Gruppindelningen inför semifinalen i Melodifestivalen 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. På lördag (5:e mars) avgörs den nyinstiftade semifinalen där bidragen som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna ska tävla om de sista fyra finalplatserna. Ett par dagar inför anordnades en lottning för att allokera in bidragen i de två startgrupperna.

 

Hur blev fördelningen?

Nedan presenterar vi lottningsresultatet. Bidragen listas i startordning inom varje semifinalgrupp.

 

Semifinalgrupp 1


  1. Tone Sekelius – My Way
  2. Alvaro Estrella – Suave
  3. Danne Stråhed – Hallabaloo
  4. Anna Bergendahl – Higher Power
 

 

Semifinalgrupp 2


  1. Theoz – Som du vill
  2. Lisa Miskovsky – Best To Come
  3. Lillasyster – Till Our Days Are Over
  4. Cazzi Opeia – I Can’t Get Enough

 

Mer om själva lottningen

Själva lottningen genomfördes i en direktsändning i SVT Play den 1:a mars där programledaren Oscar Zia fick lotta fram var och ett de åtta bidragen ur en skål. Det första bidraget som drogs upp allokerades till den första gruppen och det andra bidraget i den andra gruppen. Sedan gjordes processen om mellan grupperna till dess att alla åtta bidrag var allokerade.

Inför lottningen har det varit känt hur bidragen placerat sig (dock inte i deltävling 1) samt vilka deltävlingar som bidragen har tävlat i. Detta låg däremot inte till grund gällande fördelningen av bidrag till respektive grupp.

 

 

Upplägget för semifinalen

Inför årets Melodifestival presenterade SVT ett nytt upplägg för det uppsamlingsheat som äger rum mellan den fjärde deltävlingen och finalen. Sedan 2004 har momentet alltid hetat Andra chansen och sedan 2007 har alltid dueller avgjort resultatet, men i år har reglerna ändrats och momentet har dessutom bytt namn till Semifinal!

Det nya med momentet är att duellerna är borttagna och istället möts bidragen i två grupper med fyra bidrag i varje grupp. Under lördagens direktsändning kommer sedan tävlingsbidragen att mötas individuellt i varje grupp och åtta tittargrupperna får rösta fram två favoriter i varje grupp. Precis som i deltävlingarna poängsätter varje röstningsgrupp bidragen med poäng.

I den sändning som SVT gjorde lottningen i berättade tävlingsproducent Karin Gunnarsson att man kommer att spela igenom en semigrupp i taget i lördagens sändning. Det innebär att man börjar med bidragen i semi 1, håller omröstning och får ut två vinnare. Därefter görs samma sak igen fast med semigrupp 2.

Startordningen släpps kl 13.00

 


 

Kommentera