Vilka ESC-länder röstar i finalen i Melodifestivalen 2023?

MELODIFESTIVALEN 2023. Halva resultatet i lördagens final avgörs av åtta internationella jurygrupper och med ett par dagar kvar till finalen sänds har SVT gått ut med vilka länder som har valts ut att rösta.

De utvalda länderna är åtta till antalet och representerar olika deltagarnationer i Eurovision Song Contest 2023. Det är alltså länder som Sverige kommer att tävla mot i Liverpool även om de nu är Sverige behjälpliga att ge en hint om vilken låt som de anser är den bästa att skicka.

 

Vilka länder har valts ut?

Följande länder röstar (i alfabetisk ordning):

Australien

Belgien

Kroatien

Lettland

Malta

Spanien

Tyskland

Österrike

 

Fakta om länderna

Av de åtta länder som har valts ut kommer fyra av de att även tävla/extrarösta i den semifinal som också Sverige medverkar i Eurovision 2023. Resterande fyra länder tävlar eller extraröstar i den första/andra semifinalen, vilka vi på plats i Eurovision inte kan räkna med att få några poäng från i semifinalerna, men om Melodifestivalvinnaren skulle lyckas röstas vidare till finalen kan samtliga åtta länder rösta på Sverige i finalen.

 

Inga jurygrupper i Eurovisions semifinaler

En nyhet för årets Eurovision är att jurygrupper bara används i ESC-finalen och inte i semifinalerna. Det gör att de internationella jurygrupperna får en annan funktion i Melodifestivalens final i och med att Sveriges representant i praktiken kan få 12 poäng av ett lands tittare samtidigt som samma lands jury gav bidraget 0 poäng i Melodifestivalsfinalen och vice versa. Däremot kommer juryer att användas i ESC-finalen så om Sverige kvalar in dit kanske de resultat som jurygrupperna ger nu blir verklighet då. Det återstår som sagt att se i mitten av maj då Eurovision äger rum.

 


 

Kommentera