Startfältet till Belgiens Eurosong 2023 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget VRT har bekräftat vilka sju artister som ska tävla i den nationella uttagningen Eurosong som blir landets uttagning till Eurovision 2023.

 

Vad har hänt?

I vanliga fall är vi fans vana vid att få reda på vilken artist som Belgien ska skicka redan under hösten medan tävlingsbidraget blir officiellt under slutspurten av uttagningssäsongen. Men något sådant blir det inte denna gång, för i slutet av augusti 2022 kunde det belgiska TV-bolaget VRT bekräfta att man återupptar den tidigare nedlagda uttagningen Eurosong.

 

Startfältet är presenterat

Tre månader efter att VRT hade gått ut med sin Eurosong-nyhet meddelade de också vilka sju akter som ska tävla i finalen. Man passade även på att meddela att varje tävlande kommer att ha två tävlingsbidrag vardera samt att resultatet avgörs genom delad jury- och tittarröstning. Exakt hur upplägget inom finalen blir avslöjas i ett senare skede.

Finalen kommer att gå av stapeln den 14:e januari från en studio i Bryssel med ESC-kommentatorn Peter Van de Veire som programledare.

 

Artistpresentationer

Nedan presenteras akterna som har valts ut, tills vidare i alfabetisk ordning. Notera att låtvalen släpps senare.

Det är även värt att känna till att artisterna och deras kommande tävlingsbidrag har valts ut internt via skivbolag istället för att låta valet göras av en allmän antagning.

 

Ameerah

Ameerah är ett artistnamn för Astrid Roelants, är 39 år och kommer från Heverlee. Har tidigare tävlat i belgiska Idol och i landets ESC-uttagning 2004 med låten ”Don’t Stop the Music”.

 

Chérine

Chérine är 27 år och kommer från Antwerpen. Hon har tidigare tävlat i både belgiska och franska The Voice samt i MNM Rising Star.

 

Gala Dragot

Gala Dragot är yngst i detta startfält, endast 17 år. Hon kommer från Grimbergen och har tidigare bland annat tävlat i belgiska The Voice för barn.

 

Gustaph

Gustaph, som är artistnamn för Stef Caers, är med sina 42 år äldst i startfältet. Han kommer från Antwerpen och har hållit på med musik hela livet. Han har även synts till i ESC-sammanhanget några gånger, då som bakgrundssångare. Nu får han uppträda i centrum på scenen!

 

Hunter Falls

Hunter Fall är ett artistnamn för 27-åriga Tchiah Ommar Abdulrahman från Budingen. Han har i likhet med tidigare nämnda Chérine också tidigare tävlat i The Voice och MNM Rising Star.

 

Loredana

Loredana De Amicis är 36 år och kommer från Zonhoven. Hon har tidigare tävlat i den belgiska ESC-uttagningen 2014 med låten ”She’s After My Piano” (med 2 Fabiola) men blev inte utvald att tävla för Belgien i Eurovision den gången. Nu får hon ett nytt försök så här åtta år senare.

 

The Starlings

Finalens enda duo utgörs av The Starlings, som består av artisterna Tom Dice, 32 år, och Kato Callebaut, 31 år, bägge kommer från Eeklo.

Tom känner nog många igen från Eurovision 2010 då han tävlade för Belgien med låten Me and My Guitar som tog Belgien till en hedrande sjätteplats i finalen – landets då dittills bästa placering sju år (och den första finalplatsen sedan 2004). Nu är han tillbaka i en duo med Kato Callebaut som har spelat ihop sedan 2018. År 2010 valdes han ut internt medan nu får han tävla om en plats i Eurovision i Liverpool.

 


 

Kommentera