Resultat avgjorda uttagningar vecka 3, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Estlands wildcardomröstning, Maltas andra kvartsfinal, Norges andra heat och Litauens första heat.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Estland: Eesti Laul – Wildcardomröstningen

Efter att de två semifinalerna i Eesti Laul hade sänts under föregående vecka meddelade TV-bolaget ERR, som arrangerar uttagningen, att man skulle låta publiken välja in ytterligare två bidrag bland de tio utröstade som skulle få en ny chans på finalplatser.

Omröstningen genomfördes genom att publiken fick SMS-rösta på sina favoriter mellan den 14:e och 16:e januari. Därefter sammanställdes resultatet och de två som fått flest röster gick vidare till finalen.

 

Resultat: tittarnas wildcards (bland de UTRÖSTADE bidragen)

Följande bidrag fick wildcardplatserna:

 

De gör nu följande bidrag sällskap i finalen den 11 februari:

 

Resultat: utröstade bidrag från uttagningen

Följande bidrag är därmed ute ur tävlan i Eesti Laul 2023:

 


 

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 2

Under fredagskvällen sändes den andra kvartsfinalen (av sammanlagt fyra) där TV-bolaget TVM på Malta spelade upp ytterligare 13 bidrag som deltar i årets MESC-uttagning. Själva omröstningen genomförs först efter att alla 40 bidrag har framförts vardera en gång och därför har vi inget resultat än. Nedan presenterar vi de bidrag som spelades upp i sändningen enligt den ordning de framfördes i programmet.

Dessvärre har det av upphovsskäl inte publicerats några klipp från de enskilda framträdandena på YouTube varför vi bara länkar till de smygklipp som släpptes inför sändningen. Våra omdömen bygger på sändningen som visades under fredagskvällen.

 1. Francesca Sciberras – Masquerade
 2. The Busker – Dance (Our Own Party)
 3. Lyndsay – Haunted
 4. Maxine Pace – Alone
 5. Marie Claire – Thankful
 6. Ian – On My Own
 7. Kirstie – Girls Get Down
 8. Dario Bezzina – Bridle Road
 9. Brooke – Checkmate
 10. Mark Anthony Bartolo – Tears
 11. Dan – It’ll Be OK
 12. Dario – Pawn In a Game
 13. Matt Blxck – Up

 


 

Norge: Norsk MGP – Heat 2

Det andra heatet i Norsk MGP avgjordes under lördagskvällen där ytterligare sju bidrag tävlade om tre finalplatser. Nytt för i år är att alla bidrag som valts ut måste tävla i heaten för att nå final och det är bara tittarna som bestämmer vilka sammanlagt nio som får finalplatserna (tre finalister per program). Den här gången möts heller inte låtarna i dueller utan alla möter alla.

Nästa heat avgörs kommande lördag (28:e januari) och finalen hålls den 4:e februari.

 

Resultatet i det andra programmet

Efter att tittarna hade röstat klart blev det följande tre bidrag som röstades vidare till finalen (utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande fyra bidrag som åkte ut (utan inbördes ordning):

 

Resultatet i första programmet

I det första heatet, som sändes den 14:e januari, blev det följande tre bidrag som tittarna ville se i final (utan inbördes ordning):

 


 

Litauen: Pabandom iš naujo! – Heat 1

I lördags var det också premiär för det första heatet i Litauens Pabandom iš naujo! där 15 bidrag uppträdde (av de 30 som valts ut i tävlan). Under programmet framfördes låtarna och sedan avgjorde en gemensam jury- och tittarröstning vilka tio bidrag som skulle kvala vidare till semifinalerna. Resterande låtar lämnade tävlingen.

 

Resultat: kvalificerade till semifinalerna

Nedan presenteras de tio bidrag som fick högst totalpoäng och som därmed gick vidare till semifinalerna (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Resultat: utslagna bidrag

Nedan presenteras de fem bidrag som fick lägst totalpoäng och som därmed åkte ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Internval/andra besked

Israels bidragsval meddelades

I juli ifjol meddelade israeliska TV-bolaget KAN att de internt valt ut sångerskan Noa Kirel som landets artistval till Eurovision 2023. Efter detta har det varit lite oklart hur tävlingsbidraget ska väljas ut men under denna vecka blev det officiellt att hon ska tävla med bidraget ”Unicorn” som hon har gjort tillsammans med Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel. Det ska tilläggas att det var bara låttitel och upphovspersoner som meddelades, själva studioversionen inkl. musikvideo släpps först senare under uttagningssäsongen (dock senast i mitten av mars).

Det är första gången på flera år som Israel gör ett internval (undantag för 2021 då 2020 års ESC-representant Eden Alene fick kvarstå som representant ett år till). Annars har landet på senare år alltid utsett sitt artist (och ibland även sitt tävlingsbidrag) genom en längre talangtävling som X Factor eller The Rising Star. Även uttagningen Kdam Eurovision har tidigare använts som uttagning.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Israel: Noa Kirel – ”Unicorn” (bidraget släpps senare under säsongen)

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Cypern: Andrew Lambrou

Frankrike: La Zarra

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Slovenien: Joker Out!

 


 

Kommentera