Resultat avgjorda uttagningar vecka 4, 2022

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående vecka. Denna gång handlar det om att både Moldavien och Spanien blev klara med sina val till årets Eurovision och dessutom fortsatte Norge med sitt tredje heat och Litauen anordnade sin första semifinal. Utöver dessa var det även kvalfinal i Slovenien och Israel fick sitt finalstartfält klart.

 

Klara med ESC-valet

Spanien: Benidorm Fest – Final

Foto & copyright: RTVE
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det blir Chanel med bidraget “SloMo” som kommer att få representera Spanien i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Benidorm Fest som avgjordes den 29:e januari 2022.

Så här såg finalframträdandet ut:

 

Så var finalen

Efter flera resultatmässiga fiaskon för Spanien i Eurovision Song Contest valde RTVE att byta taktik inför valet 2022. Istället för ännu ett internval med mindre bidragsfinal blev det en helt ny större uttagning genom den tidigare festivalen Benidorm Fest (som senast ägt rum 2006). Från en antagning utsågs 14 bidrag som fick tävla (dock hoppade en av de tävlande av innan uttagningen startade) och av dessa kvalade åtta bidrag vidare till finalen. Bidragen var fördelade på två semifinaler om 6 respektive 7 tävlande och i alla sändningar där en fördelning mellan internationell och spansk jury, demoskopjury och tittarröstning avgjorde både vilka som skulle kvala vidare till finalen och sedan vinnaren.

 

Hur röstade jurygrupperna, demoskopjuryn och tv-tittarna?

Efter att bidragen hade framförts och tv-tittarna hade fått möjlighet att rösta redovisades resultatet av de olika röstningsomgångarna: den spanska och internationella juryns sammanlagda poäng följt av demoskopjuryns (en slags allmänhetens opinion) och tv-tittarnas poäng. Varje part delade ut de fasta poängsummorna 30 poäng (till sin favorit), 25 poäng (till sin tvåa), 20 poäng (till sin trea) och så vidare nedåt i valörerna 18, 15, 12, 10 och 5. Eftersom internationella och spanska juryns poäng slogs samman är det inte känt hur deras enskilda röster fördelades

Först presenterades den internationella och spanska juryns resultat som hade Chanel som etta på 51 poäng strax följd av Rigoberta Bandini på 46 poäng och Blanca Paloma på 39 poäng. Därefter adderades den s.k. demoskopjuryns poäng som hade Tanxugueiras som etta på följt av Chanel och Rigoberta Bandini. Även tv-tittarna hade dessa tre i sin topp om än att de hade Rigoberta tvåa och Chanel trea.

När poängsummorna lades samman hade Chanel vunnit med totalt 96 poäng, dock var Rigoberta endast fyra poäng efter henne och bara en poäng efter Rigoberta placerade sig Tanxugueiras.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + demoskopjurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 • 1. Chanel –SloMo (51 + 25 + 20 = 96p)
 • 2. Rigoberta Bandini –Ay mamá (46 + 20 + 25 = 91p)
 • 3. Tanxugueiras – Terra (30 + 30 + 30 = 90p)
 • 4. Rayden – Calle de la llorería (37 + 15 + 15 = 67p)
 • 5. Blanca Paloma – Secreto de agua (39 + 10 + 12 = 61p)
 • 6. Varry Brava – Raffaella (25 + 12 + 18 = 55p)
 • 7. Xeinn – Eco (30 + 5 + 10 = 45p)
 • 8. Gonzalo Hermida –Quién lo diría(12 + 18 + 5 = 35p)

 


 

Moldavien: Liveaudition

Det blir Zdob și Zdub & Frații Advahov med bidraget “Trenulețul” som kommer att få representera Moldavien i Eurovision 2022. Det stod klart vid den liveaudition som ägde rum lördagen den 29:e januari. Så här låter vinnarbidraget:

 

Så var uttagningen

Initialt var det sagt att TRM skulle anordna uttagningen Selecţia naţională för att utse Natalia Gordienkos efterträdare för Moldavien i Eurovision Song Contest. Finalen var planerad att äga rum den 5:e mars där jury- och tittarröstning skulle få utse en representant för landet i Turin. Men dagen innan auditionen ägde rum kom nya besked, för på grund av en eskalerande situation med nya covid19-fall i Moldavien anser arrangörerna att det inte längre går att anordna en final.

Istället för en final fick den urvalsjury som bedömde bidragen vid auditionen välja en vinnare på en gång istället för att låta ett antal av tävlingsbidragen gå vidare till finalen.

 

Hela resultatet

Utöver vinnaren fanns det ytterligare 27 artister som tävlade om att bli Moldaviens representant i Turin. Dessa var i alfabetisk ordning efter artist (med klipp från auditionen):

 

 

Heats, kvalfinaler och semifinaler

norway_smallNorge: Norsk MGP – Heat 3

I det tredje heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2022 tävlade fyra bidrag om en plats i finalen. Bidragen tävlade duellvis där två av dem tog sig till en avgörande duell där en av dem vann. Nedan presenteras slutresultatet.

Notera att duellfördelningen liksom startordningen för de två grundduellerna avgjordes innan sändningen och i varje duell gavs tittarna ett par minuters möjlighet att rösta. Vinnarna i respektive duell är markerade i fetstil.

 

Duell 1 (i startordning)

 1. Mari Bølla – Your Loss
 2. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor

 

Duell 2 (i startordning)

 1. Sturla – Skår i hjertet
 2. Vilde – Titans

 

Avgörande duellen (i startordning)

 1. Oda Gondrosen – Hammer Of Thor
 2. Vilde – Titans

 

Det här innebär således att Oda Gondrosen med bidraget “Hammer Of Thor” tar en av finalplatserna den 19:e februari medan Mari Bølla med bidraget “Your Loss”, Sturla med bidraget “Skår i hjertet” och Vilde med bidraget “Titans” tävlar vidare i Siste sjansen som avgörs veckan före finalen.

Förutom tävlingsbidragen uppträdde direktkvalificerade NorthKid med deras låt Someone. Egentligen skulle de ha medverkat i heat 4 men efter att Subwoolfer, som skulle ha uppträtt, drabbades av covid19 fick NorthKid hoppa in en vecka tidigare.

PS: Om du missade programmet går det att se i sin helhet via denna länk.

 


 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš Naujo – Semifinal 1

Den första semifinalen i Litauens Pabandom iš Naujo är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart och delat ut varsin poängskala* om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2 poäng som lades samman blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Därmed fick följande fem bidrag lämna tävlingen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 • 5. Joseph June – “Deadly” (7 + 3 = 10p)
 • 6. Erica Jennings – Back to myself (6 + 4 = 10p)
 • 7. Gintarė Korsakaitė – Fantasy Eyes (5 + 5 = 10p)
 • 8. Emilijana – “Illuminate” (3 + 6 = 9p)
 • 9. Elonas Pokanevič – “Someday” (3 + 2 = 5p)

 

* Två bidrag fick samma totalsummor av juryn och fick därmed dela på samma poäng (3 vardera).

 


 

Slovenien: EMA Freš – kvalfinalen

Sloveniens EMA Freš är över i och med att publiken och juryn nu har fått utse sina fyra wildcards som får tävla vidare i EMA 2022. Efter en sändning med 14 tävlingsbidrag fick tittarna utse två bidrag och juryn ytterligare två bidrag medan övriga låtar har röstats ut.

 

Vilka röstades vidare?

Bidragen som skickas vidare till EMA-startfältet är (ej inbördes ordning):

Notering: RTVSLO har ännu inte meddelat i vilka semifinaler respektive bidrag kommer att tävla. Man har däremot plats för två bidrag i bägge semifinalerna.

Vilka åkte ut?

Bidragen som lämnar tävlingen nu är (ej inbördes ordning):

 

Andra uppträdanden

Förutom tävlingsbidragen uppträdde programledarna Eva Boto respektive Arne med varsitt framträdande (utom tävlan).

 


 

Israel: X Factor – finaluppställningen

Sedan den 30:e oktober ifjol har Israel haft igång sin X Factor-uttagning för valet av artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Från början anordnades auditions som sedan följde olika kvalprogram och liveshower där deltagare efter deltagare sakta men säkert har fått lämna programmet till dess finalisterna återstod.

De två senaste avsnitten har handlat om att ta fram en finalkvartett som ska få tävla om att få representera Israel i årets Eurovision Song Contest. Deltagarna har mötts i dueller där sedan några har gått vidare till en avgörande duell där två vinnare har utsetts. I det första programmet blev det Eli Huli och Inbal Bibi som röstades vidare och i det andra programmet tog Michael Ben David en säker seger medan det blev delad andraplats mellan Anna Stefania och Sapir Saban. Juryn fick då rösta på nytt och valde att låta Sapir gå till final.

 

Vad händer nu?

Den 5:e februari väntar själva finalsändningen då vinnaren ska koras, men två dagar innan dess ska deltagarna uppträda med två låtar vardera (som är tilltänkta Eurovision-bidrag) och sedan ska röstning avgöra vilken låt respektive finalist får med sig till finalen.

Själva finalen avgörs sedan i två rundor där var och en framför valfri cover och sedan genomförs en omröstning där tre av fyra tar sig vidare. I den andra omgången framför de tre sin respektive Eurovision-låt och därefter avgör publik- och juryröstning vem av dem som ska vinna.

 


 

Kommentera