Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Montenegro 2018

Inför ESC Montenegro 2022 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Montenegros artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Montenegro hade startnummer 2 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Montenegros tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Ända sedan Montenegro blev ett eget land har de fått kämpa i skuggan av sina grannländer. Det var 2014 när de började satsa på Balkanballadspåret som de började få till det med sin första finalplats. Året efter körde man vidare på samma spår och käkade upp ett par platser. Sedan var man tillbaka i sin musikaliska ökenvandring och har inte vart i final sedan dess. I fjol gick man tillbaks till sitt säkra kort (balkanballad) men lyckades inte alls. Svårt att sia om var Montenegro är på väg. Man kan alltså sammanfattningsvis säga att just nu-läget för Montenegro pekar på en Formsvacka!

Uttagningsinformation

Montenegros nationella TV-bolag RTCG valde i år att använda sig av en mindre uttagning, Montevizija, som endast bestod av fem bidrag som framfördes under en finalkväll. Tre jurygrupper, en internationell, en från radio samt en expertjury avgjorde resultatet tillsammans med tittarna som hade lika mycket att säga till om som varje enskild jury i grundomgången. De två bidrag som inkasserade flest poäng gick vidare till den andra omgången där tittarna hade all makt.

 

Vem tävlade för Montenegro 2019?

Gruppen D mol bildades inför den nationella finalen. De har inte tidigare släppt någon musik utan deras första singel är deras Eurovisionbidrag ”Heaven”. Gruppen består av medlemmarna Tamara Vujačić, Mirela Ljumić, Željko Vukčević, Ivana Obradović, Emel Franca samt Rizo Feratović. Det som kan tilläggas är att D mol bildades på en privat musikskola under ledning av Daniel Alibabic, som själv har lite Eurovisionerfarenhet då han var en av medlemmarna i gruppen No Name som representerade unionen Serbien-Montenegro år 2005.

Deras bidrag ”Heaven” är skriven av Dejan Božović & Adis Eminić.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Montenegro, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Montenegro deltagit i Eurovision.

 


Personlig åsikt om årets akt:
Nej, här går min gräns för vad jag kan hantera i feltänk. En slags ihopslängd hittepå-grupp med en 15 år gammal poplåt på kärlekstema, blir aldrig bra. Och i synnerhet inte när alla gruppmedlemmar verkar tro att de egentligen är soloartister och kör sina egna grejer på scenen. Detta är inte bra, och jag konstaterar bittert att Montenegro ännu ett år skickar ett bidrag som gör mig besviken.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Om Montenegro någonsin har haft sämre förutsättningar att nå final vet jag inte. Det enda jag vet är att sistaplatsen i årets första semifinal är reserverad för dem iallafall.

Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Who See feat. Nina Žižić – ”Igranka” (2013)
 2. Knez – ”Adio” (2015)
 3. Vanja Radovanovic – ”Inje” (2018)
 4. Sergej Ćetković – ”Moj Svijet” (2014)
 5. Andrea Demirovic – ”Just Get Out Of My Life” (2009)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är så cringe så det saknar motstycke i årets tävling. Så fort jag hörde låten första gången ville jag bara ta fram skämskudden. Man kan inte på något sätt finna något bra i detta bidrag. Allt är utdaterat och så passé. Videon gör det ännu värre när de alla ska verka som par. Jag vill bara gå vidare med tävlingen nu. En av årets solklaraste nollor.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag ser ingen som helst möjlighet för Montenegro att gå till final. Det är inte värt att slösa sina pengar på detta, och jag ser inte hur någon skulle vilja göra det.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Knez – Adio (2015)
 2. Who See feat. Nina Žižić – ”Igranka” (2013)
 3. Sergej Ćetković – Moj svijet (2014)
 4. Stefan Filipović – Zauvijek volim te (2008)
 5. Vanja Radovanović – Inje (2018)

 


Personlig åsikt om årets akt:

Vi står inför samma dilemma som vi gjorde år 2006. Den gången var det Schweiz som försökte skicka ett budskap om att vi ”står united tillsammans mot allt ont i världen” men det blev bara ett platt fall med 6 soloartister som försökte göra karriär. Nu, 13 år senare är det Montenegros tur att uppträda med samma sak. Så jag säger bara ”Welcome back to the competition Six4One – I didn’t expect you to be back so soon”.

Varför är jag då så emot detta? Jag har två enkla förklaringar på det. För det första så känns det precis som med Six4One att det är ingen grupp som tävlar, utan det är 6 stycken soloartister som alla tävlar om att stå längst fram i rampljuset. För det andra känns budskapet i låten totalt påklistrat och framstår snarare som extremt pretto än att man verkligen blir engagerad i vad de sjunger om. En liten förmildrande omständighet är att det är lite balkansound i låten, men inte ens det hjälper att få upp detta från bottenskrapet. Nej, detta är en solklar nollpoängare för mig!Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag tror och framförallt hoppas på att Montenegro stannar i semin i år. De borde ha gått vidare ifjol, men om de inte tog sig högre än plats 16 i semi med en riktigt bra balkanlåt så borde detta inte komma högre än sistaplatsen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Knez – Adio (2015)
 2. Vanja Radovanović – Inje (2018)
 3. Sergej Ćetković – Moj svijet (2014)
 4. Andrea Demirovic – ”Just Get Out Of My Life” (2009)
 5. Stefan Filipović – Zauvijek volim te (2008)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Efter att Montenegro hamnade oförtjänt långt ner förra året så vet jag inte vad de har tänkt. Det här låter som vad man får om låtarna ”If We All Give a Little” (Schweiz 2006) och ”With Love Baby” (Belgien 2011) hade ett barn som de lämnade i Montenegro. Även om man gjort om låten lite från dess nationella uttagning så att den fått ett lite mer studsigare beat så går det inte att komma ifrån hur gammaldags det här är. Nej, Montenegro får ta ett år och fundera lite till, det här blev inte så lyckat.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Den här låten har fått en rejäl backlash från alla håll och kanter ända sen det blev klart att den skulle representera Montenegro. Och med den parametern är det inte konstigt att jag tror det kommer gå riktigt dåligt för Montenegro. Hade varit en solklar jumbo om det inte hade varit för att Serbien hamnat i samma semi. De kan förvisso rädda Montenegro från det, men på det stora hela, nej, den här resan kommer sluta i moll för D-Moll.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Vanja Radovanović – Inje (2018)
 2. Sergej Ćetković – Moj svijet (2014)
 3. Highway – The Real Thing (2016)
 4. Stevan Faddy – Ajde, Kroči (2007)
 5. Andrea Demirovic – ”Just Get Out Of My Life” (2009)

 


Personlig åsikt om årets akt:
I Montenegros nationella final fanns det fem tävlande bidrag. Tre bra, en lite mindre bra och en låt som sög. Vilken av dessa fem låtar tror ni det var som vann hela tävlingen…?

Det stämmer, låten som sög vann! Jag kan för mitt liv inte räkna ut hur Montenegros invånare tänkte när de röstade fram D-Mol’s ”Heaven”. Överlag så låter bidraget som en gammal kristen låt fast utan något direkt religiöst budskap. Allt är bara allmänt ointressant men samtidigt inte provocerande dåligt.


Givetvis så har samtliga tävlande länder en teoretisk chans att gå till final. Men i Montenegros fall så tror jag att det får stanna i semifinalen i vanlig ordning. Förutsatt att D-Mol på något magiskt vis inte blåser tittarna & juryn av stolarna med ett storslaget framträdande. Jag bedömer chanserna för det sistnämnda som försumbara…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Knez – Adio (2015)
 2. Stefan Filipović – Zauvijek volim te (2008)
 3. Who See feat. Nina Žižić – ”Igranka” (2013)
 4. Rambo Amadeus – Euro Neuro (2012)
 5. Sergej Ćetković – Moj svijet (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Montenegro byter genre och överger sina pampiga balkanballader mot en finstämd vokalsång istället. Nej, detta biter inte på mig. De sjunger fint och det är behagligt att lyssna på, men låten är inte tillräckligt vass. Kom tillbaka nästa år med en svulstig balkanballad istället.Gissat resultat i tävlingen:

 

Fin låt, men chanslös i tävlingen. Montenegro ligger långt ner på oddslistorna och jag förstår varför. Jag håller med om att de borde ha kvalat in till finalen ifjol när de tävlade med ett riktigt mästerverk. Detta är långt ifrån att vara ett sådant och det finns mycket bättre låtar i den första semin som är mer värdiga en finalplats.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Knez – Adio (2015)
 2. Vanja Radovanovic – ”Inje” (2018)
 3. Sergej Ćetković – Moj svijet (2014)
 4. Andrea Demirovic – ”Just Get Out Of My Life” (2009)
 5. Slavko Kalezić – Space (2017)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »