Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Finland 2018

Inför ESC Finland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Finland hade startnummer 3 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Finland, denna ständigt fula ankunge. Har under 2010-talet lyckats plocka lite finalplatser här och var, men hade under perioden 2015-2017 riktigt tufft där man inte placerat sig på en finalplats. 2018 var så klart en förbättring, men inte med mycket. Klarade sig vidare som 10:a i sin semi för att sen hamna näst sist. Så vad säger man? Just nu-läget för Finland i den här tävlingen är nog mer ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

För andra året i rad valde det finska TV-bolaget YLE att först välja artist internt och sedan låten via en nationell final. Den 29:e januari gick YLE ut med att de valt ut artisten Darude samt att hans tre bidrag skulle presenteras innan tävlingen vid tre olika tillfällen. Finalkvällen av Uuden Musiikin Kilpailu (Tävlingen för ny musik) hölls den 2:a mars, där en internationell jury bestående av åtta länder samt tittarröster avgjorde resultatet.

 

Vem tävlade för Finland 2019?

Ville Virtanen, mer känd som Darude föddes den 17:e iuli 1975 i Eura, Finland. Han påbörjade sin musikaliska karriär redan under skolåren då han fick upp intresset för datorer då han även började skapa elektronisk musik. Han har senare kommit att göra musik i en studio istället. Hans mest kända låt är Sandstorm” som släpptes i Sverige år 2000. Låten har idag över 120 miljoner spelningar på Spotify.

I Eurovision kommer Darude att framföra bidraget ”Look Away” tillsammans med artisten/skådespelaren Sebastian Rejman (född 13:e januari 1978). De två har tillsammans gjort det bidrag som de kommer att tävla med.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Finland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Finland deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Detta är: (1) en superdålig idé, (2) medelmåttig sångare, (3) utdaterad låt, (4) dåligt producerat scennummer. Vem det än var som kom på den galna idén att låta 90-talsstofilen Darude skriva Finlands bidrag, så hoppas jag att denne fått sparken vid det här laget. Det finns ingen logik i det här!! Dessutom kan Sebastian Rejman som bäst definieras som en medelmåttig sångare, men verkar helt sakna scennärvaro. Detta gör att scennumret blir jobbigt att se på, trots de tusentals euros som finnarna har lagt på den häftiga bakgrunds ”kuben”. Lyssnar man bara på låten, så är den visserligen okej, men den är helt utdaterad. Det finns ingen relevans någonstans i det här bidraget – och därför sätter jag bara en etta här.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det ser onekligen mörkt ut för Finland i år, både vad gäller odds och snack. För min del är det solklart att Europa gör tummen ned, det här platsar inte i finalen. Så enkelt är det bara…

Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Cat Cat – Bye bye, Baby (1994)
 2. Pihasoittajat – Old-Man Fiddle (1975)
 3. Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)
 4. Monica Aspelund – Lapponia (1977)
 5. Anneli Saaristo – La Dolce Vita (1989)

 

  


Personlig åsikt om årets akt:
Håll i hatten nu. Jag vet inte vad det är med denna låten, men den har fastnat i mitt huvud. Kanske är det 90-talsvibbarna som får mig att tänka tillbaka på bättre tider. Darude har lyckats väcka nostalgivibbarna hos mig till liv och jag minns tillbaka till ”Sandstorm” och hur enkelt livet var då. Låtens tema är egentligen rätt seriös, men jag får bara en feelgood-känsla. Jag brukar inte gå igång på denna typen av musik annars, men av någon anledning går frasen ”Is it in my head..” på repeat i mitt huvud.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag verkar vara rätt ensam om att tycka om detta. Tyvärr tror jag inte det är samma dragkraft runt om i Europa. Finland får svårt att placera sig i årets final.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)
 2. Teräsbetoni – Missä Miehet Ratsastaa (2008)
 3. Hanna Pakarinen – Leave Me Alone (2007)
 4. Geir Rönning – Why? (2005)
 5. Softengine – Something Better (2014)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Men snälla Finland, vad är det ni skickar i år? Två farbröder som försöker spela 25-åriga DJ:s och megastjärnor? Fanns det verkligen ingen annan artist som ville ställa upp i år? Förutom det, varför väljer ni ut en låt som låter mer som att år 2000 aldrig tog slut när det är 2019? Nej, oavsett så är detta stunden då åtminstone jag känner att ”nu kan jag gå på toa i sändningen utan att missa något spännande”.Gissat resultat i tävlingen:

 

Om Finland tar sig till final beror det bara på att det är ett sämre startfält i denna semi. Jag tror snarare att Finland kan få en riktig bottenplacering i denna semi.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)
 2. Hanna Pakarinen – Leave Me Alone (2007)
 3. Krista Siegfrids – Marry Me (2013)
 4. Kuunkuiskaajat – Työlki ellää (2010)
 5. Jari Sillanpää – Takes 2 to Tango (2004)

 


Personlig åsikt om årets akt:
En standard EDM-låt som inte blåser upp några sandstormar direkt. Synd för en artist vars största hit ändå blev en hit just för att den hade en såpass tydlig identitet. ”Look Away” blir å andra sidan ändå en frisk fläkt i det här startfältet konstigt nog, bland ett myller av ballader och vissa andra typer av pop vars term jag lämnar för tillfället så att jag inte blir för repetitiv i mina kommentarer. Plus att låten ändå har ett viktigt budskap. Däremot kan man undra om budskapet blir så passande, att sjunga om global uppvärmning till en EDM-låt av Darude? Nåja. En extra eloge till att Darude och Sebastian skrivit låten själva.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Finland har en smärre nackdel och det är att de och Estland tävlar om samma röster. Oddsen verkar inte peka på Finlands favör, men jag tror de kan utmana om en finalplats bara på att Darude är ett såpass välkänt och meriterat namn.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Teräsbetoni – Missä Miehet Ratsastaa (2008)
 2. Lordi – Hard Rock Hallelujah (2006)
 3. Kojo – Nuku Pommiin (1982)
 4. Norma John – Blackbird (2017)
 5. Geir Rönning – Why? (2005)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Ja den här låten tar mig knappt med storm, eller en sandstorm för den delen. Finland hade enligt mig årets sämsta nationella uttagning. Tre dåliga bidrag som framfördes av samma artist. ”Look Away” känns bara allmänt meningslös och utdaterad. Låter som någonting som lika gärna skulle kunna ha släppts 2001. Att vara gammaldags kan fungera mycket väl, men inte när det man framför bara låter förlegat och allmänt omodernt. Eller ja, det kanske är så här musik låter nu för tiden, jag lyssnar aldrig på elektronisk dansmusik så jag har ingen aning. Gör om gör rätt Finland…


Tyvärr kan Finland mycket väl komma att gå till final. Men det kan lika gärna floppa. Det är en 50/50 situation. Själv hoppas jag på en flopp.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Beat – Fri? (1990)
 2. Pernilla Karlsson – När Jag Blundar (2012)
 3. Geir Rönning – Why? (2005)
 4. Jasmine – Niin kaunis on taivas (1996)
 5. Kuunkuiskaajat – Työlki ellää (2010)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Finland valde helt fel låt bland de tre alternativen man hade att tillgå i deras låtfinal för den internt utsedda artistduon. Jag hade mycket hellre sett att låten ”Superman” hade fått bli deras bidrag i Tel Aviv. ”Look Away” var den låt jag gillade minst. Den känns både slätstruken, enformig och jobbig att lyssna på. Jag brukar annars falla för EDM-genren, men denna låten tilltalar inte mig alls. I år är det förövrigt sextonde gången som Eurovision Song Contest innehåller semifinaler och under de senaste 15 åren har Finland endast vid tre tillfällen lyckats hamna inom topp 20 i finalen. Följande år rör det sig om: 2006, 2007 och 2014. Samtliga dessa gånger har man ställt upp med rockbidrag. Kanske att man borde komma tillbaka nästa år med något som faktiskt fungerar bäst för just Finland?


 


Gissat resultat i tävlingen:

Nej, Finland har inte så mycket att hämta i årets tävling befarar jag. Jag tror helt enkelt att låten är alldeles för platt för att den ska få tillräckligt många röster från såväl folket som juryn för att ta sig till final, så den stannar i semin. Den saken är säker.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Sonja Lumme – Eläköön elämä (1985)
 2. Cat Cat – Bye bye, Baby (1994)
 3. Ami Aspelund – Fantasiaa (1983)
 4. Vicky Rosti & Boulevard – Sata salamaa (1987)
 5. Waldo’s People – Lose Control (2009)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen