Allt du behöver veta om Spaniens Benidorm Fest 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Denna vecka (läs: 31 januari, 2 och 4 februari) avgörs Spaniens ESC-uttagning till Liverpool. För andra året i rad är det Benidorm Fest som gäller där inte mindre än 18 låtar tävlar om segern. I denna artikel sammanfattar vi allt du behöver veta om uttagningen!

 

Startfältet

Nedan presenterar vi de tävlande fördelade efter de två semifinalerna. De tävlande listas i alfabetisk ordning efter artist med länkar till de officiella studioversionerna.

 

Semifinal 1
(tisdag, 31:a januari)

 • Agoney – Quiero arder
 • Låtskrivare: Agoney Hernández Morales, Andrés Huélamo López, Marta Martínez López

 • Alice Wonder – Yo quisiera
 • Låtskrivare: Alicia Climent Barriuso

 • Aritz Aren – Flamenco
 • Låtskrivare: Carlos Marco, Frida Amundsen, Kaci Brown, Sam Gray, Tonino Speciale

 • Fusa Nocta – Mi familia
 • Låtskrivare: Carlos Padilla, Ignacio Moreno González, Luis Nares Signes, Miriam Nares Signes, Rosebely Molina, Teresa de la Gándara, Vera Martí Nares

 • Megara – Arcadia
 • Låtskrivare: Israel Dante Ramos, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral

 • Meler – No nos moverán
 • Låtskrivare: Francisco Javier Pagalday González, Jonathan Geraint Burt, José Héctor Portilla Rodríguez, Natalia Neva Martín, Oliver García Cerón

 • Sharonne – Aire
 • Låtskrivare: Alejandro Barroso Soto, Cristóbal Garrido Pinto, Iván Torrent Llavero

 • Sofia Martin – ”Tuki
 • Låtskrivare: Claudio Maselli, Fanny Sofía Carabias Martín, Freddy Rochow

 • Twin Melody – Sayonara
 • Låtskrivare: Aitana Echeverría, Fernando Boix, Jonathan Geraint Burt, Natalia Neva Martín, Paula Echeverría

Så här tycker vi om startfältet »

 

 

Semifinal 2
(torsdag, 2:a februari)

 • Alfred García – Desde que tú estas
 • Låtskrivare: Alfred García Castillo, Raúl Gómez

 • Blanca Paloma – Eaea
 • Låtskrivare: Álvaro Tato, Blanca Paloma Ramos, José Pablo Polo

 • E’Femme – Uff!
 • Låtskrivare: Antonio Escobar Núñez, Bárbara Reyzábal, Carlota Sotelo Mártinez, Melania Medel González, Sandra Martin Valencia, Sara Frías López

 • Famous – La Lola
 • Låtskrivare: Adrián Ghiardo, Andrés Sebastián Ramírez, Jorge de la Cruz Correa

 • Jose Otero – Inviernos en Marte
 • Låtskrivare: Gabriel Oré Lapides, José Andrés Otero Pérez, Karen Méndez, Kenya Saiz Gallo, Manuel Chalud

 • Karmento – Quiero y duelo
 • Låtskrivare: Carmen Toledo

 • Rakky Ripper – Tracción
 • Låtskrivare: Aleix Martin Font, Joan Valls Paniza, Raquel García Cabrerizo, Rubén Pérez Pérez

 • Siderland – Que esclati tot
 • Låtskrivare: Albert Sort Creus, Andreu Mañós Ramis, Oriol Plana Pedret, Roger Argemí Tutusaus

 • Vicco – Nochentera
 • Låtskrivare: Joan Valls Paniza, Rubén Pérez Pérez, Victoria Riba

Så här tycker vi om startfältet »

 

Återkommande artister

Av de 18 artister som kommer att tävla har fyra tidigare tävlat i spanska Eurovision-uttagningar. Det handlar om Agoney, Alfred García, Blanca Paloma och Famous. Av dessa är det bara en som hittills har fått tävlat i Eurovision, nämligen Alfred García som 2018 fick tävla för Spanien, den gången tillsammans med sångerskan Amaia. I år verkar han istället ställa upp som soloartist.

Vi noterar också att startfältet består av övervägande många soloartister. Endast 6 av 18 akter utgörs av duos eller musikgrupper.

 

Så avgörs årets Benidorm Fest

Efter succén med återupplivandet av Benidorm Fest inför Eurovision 2022 har spanska RTVE uttalat sig om att de har för avsikt att fortsätta med samma uttagningsform även inför 2023 års tävling. Under sommaren 2022 inledde RTVE förberedelserna till 2023 års upplaga där några viktiga punkter bekräftades, bland annat att programmet fortsätter i formatet två semifinaler och en final och att sångerskan Mónica Naranjo tar över som huvudsaklig programledare för alla tre sändningar tillsammans med Inés Hermand och Rodrigo Vázquez.

 

Röstningsupplägget

Benidorm Fest utgörs av först två semifinaler med nio tävlande i varje semifinal. I dessa program uppträder artisterna och därefter avgör å ena sidan 50% juryröstning och å andra sidan 25% demoskopjury och 25% tittarröstning vilka fyra bidrag per sändning som ska ta sig till final. Detta sker genom poängutdelning. Även finalen avgörs på samma sätt men till skillnad att man nu ska utse en vinnare. Bidrag som eventuellt får samma totalpoänger rangordnas efter juryns val.

I alla sändningar kommer poängerna att delas ut synligt på en poängtavla. Man inleder med att avslöja hur den kombinerade spanska och internationella juryn röstat och därefter hur demoskopjuryn och tittarna röstat.

Om det skulle bli tekniskt fel med demoskop-och tittarröstningen kommer bara juryns resultat att räknas. Men om det tekniska felet endast rör demoskopjuryn eller tittarröstningen kommer den part vars röster fortfarande fungerar att delas ut.

 

Vilka sitter i juryn?

Ena hälften av resultatet i såväl de två semifinalerna som i finalen avgörs av en spansk och internationell jury. I år är den något utökad från fem till åtta personer och utgörs av Christer Björkman (Sverige, tidigare Melodifestivalproducent), Tali Eshkoli (Israel, TV-producent), Nicola Caligiore (Italien, tidigare ESC-delegationschef), Katrina Leskanich (Storbritannien, ESC-vinnare 1997), William Lee Adams (Storbritannien, chefredaktör för Wiwibloggs.com), Nina (Spanien, artist och skådespelare, juryns talesperson), Irene Valiente (Spanien, journalist) och José Juan Santana (Spanien, ordförande i Spaniens OGAE-klubb).

Var och en av dessa jurymedlemmar kommer att dela ut enskilda poäng till bidragen vilka sedan adderas samman. I varje semifinal delas poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 3 ut medan i finalen blir det poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 ut.

 

Vilka utgör demoskopjuryn?

Demoskopjuryn kommer att bestå av 350 personer som på något sätt har tillfrågats att svara på enkäter gällande vad de gillar för låtar i respektive program. I varje program delar sedan demoskopjuryn ut sina poäng enligt fasta summor, och i semifinalerna går det från högst till lägst 40 poäng och sedan i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng medan i finalen är det poängarena 40, 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 som gäller.

 

Vilka poäng delar tittarna ut?

Även tittarröstningen delar ut fasta summor till tävlingsbidragen. I varje semifinal får favoritbidraget (det som har fått flest röster) 40 poäng och därefter följer 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng medan i finalen är summorna 40, 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng som gäller. Alltså på exakt samma sätt som demoskopjuryn.

 


 

Kommentera