FINLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det finska TV-bolaget Yle ut Finlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen UMK 2016 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2016 års UMK-uttagning i Finland bestod precis som föregående år av tre heats med totalt 18 tävlande. I varje heat tävlade 6 bidrag och det var enbart tittarna som avgjorde vilka som skulle gå vidare. Totalt gick nio bidrag vidare till final, dvs. tre från varje heat. Först i finalen fick tittarna dela makten med tio jurygrupper som tillsammans röstade fram vinnaren. Jurygrupperna representerade olika grupper som musiker, Eurovision-experter och bloggare.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Finlands uttagning blev sångerskan Sandhja med bidraget ”Sing It Away”, som Sandhja själv hade gjort tillsammans med låtskrivarna Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara och Markus Savijoki.

I Eurovision 2016 blev Finland lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 15:e plats (av 18 länder) med 51 poäng.

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-06

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids och Roope Salminen

 • Plats:
 • YLE Studios, Helsingfors

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Saara Aalto – No Fear
 2. Mikko Herranen – Evil Tone
 3. Stella Christine – Ain’t Got Time for Boys
 4. Eini – Draamaa
 5. Clemso – Thief
 6. Pää-Äijät – Shamppanjataivas

 

Alexanders inblick

Alexander som är vår finlandssvenska panelmedlem är expert på just UMK och får därför äran att ge en övergripande kommentar inför heatet:

Det här verkar kunna bli en helt bra start. Jag vet själv inte om den ordning som de är listade i på UMKs hemsidor är den de kommer tävla i, eller bara en slumpvis ordning, men för att vara en första deltävling verkar det ganska så bra. Saara Aalto har kommit andra både i Finlands Eurovisionsuttagning 2011 och i TV-programmet “The Voice of Finlands” första säsong. Så att stå på scen är den här tjejen van vid. Mikko Herranen har också tävlat i “The Voice of Finland”. Annars så finns det inget namn som säger så hemskt mycket åt mig. Låtarna är helt okej, men jag tror de växer då de får framföras på en scen.

Panelen tyckte till!


 


 1. Eini – ”Draamaa”
 2. Saara Aalto – ”No fear”
 3. Clemso – ”Thief”

Kommentar: Förvånansvärt vågade, moderna och kaxiga bidrag i den första deltävlingen! Roligt! Men tyvärr är väl kanske kvaliteten lite eftersatt – det är inte mycket som skulle fungera internationellt vare sig på radio eller i ESC. Därför föll jag överanskande för det kanske mest klassiska schlagerstycket i startfältet – Eini med ”Draamaa”. Dansvänligt och svängigt även om det kanske är lite gammaldags i jämförelse med allt annat. Saara Aalto lär dock gå vidare också, som har en snygg modern låt även om jag tycker att den är lite väl tråkig. Jag klämmer också till med Clemso – även om jag inte faller för låten alls. Däremot är detta det mest vågade av låtarna och kan absolut funka internationellt.


 


 1. Stella Christine – Ain´t got time for boys.
 2. Saara Aalto – No Fear
 3. Pää-Äjiät – Shamppanjataivas

Kommentar: Jag måste lite skämmas över att jag verkligen lägger i Pää-Äjiät på min lista, men jag som redan hört alla låtar, kan ju skvallra om att om ni tyckte startfältet var bra i första deltävlingen så blir det bara bättre! Pää-Äjiät kommer på in lista, för jag menar, sist och slutligen så måste väl alla medge att, förutom att den är ganska så hemsk så är den lite rolig i alla fall. Saara Aalto kommer på andra plats, och inte behövs det väl så mycket förklaring för det. Först men inte störst kommer Stella Christine. Hennes låt är så ofinsk som det blir, vilket är ett mycket bra tecken! Så därav platsen, dessutom så är det en riktigt mysig låt för att vara helt ärlig.


    


 1. Saara Aalto – No fear.
 2. Stella Christine – Ain´t got time for boys.
 3. Eini – Draamaa

Kommentar: Jag gillar Saara Aalto’s ”No fear”. De indiska inslagen är roliga och oväntade. Hon känns som Finlands svar på Molly Sandén. Resten av startfältet är en enda stor besvikelse. Jag hoppas på att heat två och tre är bättre annars lär nog Saara stå som vinnare och representera Finland i Stockholm i maj.


 


 1. Eini – ”Draamaa”
 2. Pää-Äjiät – Shamppanjataivas
 3. Clemso – ”Thief”

Kommentar: Pigg start i den finska uttagningen. Här finns två toppfavoriter för mig i den härliga schlagerlåten ”Draamaa” och partylåten ”Shamppanjataivas”. Håller stenhårt på dessa två låtarna. Clemso och Saara Aalto hade också låtar som tilltalade mig.

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-13

 • Programledare:
 • Roope Salminen

 • Plats:
 • YLE Studios, Helsingfors

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Attention 2 – Ready For the Show
 2. Cristal Snow – Love is Blind
 3. Annica Milán & Kimmo Blom – Good Enough
 4. Rafaela Truda – Rise Up
 5. Ylona – Blazing Fire
 6. Mikael Saari – On it Goes

 

Alexanders inblick

Alexander som är vår finlandssvenska panelmedlem är expert på just UMK och får därför äran att ge en övergripande kommentar inför heatet:

Nämen kolla, här har vi tydligen bara låtar på engelska. Det var ju intressant! Här har vi flera som varit med tidigare. Cristal Snow deltog i uttagningen 2008, då Teräsbetoni vann, och efter det har han haft mycket med Eurovisionen på finsk TV att göra. Kimmo Blom, som i år tävlar med Annica Milán, tävlade förra året under namnet Angelo De Nile och då med låten “All For Victory”, då slutade han på en femte plats. Och sedan har vi tre debutanter, som jag nog tyvärr har på känn att kommer falla ut mot de tre namnen jag nämnde tidigare. Ända “större namnet” som kan falla ut är Kimmo Blom, deras låt tyckte jag kanske inte så hemskt mycket om. Men annars är även det här ett starkt startfält.

Panelen tyckte till!


 


 1. Rafaela Truda – ”Rise Up”
 2. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 3. Ylona – ”Blazing Fire”

Kommentar: Otroligt bra startfält denna gång! Voi voi herran! Det finns visserligen en vinnare som jag faller direkt för, och det är Rafaela Truda som gör ett kaxigt, snyggt och poppigt nummer – och dessutom med en av de märkligaste musikvideorna hittills i UMK (Och det i en tuff konkurrens!). Annica och Kimmo är klar tvåa – en snygg radiovänlig låt. Till sist står det mellan Attention 2, Christal Snow och Ylona, men jag väljer nog Ylona som ändå gör den mest radiovänliga låten. Men som sagt, detta startfält är tufft!


 


 1. Rafaela Truda – ”Rise Up”
 2. Mikael Saari – ”On it goes”
 3. Ylona – ”Blazing Fire”

Kommentar: Rafaela Truda, herregud vilken otroligt bra låt och för att inte tala om hur internationell låt det är! Skickar vi den här till eurovisionen så är nog Finland i alla fall i final! Mikael Saari hade vi med i UMK redan år 2013, då med en finskspråkig låt och ylletröja, i år i hängslen och en fantastiskt stark engelskspråkig låt! Även den här får för min skulle mer än gärna vinna allt! För att inte tala om Ylona, som här kommer på tredje plats. Kan inte säga något nytt som jag inte skulle sagt om de två andra i hennes fall. Vilken otroligt stark deltävling det här kommer bli. Sen får vi ju inte glömma att UMKs egna Krista Siegfrids tävlar i Melodifestivalen samtidigt som den här tävlingen äger rum, så lycka till åt henne på andra sidan Östersjön!


     


 1. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 2. Mikael Saari – ”On it goes”
 3. Cristal Snow – ”Love is Blind”

Kommentar: Ett riktigt start startfält denna veckan. Min personliga favorit denna veckan är ”Good Enough” med Annica Milán & Kimmo Blom. Mikael Saari’s röst trollbinder mig, vilken fantastisk röst karln har. Han bara måste vidare till final. Låten var inte lika vass som hans senaste UMK-bidrag 2013. Tyckte alla sex bidragen var bra så jag lär inte bli allt för besviken vem som än kniper tredje finalplatsen, bara mina två toppfavoriter kvalificerar sig till final.

 

 

Resultat: Heat 2


Det andra heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 3

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-20

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids och Roope Salminen

 • Plats:
 • YLE Studios, Helsingfors

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Lieminen – Pehmeiden arvojen vaalijat
 2. Tuuli Okkonen – Don’t Wake Me Up
 3. Gušani Brothers – Poom Poom
 4. Barbe-Q-Barbies – Let Me Out
 5. Pietarin Spektaakkeli – Liian kuuma
 6. Sandhja – Sing it Away

 

Alexanders inblick

Alexander som är vår finlandssvenska panelmedlem är expert på just UMK och får därför äran att ge en övergripande kommentar inför heatet:

Det här verkar ju nog som det absolut svagaste startfältet. Själv skulle jag inte säga att någon av de här artisterna har tävlat tidigare i tävlingen, vilket gör att de kanske inte är lika förberedda på vad allt detta med TV innebär, som de som tidigare tävlat i UMK eller överlag de finska Eurovisionuttagningarna. Personligen så tycker jag absolut minst om Gusani Brothers, egentligen i hela tävlingen. Tyvärr, men det känns nog bara inte alls som finska eurovisionsbidrag ska kännas… Barbe-Q-Barbies har jag höga förväntningar för, de är ett relativt stort namn i Finland, så jag har på känn att de kanske till och med kan gå och vinna hela tävlingen. Och det är rätt så länge sedan Eurovisionen har sett ett punkband med bara tjejer, så det kunde funka rätt så bra.

Panelen tyckte till!


 


 1. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 2. Lieminen – ”Pehmeiden arvojen vaalijat”
 3. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”

Kommentar: Intressant startfält även denna gång! Min topp-3 blev ännu tätare nu, och det är helt ärligt inte mycket som skiljer avgjort placeringarna här. Vad jag förstår så är Barbe-Q-Barbies förhandstippade – och det förstår jag. Detta är bra punk-rock, och dessutom i ett land med en förkärlek för att skicka rockiga bidrag till ESC – och faktiskt vinna med det! Blir inte det minsta förvånad om vi får se ännu en punklåt ifrån Finland i ESC- men denna gång kanske faktiskt en låt som är längre än 1 minut och 40 sekunder. Och ändlöst mycket bättre. Nåja. Jag har sen en ”guilty pleasure” för retromusik, och jag föll därför för Lieminen i detta startfält. Allt påminner om ”La Casa Azul” som tävlade i Spaniens uttagning 2008, men kan väl numera mer jämföras med en blandning av Daft Punk vs. David Hasselhof. Älskar den här typen av musik! Härligt att höra den på finska också! Tredje position går till slut till Tuuli Okkonen, som gör en mycket snygg låt. Strax efter henne kommer två helt skilda låtar, ”Poom poom” och ”Liian Kuuma” som är snygga låtar i sina helt skilda genres. ”Liian Kuuma” ska man inte underskatta, även om 50-tals retromusik och rockabilly kanske inte är lika stort i Finland som den är i exempelvis Norge.


 


 1. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 2. Sandhja – ”Sing it Away”
 3. Lieminen – ”Pehmeiden arvojen vaalijat”

Kommentar: Sådär efter lite mera lyssningar så kan jag ju konstatera att det här startfältet musikmässigt i alla fall inte alls är det svagaste. Barbe-Q-Barbies är fortfarande det absolut bästa bidraget i alla fall i den här deltävlingen, och det är klart att de kommer på första plats på min lista här. Sandhja är ett helt lytt namn som direkt fastnade för mig då jag lyssnade på de här låtarna, och hennes låt har jag gått omkring och nynnat på hur mycket som helst på senaste tiden, samma sak med Lieminen, som kommer med en sådan där låt som man lite skäms över att tycka om. Överlag så var det här nästan den svåraste deltävligen att ranka, eftersom jag ännu jättegärna skulle ha med Tuuli Okkonen på min lista, och på sitt sätt så är ju Pietarin Spektaakeli ganska charmiga.


     


 1. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 2. Sandhja – ”Sing it Away”
 3. Lieminen – ”Pehmeiden arvojen vaalijat”

Slutkommentar: Tredje och sista deltävlingen är en jämn sådan. Ingen av låtarna rubbar mina två favoriter ”Draama” och ”Good Enough” från de två tidigare deltävlingarna, men det finns ändå en hel del intressanta bidrag. Jag ogillar punkrocklåten som mina två andra panelmedlemmar har satt som etta. Det var verkligen inget för mig. Tuuli Okkonen och Sandhja skulle enligt mig vara två välförtjänta finalister. Hoppas de levererar sina låtar live. Ser fram emot finalen om en vecka. Det blir spännande!

 

 

Resultat: Heat 3


Det tredje heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. Sandhja – ”Sing It Away”
 • 2. Tuuli Okkonen – ”Don’t wake me up”
 • 3. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • 4. Gusani Brothers – ”Poom Poom”
 • 5. Pietarin Spektaakkeli – ”Liian Kuuma”
 • 6. Lieminen – ”Pehmmeiden Arvojen Vaalijat”

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-27

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids och Roope Salminen

 • Plats:
 • YLE Studios, Helsingfors

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Cristal Snow – Love is blind
 2. Stella Christine – Ain’t got time for boys
 3. Annica Milán & Kimmo Blom – Good Enough
 4. Eini – Draamaa
 5. Barbe-Q-Barbies – Let me out
 6. Tuuli Okkonen – Don’t Wake Me Up
 7. Sandhja – Sing it Away
 8. Saara Aalto – No Fear
 9. Mikael Saari – On it goes

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 2. Saara Aalto – ”No Fear”
 3. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 4. Mikael Saari – ”On It Goes”
 5. Sandhja”Sing it Away”
 6. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 7. Eini – ”Draamaa”
 8. Stella Christine – ”Ain’t Got Time for Boys”
 9. Cristal Snow – ”Love Is Blind”

Slutkommentar: Stark finsk final i år – härligt! Det är ett brett urval av låtar som de väljer mellan – men jag tror att man behöver tänka strategiskt för att kunna välja rätt. Problemet med min favoritlåt – ”Let me out” är rock/punk, vilket är en typ av genre som är dödsdömd i ESC. Därför tror jag snarare att man bör välja Saara Aalto – som känns mycket mer modern och radiomässig. Hennes låt är riktigt bra, men kanske inte min favorit. Egentligen gillar jag ”Good Enough” bättre också, men den har för lågt tempo för att kunna klara ESC. Samma sak med ”On it goes” med Mikael Saari. 5:an på min lista, Sandhja, känns därför som den enda kvarvarande realistiska konkurrenten till Saara Aalto – och jag tror att det i slutändan kan stå mellan dem. Båda låtarna skriker ESC, och skulle mycket väl kunna slå i Europa även om jag har andra favoriter i årets UMK. Vilken än av de låtarna som Finland väljer, kommer jag vara säker på en finsk finalplats i Stockholm.


 


 1. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 2. Mikael Saari – ”On It Goes”
 3. Stella Christine – ”Ain’t Got Time for Boys”
 4. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 5. Saara Aalto – ”No Fear”
 6. Sandhja”Sing it Away”
 7. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 8. Eini – ”Draamaa”
 9. Cristal Snow – ”Love Is Blind”

Slutkommentar: Hur finalen än slutar så kommer vi finländare inte behöva skämmas i maj! Vi har framför oss ett otroligt starkt och jämnt startfält, som kan sluta precis hur som helst när finalen är avgjord. Skulle nästan våga hålla med Erik om att Finland nästan har det starkaste startfältet i Norden i år, vilket är rätt så bra för att vara Finland. Det har inte så stor betydelse för mig hur det går i finalen, vilket av bidragen vi än skickar så har vi ett bra bidrag som representerar oss! Snyggt gjort UMK, det blev bra i år!


 


 1. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 2. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 3. Mikael Saari – ”On It Goes”
 4. Cristal Snow – ”Love Is Blind”
 5. Sandhja – ”Sing it Away”
 6. Saara Aalto – ”No Fear”
 7. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 8. Eini – ”Draamaa”
 9. Stella Christine – ”Ain’t Got Time for Boys”

Slutkommentar: Jag har inte följt Finlands uttagning i år så det var riktigt roligt att lyssna på finallåtarna eftersom det är en sån jäkla bra final! Av våra nordiska grannar så tycker jag att det är Finland som haft den bästa finalen i år. Här finns punk blandat med ballader och pop. Det är många låtar som jag tycker är riktigt bra. Någon på topp fem får gärna vinna då kommer Finland bli livsfarliga i årets ESC.


    


 1. Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 2. Eini – ”Draamaa”
 3. Mikael Saari – ”On It Goes”
 4. Saara Aalto – ”No Fear”
 5. Cristal Snow – ”Love Is Blind”
 6. Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 7. Sandhja”Sing it Away”
 8. Stella Christine – ”Ain’t Got Time for Boys”
 9. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”

Slutkommentar: Finlands final håller hög klass, likt i fjol. Enda bekymret ifjol var att man valde helt fel vinnarbidrag. Jag har en känsla av att de kommer att göra det återigen om de ex skickar Barbe-Q-Barbies och deras låt ”Let Me Out”, som jag tycker är både skrikigt och jobbigt att lyssna på. Nej, jag vill att Annica och Kimmo tar hem det här med sin fantastiskt snygga schlagerpopballad ”Good Enough”. Liveframträdandet måste dock sitta bättre än i deltävlingen. Mikael Saari som kom på en snöplig andra placering 2013 när Krista Siegfrids fick äran att representera Finland i ESC i Malmö har helt klart finalens bästa sångröst. Ska han få en andra chans att revanschera sig och ta hem det denna gången istället eller är de andra utmanare som kniper segern istället? Finns många bra kandidater att skicka till ESC 2016.

 

 

Resultat


Efter tre heats var det så dags för den stora finalen av Finlands uttagning UMK 2016, där tittarna och en tiomannajury skulle rösta fram en vinnare bland tittarnas nio utvalda bidrag. Efter omröstningen stod det klart att det blir Sandhja med låten ”Sing it Away” hade vunnit och som därmed blir Finlands representant i Eurovision 2016. Så här såg Sandhjas framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

När jurygrupperna och tittarna röstat klart blev det följande resultat:

 1. Sandhja – ”Sing it Away” (160p)
 2. Saara Aalto – ”No Fear” (154p)
 3. Mikael Saari – ”On it Goes” (151p)
 4. Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out” (85p)
 5. Annica Milán&Kimmo Blom – ”Good Enough” (81p)
 6. Cristal Snow – ”Love is Blind” (80p)
 7. Eini – ”Draamaa” (61p)
 8. Stella Christine – ”Ain’t got time for boys” (47p)
 9. Tuuli Okkonen – ”Don’t wake me up” (41p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Precis som jag förutspådde så blev detta en uppgörelse mellan Saara Aalto och Sandhja – där till slut Sandhja drog det längre strået tack vare juryns hjälp. Sandhja stod för det lite sämre bidraget av de två tycker jag nog, men det ligger i klass med Belgiens (även om Belgiens är svängigare). Kaxigt val av Finland – men jag tror inte att det räcker till en bra placering. Jag vill se ett mer underhållande scennummer i Stockholm och dessutom lite av ett röst-lyft för Sandhja. Det finns potential, men det måste arbetas på – för det vi såg ikväll var inte bra nog för en finalplats.


      


Såg denna final i efterhand och jag höll som ni förstått på Annica & Kimmo. Hade väl på känn att de aldrig riktigt skulle bli inblandade i toppstriden så jag hade redan accepterat läget, då förhandsfavoriterna var precis de som hamnade på topp-4 placeringarna. Vinnarbidraget är inget som tilltalar mig. Är också inne på samma linje som Adrian att den har liknelser med Belgiens bidrag ”What’s the pressure”. Tycker synd om Saara Aalto som alltid är den ständiga tvåan, då hon nu kommit tvåa i den finska uttagningen två gånger. Dessutom kom hon tvåa i The Voice of Finland. Hoppas hon kommer tillbaka och vinner nån gång framöver så hon får uppfylla sin dröm att få representera Finland i Eurovisionen. Tycker överlag UMK 2016 har varit helt fantastisk. Massa bra låtar som jag kommer fortsätta lyssna på även nu när tävlingen är avgjord. Tror dessvärre inte på någon topplacering för Finland i år heller, utan de lär stanna i semin.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera