Inför Panelens Second Chance Contest 2022

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2022 genomför vi våra egna Second Chance-projekt där vi väljer ut favoritbidrag från årets nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision 2022. Den här gången handlar det om bidragen som kom på andra plats i respektive uttagning.

Det här är det första av ett flertal sådana här projekt vi gör för säsongen, för utöver att tycka till om tvåorna har våra skribenter Hollac16, Katja, Lukas, Markus och Robban fått välja ut sina favoriter (ej vinnare eller tvåor) och gjort egna startfält. Dessa projektresultat dyker upp på sajten i maj och juni.

 

Hur går projektet till?

I 2022 års uttagningssäsong var det 28 av 40 länder (drygt 70 procent av startfältet) som hade någon form av uttagning där jury- och/eller tittarröstning fick välja bland två eller fler bidrag som alla var aktuella att skickas som representanter till Eurovision 2022. Lika många bidrag hamnade på andra plats och det är dessa låtar vi tänkte uppmärksamma i det här projektet – först genom personliga topp 10-listor och sedan i en jämförelse där de riktiga vinnarna ställs mot tvåorna i dueller land för land.

Här nedan följer en översikt över de bidrag som tävlar. Den 29:e juni kommer vi att presentera våra topplistor och slutresultat!

Mycket nöje!
/ESC-Panelen

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt officiell musikvideo.

 

Noteringar gällande några av valen av andraplacerade tävlingsbidrag

Irland: I den irländska finalen hamnade både Janet Grogan och Miles Graham på samma totalpoäng och därmed delad andraplats. För att vi skulle få fram ett av dessa bidrag till vårt projekt har vi valt att utgå från hur resultattavlan såg ut i finalen när alla poäng hade delats ut. Enligt den var det Janet Grogan som var tvåa, vilket även innebär att i resterande favoriter-projekt kan Miles Grahams låt väljas ut, däremot inte Janet Grogans.

Moldavien: Även om Moldavien valde att inte genomföra den inplanerade finalen utan istället avgjorde sin uttagning vid liveauditionen i slutet av januari har vi valt att utgå från den resultatlista som publicerades då. Enligt den var Ana Cernicova juryns tvåa och därmed tävlande i vårt projekt. Några av de resterande tävlingsbidrag som deltog vid auditiontillfället, med undantag för ettan och tvåan, dyker upp i våra skribenters startfält.

Nordmakedonien: Resultatet i Nordmakedoniens final slutade med att både Andrea och Viktor Apostolovski fick 12 + 8 respektive 8 + 12 poäng vilket gjorde att de tillfälligt delade på förstaplatsen. För att utse en vinnare fick juryröstningen avgöra vilken av de två låtarna som skulle vinna och då Andrea fått ett större stöd jämfört med Viktor Apostolovski var det också Andrea som vann finalen.

Ukraina: Då Vidbir-vinnaren Alina Pash valde att hoppa av sin Eurovision-medverkan efter sin seger har vi valt att låta henne tävla som medverkande i det här projektet istället. Gruppen  Kalush Orchestra, som egentligen blev tvåa i finalen, fick frågan av TV-bolaget UA:PBC att representera Ukraina vid Eurovision Song Contest, vilket de accepterade.

Den uppmärksamme har nog också sett att det är två låtar i startfältet med bidragstiteln”Hurricane”. Bägge låtarna framförs dock av olika artister för olika länder.

 


 

Kommentera