Lär känna artisterna som tävlar i den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu inleder Island sin Söngvakeppnin som varit på paus sedan 2020. Precis som det var innan pausen avgörs uttagningen genom två semifinaler och en final och i den här artikeln ska du få lära känna de fem artister som deltar i den första semifinalen som avgörs denna lördag (26:e februari).

Notera gärna att alla bidrag kommer att framföras på isländska i sändningen, men vi länkar även till de låtar som även har en engelsk och/eller annan språkversion. Den senare versionen kan tidigast komma att användas i finalen.

Då vi även saknar en startordning listar vi tills vidare deltagarna i alfabetisk ordning. Inom parentes listas låtens engelska version.

 

Startfältet i semi 1

Amarosis – “Íslenska Útgáfan“ (“Don’t You Know“)

Duetten Amarosis består av syskonen Már Gunnarsson och Ísold Wilberg. Sedan 2018 spelar Már annars i sitt eget band Már og félagar men där han senare ändrade namnet till Amarosis. Det vi också har fått veta om Már är att han föddes blind och att han har också tävlat i herrsimmning i Paralympics senaste Sommar-OS i Tokyo där han fick äran att bära den isländska flaggan under invigningsceremonin.

På scenen i årets tävling får Már med sig sin syster Ísold som bland annat tidigare tävlat i senaste upplagan av Söngvakeppnin (2020) tillsammans med Helga och låten ”Meet Me Halfway”  som hamnade på fjärde plats.

Már och Ísold har gjort text och musik till tävlingsbidraget “Íslenska Útgáfan“ som de ska framföra i årets Söngvakeppnin.

 

Lyssna gärna på låten:

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


Haffi Haff – “Gía“ (“Volcano“)

Artisten Haffi Haff eller Hafsteinn Þór Guðjónsson, som är hans riktiga namn, föddes år 1984 i den isländska huvudstaden Reykjavik. Det är inte första gången som Haffi Haff är med och tävlar i det här sammanhanget utan han var med och tävlade redan 2008 med ”The Wiggle Wiggle Song” som gjordes av sångerskan Svala (som kom att vinna Söngvakeppnin nio år senare…) och uppträdde som gästartist i finalen 2010 med låten ”Buried Alive”. Den här gången tävlar han på nytt och med låten ”Gia” som han har gjort tillsammans med Steinar Jónsson, Sigurður och Ásgeir Árnason.

 

Lyssna gärna på låten:

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


Sigga, Beta & Elín – “Með Hækkandi Sól“

Systrarna Sigga, Beta och Elin eller som deras grupp heter Sisi Ey tävlar för första gången i Söngvakeppnin. I hemlandet Island är de väldigt populära mycket tack vare sin indie/folkpop-stil men kanske mest för hitlåten ”Ain’t Got Nobody”. Deras föräldrar Eyþór Gunnarsson och Ellen Kristjánsdóttir är också i muskibranschen och är också väldigt poplära på Island. I år ställer systrarna upp i Söngvakeppnin med en låt som endast framförs på isländska, alltså oavsett hur det går kommer låten att sjungas på isländska.

Bidraget är gjort av Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir.

 

Lyssna gärna på låten:

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion finns ej

 


Stefán Óli – “Ljósið” (“All I Know“)

Artisten Stefan Oli är 28-årig sångare från Island som precis som systrarna vi nyss berättade om gör debut i Söngvakappnin. Men Stefan gör även debut på artistscenen då han släppte sin första låt ”Dreymir Drauma” så sent som i december förra året! Karriären drog igång på YouTube där han från början gjorde covers på andra låtar som t.ex. från Adeles och Ed Sheerans repertoarer Låtskrivarna Andri Þór Jónsson, Birgir Steinn Stefánsson och Stefán Hilmarsson som har skrivit Stefans låt lade märke till honom på Instagram och tog kontakt och nu är han en av de tio tävlande i Söngvakeppnin 2022!

 

Lyssna gärna på låten:

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 


Stefanía Svavarsdóttir – “Hjartað Mitt” (“Heart of Mine“)

Artisten Stefanía Svavarsdóttir kommer från Reykjavik där hon bott hela sitt liv. Stefanía tävlade senast 2015 i Söngvakeppnin, då med bidraget ”Augnablik” som kom på sjätte plats i den semifinal som hon tävlade i. Hon har varit gäst i hyllningsshower som exempelvis Meatloaf och ABBA och hon har även arbetat som sånglärare. Nu är hon tillbaka i Söngvakeppnin igen.

Låtskrivarna bakom tävlingsbidraget är Halldór Gunnar Pálsson och Magnús Þór Sigmundsson som är en av Islands populäraste textförfattare.

 

Lyssna gärna på låten:

Isländsk studioversion »
Engelsk studioversion »

 

 

Mer fakta om Islands uttagning

Upplägget blir i vanlig ordning två semifinaler och en final, men till skillnad från sist (2020) kommer sändningarna i år att ske från RVK Studios i Gufunesi. Programledare blir trion Björg Magnús­dóttir, Jón Jóns­son och Ragn­hildur Steinunn Jóns­dóttir.

Semifinalerna är planerade att sändas lördagarna den 26:e februari och 5:e mars. I respektive semifinal kommer fem bidrag att tävla där tittarna får rösta fram två av dessa bidrag till final. Efter att bägge semifinalerna är avgjorda kan en av de utröstade låtarna läggas till som wildcard, ett beslut som fattas av en jury. Däremot behöver inte juryn lägga till något wildcard om de inte vill.

När artisterna uppträder i semifinalerna måste de sjunga på isländska, och först i finalen den 12:e mars kan ett språkbyte ske. Artisterna får dock själva avgöra om ett eventuellt språkbyte ska göras eller ej.

 


 

Kommentera