Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Norge 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Norge hade startnummer 6 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Norges representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Alexander Rybak

  • Låt:
  • ”Fairytale”

  • Text & musik:
  • Alexander Rybak

  • Språk:
  • Engelska


Alexander Rybak, född 13 maj 1986 i Vitryssland, är en norsk musiker, kompositör och skådespelare som bor i Oslo, vann Norges final till Eurovision Song Contest i total utklassningsstil. ”Fairytale” fick totalt mer än 747.000 röster, vilket var en fullständig jordskredsseger. Han och hans föräldrar flyttade till Norge när Rybak var fyra år gammal, och det är där han har växt upp. Han har spelat instrument sedan han var 5 år, och han kan nu spela violin och till viss del piano. Rybak föräldrar är Natalia Valentinovna Rybak som är en välkänd pianist och Igor Alexandrovich Rybak som är en välkänd violinist i Norge. Alexander har alltid velat vara underhållande under sin uppväxt. År 2004 vann Alexander Anders Jahres Kultur Pris”. Två år senare vann han den norska versionen av talang Kjempesjansen med egna låten Foolin. Alexander har uppträtt med en av världens mest största violinister, Pinchas Zukerman. och han varit konsertmästare för Norge största symfoniorkester för ungdomar, Ung Symfoni i Bergen. Han spelade också roll för Fiddler i Spelman på taket på Oslo Nye Teater (2007) och har en roll i den kommande filmen Yohan – Barn Wanderer (augusti 2009). Han är redan älskad av många och förhandstippad att bli segrare i Moskva. Lycka till, säger vi till Norge!

 

Musikvideo

Så här såg Norges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Här har vi den! Min favorit till segern och för övrigt stora favorit. Det finns inte så mycket mer att säga faktiskt.Underbarnet Alexander var min största favorit i den norska uttagningen och är en av mina största favoriter i årets Eurovision. Han kommer att bjuda på ett fantastiskt uppträdande med sitt charmiga sätt på scenen och refrängen sätter sig direkt. Gammal folkmusik möter ny och fräsch pop. För mig får gärna Norge vinna med detta fantastiska bidraget! Bra text, bra låt, bra artist! Helt underbart bra. Kommer helt klart att gå hem i östländerna och det finns inget tvivel om att den kommer nå finalen och därefter ha riktigt stor chans att vinna.Jag är mycket medveten om att detta bidrag har skruvats till astronomiska höjder men jag personligen har svårt att köpa det hela. Jag tycker inte om blandningen av nytt och gammalt om det nu ens kan kallas det och det hela är bara så överdrivet hajpat. Jag tror det lätt blir final men vinst tror jag inte att det blir i slutändan, även om jag skulle älska det om Norge skulle få arrangera ESC nästa år. Norge hade överlag inte så mycket bra bidrag i sin egen uttagning tidigare i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »