Allt du behöver veta om Italiens Festival di Sanremo 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under vecka 6 pågår Italiens Festival di Sanremo där 28 artister medverkar. På lördag (11:e februari) genomförs finalen och innan dess medverkar hela startfältet på olika sätt med uppträdanden på scenen i Teatro Ariston i Sanremo.

Det här är vår guide till veckans händelser i programmet samt mer fakta om själva startfältet.

 

Upplägg kväll-för-kväll

Uppladdningsprogrammen

Under de två första programmen är startfältet uppdelat med 14 bidrag per kväll och där jurygrupper röstar. Ingen låt åker ut, istället sammanställs rangordningar från jurygrupperna. Så här har bidragen fördelats i dessa två kvällar (i alfabetisk ordning):

 

Första kvällen (tisdag)

 • Anna Oxa – ”Sali (Canto dell’anima)”
 • Ariete – ”Mare di guai”
 • Collazio – ”Non mi va”
 • Come_Cose – ”L’addio”
 • Cugini di Campgna – ”Lettera 22”
 • Elodie – ”Due”
 • Gianluca Grignani – ”Quando ti manca il fiato”
 • Gianmaria – ”Mostro”
 • Leo Gassman – ”Terzo cuore”
 • Mara Sattei – ”Duemilaminuti”
 • Marco Mengoni – ”Due vite”
 • Mr. Rain – ”Supereroi”
 • Olly – ”Polvere”
 • Ultimo – ”Alba”
 

 

Andra kvällen (onsdag)

 • Articolo 31 – ”Un bel viaggio”
 • Colapesce DiMartino – ”Splash”
 • Giorgia – ”Parole dette male”
 • Lazza – ”Cenere”
 • LDA – ”Se poi domani”
 • Levante – ”Vivo”
 • Modà – ”Lasciami”
 • Madame – ”Il bene nel male”
 • Paola & Chiara – ”Furore”
 • Rosa Chemical – ”Made in Italy”
 • Sethu – ”Cause perse”
 • Shari – ”Egoista”
 • Tananai – ”Tango”
 • Will – ”Stupido”

 

Resterande program

Tredje kvällen (torsdag): Alla 28 artister uppträder en gång till med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Resultatet sammanställs men även den här gången riskerar ingen av de tävlande att behöva lämna tävlingen.

Fjärde kvällen (fredag): Alla 28 artister uppträder den här gången med covers på italienska och/eller internationella hitlåtar från 1960-, 1970-, 1980-, 1990- och 2000-talet. Externt inbjudna artister kan förekomma i framträdandena. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men återigen åker ingen av de tävlande ut.

 

Finalen (lördag kväll)

Efter de fyra sändningarna genomförs själva finalkvällen där de 28 artisterna får uppträda en sista gång innan resultaten från alla fem sändningars omröstningar läggs samman. De fem låtar som har fått flest röster/poäng går sedan vidare till en andra röstningsomgång där en ny jury- och tittarröstning avgör finalens topp 5.

Det är troligt att det blir klart först efter finalkvällen om vinnaren kommer att representera Italien vid Eurovision Song Contest 2023. Detta för att ESC-tävlandet bara är ett erbjudande som man kan tacka nej till. Vi ska tillägga att sedan Italien återkom till Eurovisiontävlandet igen år 2011 så har endast en artist tackat nej till att åka till ESC. Om det skulle inträffa igen kommer Rai själva få avgöra vilken artist man ska skicka till Liverpool i maj.

 

Mer fakta om uttagningen

Återkommande artister

En stor del av artisterna i startfältet har tidigare tävlat i Festival di Sanremo, i det här fallet handlar det om Anna Oxa, Come_Cose, Elodie, Colapesce DiMartino, Gianluca Grignani, LDA (artistnamn för Gigi D’Alessio), Leo Gassman, Levante, Madame, Marco Mengoni, Paola & Chiara, Tananai (tidigare joker via Giovani-finalen i Sanremo 2022) och Ultimo.

Det ska tilläggas att både Anna Oxa och Marco Mengoni har tidigare representerat Italien i Eurovision Song Contest, 1989 (Anna Oxa) respektive 2013 (Marco Mengoni).

 

Så utsågs startfältet

Bidragen utsågs ur två kvoter: en där Rai själva valde ut 22 av de tävlande som valdes in i kategorin Campioni (etablerade artister) och en där 6 artister som tävlade i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani fick varsin plats i startfältet. Det är för övrigt tredje gången som Rai låter Giovani-deltagare delta i Festival di Sanremo på samma villkor som Campioni-artisterna. Initialt var det dock sagt att endast tre jokrar skulle väljas in men när Giovani-finalen avgjordes i december förra året stod det klart att dubbelt så många hade valts in.

 


 

Kommentera