Här är finalisterna i Norges Norsk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter tre veckors tävlande har nu Norge valt ut sitt finalstartfält i Norsk Melodi Grand Prix 2023. I denna artikel presenterar vi de nio finalisterna som har röstats fram och som kommer att tävla om segern på lördag (4:e februari) där vinnaren kommer att få representera Norge i Eurovision 2023!

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

1. Jone – ”Ekke inni meg”

En av finalisterna från heat 2 blev Jonas Nes Steinset, eller Jone som är hans artistnamn. Jone är 26 år gammal och kommer från byn Lier. Han introducerades till musiken först i nionde klass i skolan och har hållit på med det sedan dess. En av hans mest streamade låtar heter “Eventyrsom har strax över 4 miljoner spelningar på Spotify. År 2021 blev Jone även nominerad i kategorin Partymusik i det norska musikpriset Spellemann (ett pris som årligen delas ut till artister och låtskrivare i Norge som har utmärkt sig på olika sätt under året som gått). Jone tog däremot inte hem priset den gången.

I år ställde han för första gången upp i Norsk Melodi Grand Prix och tog sig direkt till final med bidraget ”Ekke inni meg” som han har varit med och tagit fram ihop med Audun Guldbransen, Christine Ekeberg, Christopher Archer, Morten Franck och Silje Blandkjenn. Bidraget går också väldigt bra på Spotify i Norge. Kan det tala för en bra placering för Jone?

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

2. Eline Thorp – ”Not Meant to Be”

29-åriga Eline Thorp, född 6:e september 1993, kommer från Hamarøy men bor numera i Oslo. Hon är artist och låtskrivare som publikt slog igenom under 2010-talet med låten The Game. Detta följdes sedan upp med ett albumsläpp året därpå som blev en stor succé och prisades högt. Men på grund av att hon drabbades av scenskräck lämnade hon rampljuset men är nu tillbaka igen i ett större sammanhang.

Publiken älskade hennes comeback med bidraget ”Not Meant to Be” som skickade henne direkt till final från det tredje heatet. Bidraget har hon varit med och gjort själv tillsammans med några välkända låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik (eller Elsie Bay som också tävlar i samma final) samt Jonas Jensen. Elsie och Eline är alltså både medskapare till denna låt och konkurrenter då bägge två tävlar med varsitt bidrag i finalen!

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

3. Skrellex – ”Love Again”

36-åriga Kai Thomas Larsen, eller Skrellex som är hans artistnamn, skrällde sig till final från föregående heat! Han kommer från Moss men är numera bosatt i Oslo och är en känd artist i Norge från bland annat musikal- och showbusiness men också som dragartist från serien Drags och som mentor i Drag Me Out. Han är även skådespelare som medverkade i den populära såpoperan Hotel Cæsar. Numera har han sin egen show under sitt artistnamn och nästa stopp han gör blir i finalen i Norsk MGP med bidraget ”Love Again” som han har varit med och gjort tillsammans med Jonas Gladnikoff, Michael James Down, Primož Poglajen och Will Taylor. Flera av dessa låtskrivare har fått med bidrag även i andra uttagningar, exempelvis på Malta.

Frågan är nu om Skrellex ska skrälla sig hela vägen till Liverpool. Det återstår att se på lördag!

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

4. Ulrikke – ”Honestly”

En av storfavoriterna i årets Norsk MGP-final är 2020 års Norsk MGP-vinnare Ulrikke Brandstorp. 27-åringen från Sarpsborg i södra Norge som inledde sin musikkarriär 2013 när hon var med i Norska Idol men blev då olyckligtvis utslagen i semifinalen, vilket sedan följde försök i Norska The Voice och Stjernekamp. I den senare tävlingen tog hon sig hela vägen till final och blev tvåa, vilket blev hennes artistiska debut.

Sedan dess har Ulrikke också varit med två gånger i Norsk MGP, första gången var 2017 då hon kom på fjärde plats i finalen med bidraget Places och tre år senare vann hon hela tävlingen med låten Attention. Som vi alla känner till ställdes Eurovision in den gången p.g.a. coronapandemin och året därpå valde NRK att inte bjuda in Ulrikke som Norges artist (vilket många andra länder gjorde) utan körde på med en ny omgång av Norsk MGP istället för internval.

Ska det nu bli den gången för Ulrikke att få sin Eurovision-revansch? I så fall blir det med bidraget ”Honestly” som hon har skapat ihop med Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Joshua Oliver och Christoffer Gunnestad.

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

5. Umami Tsunami – ”Geronimo”

Unami Tsunami är pojkgruppen som tog sig direkt till final från det första heatet tidigare i januari. Gruppen är hyfsat ny på marknaden då de bildades i somras (2022) och utgörs av 16-åriga Kyle från Steinkjer, 17-åriga Magnus från Lillestrøm och 20-åriga Kristian från Åmli. Var för sig har de olika musikaliska erfarenheter som nu har samlats i en grupp. Kyle har t.ex. uppträtt i TV-program som Allsang på grensen och Norska Talanter och Magnus har även tävlat i MGP Junior samt arbetat som skådespelare i en serie som heter “Klassen”. Från norska Idol har Kristian sin musikaliska bakgrund och han arbetar också som parkourinstruktör.

Nu ställer gruppen upp i Norsk Melodi Grand Prix med bidraget ”Geronimo” som har gjorts av Bjørn Olav Edvardsen, Carl-Henrik Wahl, Kristian Lund, Lasse Nymann, Sindre Jenssen och Torgeir Ryssevik. 

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

6. Atle Pettersen – ”Masterpiece”

Atle Pettersen föddes den 5:e september 1989 i Skien i Norge som har mycket på sitt CV. Förutom artisteriet med att skapa och framföra låtar är han också skådespelare och programledare även om det var genom norska MGP Junior 2003 som han slog igenom för publiken och några år senare med norska X Factor. Atle har även varit med i musikgruppen Above Symmetri och är sedan 2012 sångare i rockbandet The Scheen. Men han har också släppt flera sololåtar och tävlar också själv i detta sammanhang. Det gjorde han också senast han deltog i Norsk MGP, vilket var år 2021 med bidraget World On Fire” som var direktkvalificerad till final.

I år behövde Atle kvala till finalen i Norsk MGP, vilket han också lyckades göra. Bidraget han tävlar med heter ”Masterpiece” vilken han har gjort tillsammans med Andreas Stone Johansson och Hannah Bristow.

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

7. Swing’it – ”Prohibition”

Musikgruppen Swing’It utgörs av de sju medlemmarna Martin Jarl Velsin, Leif Peter Vilhelm Grahn, Edvard Bondi Knowles, Jan Ivar Ekroll, Vebjørn Mamen, Håvard Mathisen Tanner och Håkon Kvam. De har spelat ihop sedan 2014 då de från början spelade musik på gatorna hemma i Tønsberg. Ganska snabbt hände mycket inte minst att de har haft flera konserter på både hemmaplan och i vissa delar av Europa och USA. På hemmaplan har de också synts till på landets största jazzfestival många gånger. Deras musikgenre är främst jazz och i det här fallet glad upptempo-musik och de går också enligt klassisk showstil från 1920-talet då de kör konceptet Prohibition som var en känd show på den tiden.

Näst på tur väntar tävlan i finalen i Norsk MGP och där är frågan om Swing’It kan ’swinga hem’ vinsten i Melodi Grand Prix? Skulle det hända måste i alla fall en av medlemmarna avstå tävla på scenen i Liverpool i och med att EBU bara tillåter 6 personer på scenen under ett och samma scenframträdande.

Bidragets upphovspersoner är Jonah Hitchens, Martin Jarl Velsin, Sam Norris och Vebjørn Mamen.

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

8. Elsie Bay – ”Love You in a Dream”

Elsa Søllevik, eller Elsie Bay som hon själv kallar sig som artist, är en 26-årig sångerska och låtskrivare från Haugesund. Elsa har hunnit med väldigt mycket under sin unga musikkarriär, däribland att skriva musik till den kända norska TV-serien Skam och kända serien The Queen’s House men även att göra musik till sig själv och andra.

Muskaliskt slog Elsa igenom vid 17 års ålder då hon spelade ihop med sin bästa vän Emilie (i duon Elsa & Emilie) som till dags dato har över 50 miljoner streams på Spotify! Elsa har även gjort låtar till Norsk MGP, däribland “Witch Woods“ som framfördes av Emmy i Norsk MGP 2021, “Hammer Of Thor” som framfördes av Oda Gondrosen ifjol och inte minst sitt eget framförda bidrag Death of Us”. Samtliga dessa låtar har den gemensamma nämnaren att de tog sig till final där hennes eget bidrag lyckades bäst (blev topp 4). Det ska tilläggas att Elise var en av storfavoriterna ifjol att ta hem segern.

I år är Elsie Bay tillbaka i tävlingen igen, både med sin egen låt ”Love You in a Dream” (som hon har gjort tillsammans med låtskrivarna Andreas Stone Johansson och Tom Oehler) samt “Not Meant To Be” som framförs av Eline Thorp som också kvalade in till finalen, vilket gör att Elsie faktiskt kommer att tävla mot sig själv!

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

9. Alessandra Mele – ”Queen of Kings”

Alessandra är en 20-årig artist och låtskrivare med rötter i Italien och Norge, numera bosatt i Lillehammer. Som barn gillade hon att sjunga och dansa och som 6-åring deltog hon i sin första musiktävling som hon vann efter att ha framfört “Dancing queen” Av ABBA. Nu i vuxen ålder ställer hon upp i Norsk MGP med bidraget “Queen of Kings” som tog henne direkt till final från det första heatet. Låten har hon gjort tillsammans med Henning Olerud, Linda Dale och Stanley Ferdinandez.

Kan sångerskan från Lillehammer överraska?

Lyssna på studioversionen »

Se framträdandet i heatet »

 

 

Låtarna som inte gick till final

Nedan listar vi de 12 låtar som inte tog sig till final från heaten. De blev oplacerade i sina respektive program och därför listar vi låtarna i alfabetisk ordning efter artist.


Alejandro Fuentes – ”Fuego”
Låtskrivare: Alejandro Fuentes, Chris Young, Mateo Camargo, Nermin Harambasic


Akuvi – ”Triumph”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Beatrice Akuvi, Konstantinos Vlastaras


Bjørn Olav – ”Turn Off My Heart”
Låtskrivare: Bjørn Olav Edvardsen, Christian Ingebrigtsen, Henrik Thala


Eirik Næss – ”Wave”
Låtskrivare: Amalie Olsen, Eirik Næss, Viktor Ljungqvist


Ella – ”Waist”
Låtskrivare: Isabell Røren Hannevig, Raphaela Silva, Timothy Gosden, Tristan Henry


Jowst & Byron – ”Freaky for the Weekend”
Låtskrivare: Byron Williams Jr., Joachim With Steen


Kate Gulbrandsen – ”Tårer i paradis”
Låtskrivare: Kate Gulbrandsen, Kjetil Mørland


Maria Celin – ”Freya”
Låtskrivare: Anna Timgren, Benjamin Alasu, Eirik Fjeld, Gaute Ormåsen, Sindre Jenssen


Rasmus Thall – ”Tresko”
Låtskrivare: Farida Benounis, Rasmus Thallaug, Robin Helmersen


Sandra Lyng – ”Drøm d bort”
Låtskrivare: Erlend Torheim, Ferdinann West, Kristina Blakli, Sandra Lyng


Stig van Eijk – ”Someday”
Låtskrivare: Beate Thunes, Stig van Eijk


Tiril – ”Break It”
Låtskrivare: Benjamin Pinkus, Emelie Hollow, Emma Steinbakken, Lars Rossnes

 


 

Kommentera