Melodifestivalen 2022: Artisterna i deltävling 4

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på lördag (26:e februari) avgörs den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2022. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet.

 

Foto & copyright: Paulina Torbjörnsen/Freebird Entertainment
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

1. Anna Bergendahl – “Higher Power”

Anna Bergendahl blev känd genom sin medverkan i Idol 2008 där hon slutade på femte plats i tävlingen. Två år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten This Is My Life där hon tog sig vidare till finalen och slutligen vann, men på plats i Eurovision Song Contest tog resan slut redan i semifinalen.

Trots det och de skriverier som blev i medierna var karriären långt ifrån över då hon fortsatte att släppa ny musik och hon gjorde även en turné i USA som även sändes i Sveriges Television. 2016 valde hon dock att börja läsa till läkare även om musikkarriären har hållits igång vid sidan om. 2019 medverkade hon igen i Melodifestivalen med Ashes To Ashes som tog henne till tiondeplats i finalen (även om låten sålde platina) och året därpå placerade hon sig trea i Melodifestivalen med Kingdom Come (som också sålde platina).

Anno 2022 är Anna tillbaka i Melodifestivalen igen, den här gången med låten ”Higher Power” som hon har gjort tillsammans med Thomas G:son, Erik Bernholm och Bobby Ljunggren.

Följ gärna Anna Bergendahl i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


Foto & copyright: Jean-Paul Bastiaans/Held MGMT AB
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

2. Lillasyster – “Til’ Our Days Are Over”

Rockgruppen Lillasyster utgörs av sångaren Martin Westerstrand, gitarristen Max Flövik, trummisen Ian-Paolo Lira och basisten Andreas Bladini. De har spelat ihop sedan 2006 och deras debutalbum Hjärndöd musik för en hjärndöd generation blev en stor succé. Deras cover av Rihannas “Umbrella” gjorde även att gruppen blev ett välkänt namn i det svenska musiklivet. Totalt har det blivit fyra album, många grammisnomineringar och inte minst turnéer.

Ifjol ställde gruppen för första gången upp i Melodifestivalen. Då tävlade de med låten Pretender som tog sig till Andra chansen och i år är det ”Till Our Days Are Over” som gäller där Martin och Ian-Paolo har varit med och gjort låten tillsammans med Jimmy Jansson och Palle Hammarlund.

Följ gärna Lillasyster i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


Foto & copyright: Noah Agemo/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

3. Malin Christin – “Synd om dig”

Sångerskan Malin Christin debuterade 2020 med låten Salt i såren som hon gjorde tillsammans med Myra Granberg och under hösten 2021 släppte hon sitt debutalbum Kär i kärleken. Däremellan har hon även hunnit med att få med en låt i Eurovision, den favorittippade Je Me Casse som var Maltas bidrag i Rotterdam 2021 (som bl.a. fick tredje flest poäng av jurygrupperna). Hon skriver alltså både musik till andra och till sig själv.

2022 är det dags för henne att debutera i ytterligare ett forum – Melodifestivalen, och det gör hon med låten ”Synd om dig” som hon har gjort tillsammans med Jonathan Lavota och Oliver Heinänen.

Malin är även syster till Wiktoria Johansson, som också har tävlat i Melodifestivalen 2016, 2017 och 2019.

Följ gärna Malin Christin i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


Foto & copyright: Tove Floss/Universal Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

4. Tenori – “La Stella”

Tenori är en grupp som för närvarande utgörs av tenorerna Alexander Grove från London i Storbritannien (men numera bosatt i Västsverige) och Kalle Leander (från Stockholm) som bägge två är välkända namn inom operavärlden. Tillsammans har de mycket god erfarenhet av operascenen med att ha medverkat i många välkända repertoarer i många delar av världen.

I en intervju med tidningen Alekuriren berättar de båda om att projektet påbörjades 2003 i Storbritannien då Alexander startade upp Tenori i London med två kollegor, och sedan dess har projektet turnerat runt. 2015 flyttade Alexander till Nol strax utanför Ale och sedan dess verkar Tenori haft sin bas i Västsverige.

2022 blir det ännu en scen för dem i Sverige då de kommer att tävla i Melodifestivalen med bidraget ”La Stella” som är gjord av Dan Sundquist, Kristian Lagerström, Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren och Sarah Börjesson Wassberg.

Följ gärna Tenori i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


Foto & copyright: EaCzyz/Warner Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

5. Medina – “In i dimman”

Duon Medina bildades år 2003 av Sami Rekik och Ali Jammali från Stockholm och Göteborg. Från det att de träffades 2002 och fram till 2018 spelade de ihop och de hann släppa en rad singlar och en mängd album. Under den här perioden hann de även med att starta eget produktionsbolag. Flera av deras låtar har blivit stora hits exempelvis Där palmerna bor, Miss Decibel och Se på mig nu, bara för att nämna några av deras låtar.

2018 bestämde sig Sami och Ali för att lägga ned Medina och fram tills nu har de hållit på med andra projekt. Exempelvis tävlade Sami ihop med WAHL i fjolårets Melodifestival med bidraget 90-taletsom dock åkte ut direkt i sin deltävling. 2022 återuppstår Medina igen, inte bara med det egna bidraget ”In i dimman” (som de har gjort med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Dino Medanhodzic) utan de tävlade även som låtskrivare bakom LIAMOOs låt ”Bluffin” (som deltog i den andra deltävlingen).

Följ gärna Medina i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


Foto & copyright: Leonard Gren/Iconic Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

6. Angelino – “The End”

23-åriga Angelino Markenhorn, här mer känd under sitt förnamn Angelino, kommer från Malmö. Han debuterade under 2021 med sin EP Livingroom Sessions och han fick även ett internationellt genomslag med With or Without Me med artisterna Lucky Luke & Delaney Jane.

2022 debuterar han i Melodifestivalen med låten ”The End” som han har varit med och gjort tillsammans med Julie Aagaard, Melanie Wehbe och Thomas Steengaard.

Trots låtens titel är det inte den sista låten ut i startfältet i den fjärde deltävlingen.

Följ gärna Angelino i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


Foto & copyright: Peter Knutson/Warner Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

7. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”

Klara Hammarström deltar i år för tredje året på raken i Melodifestivalen. Hon inledde 2020 med låten “Nobody“ som var inte långt ifrån att lyckas gå vidare till i alla fall Andra chansen. Ifjol, 2021, fick hon sin revansch då hon först tog sig till Andra chansen där hon sedan röstades vidare till final med sin Beat of Broken Hearts där hon hamnade på sjätte plats.

I år, 2022, är hon alltså tillbaka en tredje gång och den här gången heter bidraget ”Run To The Hills” som hon har varit med och gjort med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard och Anderz Wrethov. Den här gången får hon också avsluta de fyra deltävlingarna (till skillnad från 2020 då hon fick öppna deltävling 2).

Annars är Klara även ett känt namn inom hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon medverkat i SVT-realityshowen Familjen Hammarström men numera är det musiken som gäller fullt ut!

Följ gärna Klara Hammarström i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera