La Zarra representerar Frankrike i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Frankrike väljer att stryka den final man hade planerat efter att TV-bolaget France Télévisions internt utsett sångerskan La Zarra som landets representant i Eurovision Song Contest.

 

Bakgrund till beslutet

I början av juli 2022 släppte den franska TV-kanalen France2 en kommuniké med kommande TV-program där bolaget bekräftade fortsättningen med ESC-uttagningen C’est vous qui décidez. Denna uttagning infördes inför 2021 års tävling och var även aktuell inför 2022. Därmed skulle det nu för tredje året i rad bli denna uttagning som skulle kora Frankrikes representant.

Sedan kommunikén släpptes har det däremot inte sagts något gällande finalen, ingen antagning har varit öppen (i alla fall ingen officiell sådan) och France Télévisions har heller inte sagt något om några datum eller så. Överraskande nog kom beskedet nu i början av 2023 att det istället blir ett internt val, för första gången sedan 2020.

 

Vem blev vald?

Den artist som har valts ut att tävla för Frankrike i år heter La Zarra, som är ett artistnamn för Fatima Zahra Hafdi, född den 25:e augusti 1997 i Montreal i Quebec, Kanada. Det vi vet om henne är att hon släppte sitt första album 2021 Traîtrise som innehåller 14 singlar, däribland låten ”Tu t’en iras” (se videoklippet nedan). Hon släppte också så sent som ifjol singeln ”Sans moi”. Det vi också vet är att hon alltid har varit intresserad av mode och musik.

Näst på tur väntar ett scenframträdande på Eurovision-scenen i Liverpool och då Frankrike tillhör ”Big Five” slipper La Zarra kvala genom semifinalerna. Vilken låt hon får med sig till finalen är dock inte känt utan det är något som blir känt först senare under säsongen. Tills vidare får vi ta del av några av hennes tidigare låtar som alltså INTE är Eurovision-låten:

 


 

Kommentera