Resultat avgjorda uttagningar vecka 2, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Belgiens final, Estlands två semifinaler, Frankrikes internval, Maltas första kvartsfinal samt Norges första heat.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Belgien: Eurosong 2023 – Final

Efter flera år med ständiga internval beslöt sig det flamländska TV-bolaget VRT i Belgien att låta publiken tillsammans med en 15-mannajury utse landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision. Detta skedde i finalen Eurosong där VRT bjöd in sju artister som först fick ta fram två tävlingsbidrag vardera där det sedan var upp till respektive artist att själv välja vilken av de två låtarna som vederbörande ville tävla med i finalen. Själva finalen direktsändes från en TV-studio i Bryssel där bidragen framfördes och sedan fick tittarna och juryn tillsammans kora en vinnare.

Omröstningen blev väldigt spännande då både juryn och tittarna hade helt olika favoriter (se resultattabellen nedan) och i slutändan blev det juryns trea och tittarnas tvåa som vann, vilket var artisten Gustaph med bidraget ”Because of You”. Han kommer därmed att få representera Belgien i Eurovision 2023

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Gustaph – Because of You(121 + 157 = 278 p)
 2. The Starlings – Rollercoaster (94 + 183 = 277 p)
 3. Gala Dragot – T’inquiète(146 + 125 = 271 p)
 4. Chérine – Ça m’ennuie pas(145 + 123 = 268 p)
 5. Ameerah – The Carnival (107 + 64 = 171 p)
 6. Loredana – You Lift Me Up (83 + 84 = 167 p)
 7. Hunter Falls – Ooh La La (84 + 44 = 128 p)

 


 

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 1

Under fredagskvällen sändes den första kvartsfinalen (av sammanlagt fyra) där TV-bolaget TVM på Malta spelade upp de 13 första bidragen som deltar i årets MESC-uttagning. Själva omröstningen genomförs först efter att alla 40 bidrag har framförts vardera en gång och därför har vi inget resultat än. Nedan presenterar vi de bidrag som spelades upp i sändningen enligt den ordning de framfördes i programmet.

 1. Haley – Tik Tok
 2. Stefan Xuereb – What Do You Want?
 3. Clintess – Lura qatt
 4. Fabrizio Faniello – Try To Be Better
 5. Eliana Gomez Blanco – Guess What
 6. Christian Arding – Eku ċar
 7. Jason Scerri – Anything Can Happen
 8. Maria Debono – X’allegrija
 9. Geo Debono – The Mirror
 10. Mikhail – Leħen fiċ-ċpar
 11. Aidan – Reġina
 12. Nathan – Creeping Walls
 13. Klinsmann – Piranah

 


 

Estland: Eesti Laul – Semifinalerna

Den 12:e och 14:e januari (dvs. i torsdags och lördags) genomfördes de två semifinalerna i Estlands uttagning Eesti Laul 2023. Sammanlagt var det 20 bidrag som tävlade om finalplatserna, där det skulle komma att visa sig bli en liten twist på slutet.

I varje semifinal tävlade i alla fall tio bidrag där först en gemensam jury- och tittarröstning avgjorde fyra finalister. Därefter fick tittarna själva rösta fram ytterligare ett bidrag som wildcard. Men, när bägge sändningarna var över visade det sig att utöver de tio som har kvalat in till finalen så får två av de utröstade låtarna en chans till att röstas in till finalen. Denna omröstning avslutas denna måndag (16:e januari) och resultatet borde presenteras antingen i samband med att den avslutas eller i dess närtid.

 

Resultat: finalkvalificerade bidrag med BÅDE juryns & tittarnas röster

 

Resultat: finalkvalificerade bidrag med ENBART tittarnas röster

 

Resultat: tittarnas wildcards (bland de UTRÖSTADE bidragen)

Denna omröstning är i skrivande stund ännu inte avgjord. Det står mellan följande bidrag:

 


 

Norge: Norsk MGP – Heat 1

Årets Norsk Melodi Grand Prix är igång och den här gången med lite nya regler. Fortfarande tävlar 21 bidrag men ingen låt är i år direktkvalificerad till finalen och dessutom ställs inte bidragen i dueller utan alla möter alla. Fördelningen är sju bidrag à tre heats där tittarnas röster avgör tre bidrag per heat som tar sig till final. Resterande två heats avgörs den 21:a och 28:e januari och finalen den 4:e februari, vilket gör att säsongen är förkortad med två program.

 

Resultatet i första programmet

I det första heatet, som sändes i lördags (14:e januari), blev det följande tre bidrag som tittarna ville se i final (utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande fyra bidrag som åkte ut (utan inbördes ordning):

 

 

Internval/andra besked

Frankrike: La Zarra

TV-bolaget France Télévisions hade sedan förra sommaren planer på att fortsätta med uttagningsfinalen C’est vous qui décidez ett tredje år på raken. Men efter att det hade meddelats kom inga nyheter om vare sig antagning, antal uttagna bidrag eller tävlingsdatum. Först nu i januari kom besked att den nationell finalen stryks till förmån för ett internval.

 

Vem blev vald?

Den artist som har valts ut att tävla för Frankrike i år heter La Zarra, som är ett artistnamn för Fatima Zahra Hafdi, född den 25:e augusti 1997 i Montreal i Quebec, Kanada. Det vi vet om henne är att hon släppte sitt första album 2021 Traîtrise som innehåller 14 singlar, däribland låten ”Tu t’en iras”. Hon släppte också så sent som ifjol singeln ”Sans moi”. Det vi också vet är att hon alltid har varit intresserad av mode och musik.

Näst på tur väntar ett scenframträdande på Eurovision-scenen i Liverpool, men vilken låt som La Zarra får med sig till tävlingen är ännu inte känt. Däremot vet vi att hon kommer att vara klar för finaltävlan den 13:e maj i och med att Frankrike ingår i ”The Big Five” som är de fem länder som betalar mest pengar till EBU och därigenom får gratis finalplatser oavsett slutplacering året innan.

 

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Cypern: Andrew Lambrou

Frankrike: La Zarra

Israel: Noa Kirel

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Slovenien: Joker Out!

 


 

Kommentera