Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2016 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 6:e februari 2016. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de sju tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan bidragen som placerat sig på plats 6 och 7 åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lades tittarrösterna för bägge omgångarna samman, där de två bidragen med flest totalröster gick direkt till final, medan totaltrean och totalfyran gick vidare till Andra chansen. Bidraget som totalt sett blivit femma åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Det här året hade varje app-användare möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte längre knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält

Foto: ESC-Panelen.


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Samir & Viktor – ”Bada nakna”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov


2. Pernilla Andersson – ”Mitt guld”
Låtskrivare: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist


3. Mimi Werner – ”Ain’t No Good”
Låtskrivare: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz


4. Albin & Mattias – ”Rik”
Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson


(Diskvalificerad). Anna Book – ”Himmel för två”
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg


6. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson


7. Ace Wilder – ”Don’t Worry”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder


 

Resultat


Då är första deltävlingen avklarad och vi har ett resultat – Ace Wilder och Robin Bengtsson tog de första två finalplatserna, medan duosarna från Albin & Mattias och Samir & Viktor kommer ta plats i Andra chansen. Dessvärre blev det Mimi Werner och Pernilla Andersson som får lämna tävlingen direkt.

Anna Book, som tidigare i veckan diskvalificerades från tävlingen, gjorde ett bejublat framträdande och fick mycket applåder och kärlekshyllningar från publiken samt blommor av programledarna Gina Dirawi & Petra Mede.

Dessutom blev det nytt röstningsrekord i tävlingen med 4 389 687 inkomna telefon-, SMS- och applikationsröster. Detta gav 477 689 kronor till Radiohjälpen.

Så här slutade kvällens deltävling:

 

Till Final

1. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”

2. Ace Wilder – ”Don’t Worry”

 

Till Andra Chansen

3. Samir & Viktor – ”Bada nakna”

4. Albin & Mattias – ”Rik”

 

Utslagna

5. Mimi Werner – ”Ain’t No Good”

6. Pernilla Andersson – ”Mitt guld”

(Diskvalificerad). Anna Book – ”Himmel för två”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »