Vinternytt 2016: vecka 5

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Februari är här – minst 18 bidrag blir officiellt klara denna månad

December och januari har varit mycket lugna månader i denna säsong om vi nu jämför med februari kommer att bli. Under denna månad kommer merparten av alla länder som ska välja genom nationell final och/eller genom en större uttagning att köra igång med sina uttagningar. Därmed kan vi räkna med att få klart med ytterligare 17 bidrag som kan tillfogas de 5 som hittills är klara. Dessutom är det högst troligt att några länder som väljer internt kommer att offentliggöra sina val av artist och/eller bidrag. Det är inte helt klarlagt om dessa länders tävlingsbidrag släpps vid dessa presentationstillfällen eller om det blir ett senare tillfälle.

Håll koll på alla uttagningsdatum i vår kalender och allt om tävlingarna finns på vår specialsida om ut de nationella uttagningarna.

 

Veckans uttagningar

Måndag 1 februari:

 • Spanien – final!

 

Onsdag 3 februari

 • Georgien – bidragspresentationer

 

Lördag 6 februari

 • Finland – heat 1
 • Island – semifinal 1
 • Litauen – femte showen
 • Sverige – deltävling 1
 • Ungern – heat 3
 • Ukraina – semifinal 1

 

Söndag 7 februari

 • Lettland – första showen

 

Nu börjar Melodifestivalen 2016

Som vanligt kommer vi i panelen att följa Melodifestivalen extra mycket och det gör vi med stor spänning i år då vinnaren tävlar på hemmaplan. Under de totalt sex veckor som tävlingen pågår kommer du kunna läsa allt om tävlingen hos oss. Vi kommer även att kommentera och betygsätta alla bidragen i deltävlingarna, Andra chansen och finalen. Läs även gärna våra intervjuer med några av artisterna.

Varje vecka kommer du kunna hålla koll på alla MF-relaterade händelser i vår särskilda kalender som du hittar här. Denna vecka är det första deltävlingen i Göteborg som gäller.

Rösta gärna på din favoritartist denna vecka i vår undersökning!

Mycket nöje

/ESC-Panelen

 

Norska bidragen presenterade i fullversion

På tisdagsmorgonen släppte så NRK de 10 bidragen som ska tävla i Norsk Melodi Grand Prix 2016 fria för lyssning. Vid artist- och bidragspresentationen tidigare i januari släpptes enbart 15-sekundersklipp, men nu är alltså fullversionerna släppta. Årets norska final avgörs den 27:e februari. Mer info om NMGP 2016 hittas här.

 

Nationella uttagningar

Georgiens final på onsdag – resultatet presenteras dock först den 15:e februari

I december blev det klart att Georgien skickar Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz till Eurovision i Stockholm i maj. En antagning hölls därefter öppen för att välja ut det bidrag som de ska få med sig i tävlingen. Nu har rapporter kommit om att TV-bolaget gjort klart med vilka fem låtar som det står mellan. Totalt skickades det in över 100 låtar till antagningen. Vilka låtarna är och från vilka länder de har skickats från har inte offentliggjorts vid denna tidpunkt.

De fem låtarna som valts ut kommer nu på onsdag 3 februari att spelas upp i TV-programmet Communicator. Dagen därpå startar en omröstning där tittarna och en internationell jury ska rösta fram ett vinnarbidrag. Omröstningen hålls öppen till och med den 15:e februari då resultatet offentliggörs. Det blir alltså en något utdragen process från Georgien denna gång, lite likt samma process som Frankrike hade 2014.

 

Litauen förlänger sin uttagning med två veckor

Från början var det sagt med totalt 6 stycken shower, en semifinal och final för Litauens del, men mitt i pågående sändningar ändras upplägget helt. Detta efter att nationella TV-bolaget LRT förlänger tävlingen med två veckor. Därmed kommer det att bli två extra shower som sänds den 20:e och 27:e februari, alltså när semifinalen respektive finalen var tänkta att sändas.

De två avslutande programmen flyttas istället fram två veckor, vilket gör att semifinalen kommer att sändas den 5:e mars och finalen den 12:e mars. Således kommer Litauens ESC-representant (med tillhörande bidrag) att avgöras samma kväll som Sverige håller final i Friends Arena.

En intressant notering är att nästintill alla bidragen som tävlar i lördagens show (nummer 5 i ordningen) har helt eller delvis svenskt upphov när det kommer till låtskrivarsidan.

 

Litesound & Katrine hoppar av Moldaviens uttagning

I december blev Moldaviens startfält komplett med 24 tävlande, där en av de utvalda var gruppen Litesound & Katrine som skulle framföra låten ”Imagine”. Men så blir det inte nu, för på måndagen kom beskedet från Moldaviens nationella TV-bolag att de nu har hoppat av tävlingen. Därmed blir dwet Valentina Nejel med låten ”Va fi târziu” som får kliva in som ersättare.

Det är ännu oklart vilka artister som ska tävla i respektive semifinal. Tills mer besked kommer får vi nöja oss med att kunna lyssna på de tävlande bidragen så länge enligt bokstavsordning efter artistnamn:

 

– Andrei Ioniţa & Onoffrei – “Lie

– Anna Gulko – “Never Let Go

– Beatrice – “Save My Heart

– Big Flash Sound – “Când Vrei

– Che-MD – “Voda E Cu Noi

– Chris Maroo – “Tonight

– Criss Jeff – “Good Life

– Cristina Pintilie & Alex Calancea Band – “Picture Of Love

– Diana Brescan – “Till The End

– Doiniţa Gherman – “Irresistible

– DoReDoS – “FunnyFolk

– ELLE – “Tare

– Emilia Russu – “I Am Not The Same

– Felicia Dunaf – “You And Me

– Lidia Isac – “Falling Stars

– Max Fall & Vozniuc Dan & Malloy – “Game Lover

– Maxim Zavidia – “La La Love

– Nadia Moşneagu – “Memories

– PRIZA – “Rewind

– Rodica şi Ivan Aculov – “Stop Lying

– Valentin Uzun – “Mine

– Valentina Nejel – “Va fi târziu

– Valeria Pasa – “Save Love

– Viola – “In The Name Of Love

 

Azerbajdzjan väljer internt – låtskrivare kan skicka in bidrag

Azerbajdzjans nationella TV-bolag ITV har nu kommit med information om att man precis som ifjol ska välja sin artist och sitt bidrag internt. Valet görs efter en nationell antagning, där låtskrivare från hela världen kan skicka in bidrag. Tävlande artister måste dock vara medborgare i Azerbajdzjan för att få tävla. Antagningen är öppen till och med 10:e februari. Därefter kommer TV-bolaget att gå igenom alla ansökningar och välja ut den man tycker bäst om. Mer info hittas här.

Representant och tävlingsbidrag planeras att presenteras måndagen den 14:e mars, vilket just nu gör att Azerbajdzjan kommer att bli sista landet ut att presentera sitt val.

 

Mer info om Polens final

Förra veckan meddelade vi att Polen byter bana helt och hållet, genom att välja sin nästa representant genom en nationell final den 5:e mars istället för internval. Sedan Polen återvände till Eurovision för två år sedan så har valet skett internt, och senast landet höll nationell final var år 2011.

Nu har mer info kommit om finalen, nämligen att mellan 8-10 bidrag kommer att tävla om segern, samt att enbart tittarröster ska avgöra vem som vinner.

Bidragen kommer att väljas ut av en expertpanel på TVP efter en antagning som hålls öppen till och med den 8 februari. Därefter kommer expertpanelen att lyssna igenom alla låtar och välja ut vilka som ska få tävla, vilket planeras bli offentligt den 16:e samma månad. Finalen hålls som tidigare meddelat den 5:e mars. Mer info om antagningen finns att tillgå här.

 

Lettlands 20 bidrag presenterade

Nu på söndag börjar Lettland med sin nationella uttagning, som även i år heter Supernova. 20 bidrag har valts ut till tävlan, vilka har delats upp i två heats som ska sändas den 7:e och 14:e februari. Från varje heat röstar en jury vidare två bidrag och tittarna vidare två bidrag till en gemensam semifinal den 21:a februari. Från semifinalen sker sedan samma process som i heaten, vilket gör att fyra bidrag tävlar i finalen. Precis som i Maltas uttagning är det 19 artister som tävlar då en artist (Samanta Tīna) tävlar med två bidrag.

Så här ser uppdelningen ut för heaten:

 

Heat 1 (7:e februari)

 • Paula Dukure – ”Look In The Mirror”
 • Elektro Folk – ”Miracle Drums”
 • Rūta Dūduma – ”Being A Friend”
 • Ivo Grīsniņš-Grīslis – ”We Are The Light”
 • Sabīne Berezina – ”My Inspiration”
 • Edvards Grieze – ”New Day”
 • Marta Grigale – ”Choices”
 • Catalepsia – ”Damnation”
 • Samanta Tīna – ”We Live For Love”
 • Justs – ”Heartbeat”

 

Heat 2 (14:e februari)

 • Madara Grēgere – ”You And I”
 • Crow Mother – ”Demons”
 • Samanta Tīna – ”The Love Is Forever”
 • Markus Riva – ”I Can”
 • MyRadiantU – ”We Will Be Stars”
 • Mārtiņš Ruskis – ”Still Holding Stars”
 • DVINES – ”Set It On Fire”
 • Marta Ritova – ”Not From This World”
 • Miks Dukurs – ”Paradise”
 • Iluta Alsberga – ”On Hold”

 

Några namn som känns igen bland de tävlande är Electro Folk och Markus Riva som bägge medverkade i fjolårets omgång av Supernova (Markus Riva blev tvåa). Andra namn som känns igen är Samanta Tina, Sabīne Berezina och Ivo Grīsniņš-Grīslis. Dessutom återvänder fjolårets segrare Aminata fast denna gång som låtskrivare.

 

Ukraina: så här ser semifinalerna ut

Som tidigare meddelat kommer Ukrainas uttagning att bestå av två semifinaler med totalt 18 tävlande och slutligen en final. I förra veckan kom beskedet vilka artister som ska tävla och nu har en lottning avgjort uppdelningen av vilka som ska tävla i respektive semifinal. Så här ser uppdelningen ut:

 

Semifinal 1:

 1. Jamala
 2. The Hardkiss
 3. Brunettes Shoot Blondes
 4. Svitlana Tarabarova
 5. Vladislav Kurasov
 6. Aida Nikolajchuk
 7. Lavika
 8. Tonja Matvienko
 9. Anastasia Prykhodko

 

Semifinal 2:

 1. SunSay
 2. Pur:Pur
 3. Peaks of Kings
 4. Pringlez
 5. Victoria Petryk
 6. Arkadij Vojtjuk
 7. ALLOISE
 8. NeAngely
 9. Japanda

 

Vissa bidrag har offentliggjorts, men i väntan på officiell lista avstår vi från att publicera dessa namn. Det enda vi kan säga är att Ylva & Linda Persson har fått med ett bidrag i tävlingen.

 

Schweiz: Startordning och coverbidrag klara

Inför Schweiz final den 13:e februari har nu TV-bolaget gjort klart med startordningen. Dessutom är det nu även officiellt vilket coverbidrag som respektive artist ska framföra i finalen. Covern är endast till för att jury och tittarna ska kunna bedöma artistens röstkvalité och inte bara själva tävlingsbidraget.

Så här ser uppställningen ut (första låten är tävlingsbidraget och andra låten är coverlåten):

 1. Vincent Gross – Half a Smile & ”Astronaout” (Sido feat. Andreas Bourani)
 2. Bella C – Another World & ”Empire state of mind (Part II)” (Alicia Keys)
 3. Kaceo – ”Disque d’or” & ”Video killed the radio star” (The Buggles)
 4. Theo – ”Because of You” & ”Photograph” (Ed Sheeran)
 5. Rykka – ”The Last of Our Kind” & ”Love me like you do” (Ellie Goulding)
 6. Stanley Miller – ”Feel the Love” & ”Hello” (Adele)

 

Mer info om Schweiz final finns på vår nationella sida som du hittar här.

 


 

Kommentera