som inte fick ett enda jurypoäng alls. När tittarnas poäng adderades samman ändrades läget helt då tittarnas vinnare var Frans medan Wiktoria var tvåa. Det kan tilläggas att den procentuella tittarpoängen var otroligt jämn i år då det endast skilde 40 poäng mellan tittarnas etta och 12:a, medan skillnaden hos juryerna var mer än det dubbla (88 poäng).

Finalen bjöd förutom på 12 hits till finalbidrag även på en mellanakt av fjolårets vinnare Måns Zelmerlöw i en nedtonad version av ”Heroes” samt av ett schlagermedley med 15 artister som framförde delar av deras hitlåtar från Melodifestivalen sedan 2002. Sedan avslutade även Jonas Gardell schlagerskolan live i Friends Arena och Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff återvände för att göra ett reportage om Sverige.

Under sändningen inkom det hela 12 643 275 röster som gav 2 174 489 kronor till Radiohjälpen. Nytt röstningsrekord någonsin!

 

Totalpoäng och placeringar

Så här slutade finalen:

 

1. Frans – “If I Were Sorry” (156p)

2. Oscar Zia – “Human” (132p)

3. Ace Wilder – “Don’t Worry” (118p)

4. Wiktoria – “Save Me” (114p)

5. Robin Bengtsson – “Constellation Prize” (83p)

6. Molly Sandén – “Youniverse” (76p)

7. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead” (56p)

8. Panetoz – “Håll om mig hårt” (53p)

9. SaRaha – “Kizunguzungu” (47p)

10. Boris René – “Put Your Love on Me” (41p)

11. David Lindgren – “We Are Your Tomorrow” (39p)

12. Samir & Viktor – “Bada nakna” (31p)

 

Kolla in Frans vinnarframträdande från finalen här nedan:

 

Kommentera gärna hur ni läsare tror att det kommer att gå för Frans den 14:e maj!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen