Inför Panelens Second Chance Contest 2023

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2023 genomför vi våra egna Second Chance-projekt där vi väljer ut favoritbidrag från årets nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision 2023. Den här gången handlar det om bidragen som kom på andra plats i respektive uttagning.

I denna artikel presenterar vi låtarna som tävlar och den 20:e maj meddelas resultatet.

 

Hur går projektet till?

I 2023 års uttagningssäsong var det 24 av de 37 tävlingsländerna som anordnade någon form av publikuttagning där jury- och/eller tittarröstning avgjorde vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som skulle vinna. Lika många låtar hamnade på andra plats och i detta projekt är det dessa låtar vi tänker hylla. Först kommer vi att göra personliga topplistor och därefter jämför vi land för land där vi ställer vinnare mot tvåan och utser vem av vinnarna eller tvåorna som vi anser var bäst.

Förutom detta projekt har panelskribenterna Hollac16, Katja, Lukas och Robban fått välja ut egna favoriter från säsongen som gått. Vi kommer även lyssna och bedöma dessa startfält och utse våra favoriter. Kolla gärna in deras val!

Mycket nöje!
/ESC-Panelen

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt officiell musikvideo.

 

Noteringar gällande några av valen av andraplacerade tävlingsbidrag

– Samtliga bidrag här ovanför har tävlat i en nationell uttagning där det har funnits två eller fler bidrag i startfältet.

– Resultaten har avgjorts av antingen juryröster, tittarröster eller en kombination av jury- och tittarröster.

– I de fall där det har varit oklart vem som har blivit tvåa har vi utgått från hur resultatlistan såg ut och valt utifrån det. Exempel på sådana situationer är när juryn och tittarna ger samma totalpoäng till två bidrag och då är det antingen juryns eller tittarnas röster som avgör vinnaren.

— När det gäller Albanien har vi valt att låta juryns vinnare representera det andraplacerade bidraget. Detta då det albanska TV-bolaget valde att inte presentera hela rangordningen för tittarnas röster, som var de enda som avgjorde Albaniens val till Eurovision 2023. Istället meddelades juryns topp 3, där tittarnas val blev tvåa.

 


 

Kommentera