Lär känna Nordman inför Finalen i Melodifestivalen 2023

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023. På lördag (11:e mars) väljs Sveriges representant till Eurovision Song Contest 2023 ut via Melodifestivalens final och inför det presenterar vi finalisterna. Finalens nionde finalist är inga mindre än Nordman som tävlar med bidraget ”Släpp alla sorger”.

 

Gruppen Nordman bildades i början av 1990-talet och utgörs av sångaren Håkan Hemlin och nyckelharpaspelaren Mats Wester. De har såklart också med sig andra musiker på scenen men det är de två som är frontpersonerna. Många av deras låtar har också gjorts i samarbete med Py Bäckman, men i det här sammanhanget är det veteranerna Jimmy Jansson och Thomas G:son som har skapat låten åt gruppen. Så här såg deras framträdande ut i deltävlingen:

 

Deltar för tredje gången – i final för lika många gånger

Sedan de slog igenom med Förlist och även Vandraren har de släppt otal album och singlar även om det av olika skäl varit uppehåll mellan några av dessa släpp. Senaste albumet släpptes 2019. Nordman har även varit med två gånger i Melodifestivalen: 2005 med Ödet var min väg och 2008 med I lågornas sken, bägge gångerna tog de sig till final och det gjorde de även den här gången.

I en intervju med oss inför sin medverkan i Lidköpingsdeltävlingen berättade Nordman att de sedan de deltog senast i tävlingen (2008) har hunnit spela mycket och skapa en del nytt material. Sedan hade också hunnit med att delta i Så mycket bättre där de fick chansen att berätta sin historia och att nu blickar de framåt mot nya mål, inte minst Melodifestivalen.

– Det är samma Nordman fast Nordman 2.0, sade Håkan Hemlin då.

– Det känns som att vi har tagit ett steg framåt. Vi har inte skrivit den här låten själva utan det är G:son och Jimmy Jansson och det har de gjort med den äran för det är inte så lätt tycker jag att göra låtar i den stil som är våran. Med det har de kanske lyft in lite mer Nordman möter Avicii på något sätt, inflikade Mats Wester.

Se gärna intervjun i sin helhet nedan:

 


 

Kommentera