Startfältet till Heat 3 i Eesti Laul 2022 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (läs: 4:e december 2021) fortsätter Eesti Laul i Estland med sitt tredje heat där ytterligare tio bidrag tävlar om fem semifinalplatser.

I varje sändning kommer tio bidrag att tävla där tittarna röstar fram tre favoriter och en jury två favoriter. För närvarande tävlar låtarna endast i musikvideoform, men från och med semifinalerna den 3:e och 5:e februari 2022 blir det liveuppträdanden som gäller. Totalt är det 20 av 40 bidrag som kommer att kvala vidare till semifinalerna. Startfältet till heaten har valts ut av en jury på 17 personer som har valt bland de 202 låtar som skickades in via den nationella antagningen.

 

Vilka tävlar i det tredje heatet?

Denna lördag (4:e december) med start kl. 20:35 CET sänds det första heatet i ETV och ETV+ med Ott Lepland och Laura Põldvere som programledare (bägge två har tävlat för Estland i Eurovision). Här nedan presenterar vi de tio bidrag som kommer att tävla i programmet (de listas i alfabetisk ordning efter artist).

PS: I och med att tävlingsbidragen officiellt släpps i samband med sändningen kommer våra topplistor att presenteras först efter det att resultatet blir färdigt på lördagskvällen.

 

 • Alabama Watchdog – ”Move On”
 • Låtskrivare: Ken Einberg, Taaniel Pogga, Sven Seinpere

 • Anna Sahlene – ”Champion”
 • Låtskrivare: Anna Sahlene, Nicklas Eklund, Dagmar Oja, Kaire Vilgats

 • deLULU – ”Music Saved My Soul”
 • Låtskrivare: Taavi Paomets, Mairo Marjamaa, Inga Tislar

 • Elina Nechayeva – ”Remedy”
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • Goodreason – ”Three Days Ago”
 • Låtskrivare: Hele-Mai Mängel

 • Lauri Pihlap – ”Take Me Home”
 • Låtskrivare: Lauri Pihlap

 • Levvis – ”Let’s Talk About”
 • Låtskrivare: Aleksei Baruzdin

 • Merilin Mälk – ”Little Girl”
 • Låtskrivare: Karl-Ander Reismann

 • Shira – ”Under Water”
 • Låtskrivare: Marika Rodionova, Kristi Raias, Johannes Laas

 • STEFAN – ”Hope”
 • Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann

 

 

Återkommande artister

Artister som har representerat Estland i Eurovision

– Den svenska sångerskan Anna Sahlene har tidigare tävlat för Estland år 2002 med Runaway, samma år då Estland arrangerade Eurovision på hemmaplan. Nästa år blir det 20-årsjubileum och om hon tar sig vidare till semifinalerna kan hon således ännu en gång vara med och tävla om att få representera landet. Sahlene har också tävlat i Melodifestivalen två gånger: 2006 och 2009.

– Sångerskan Elina Nechayeva vann senast Eesti Laul 2018 med låtenLa Forza som kom på åttonde plats i Eurovision. Nu är hon tillbaka med en låt som är gjord av Sven Lõhmus, som är låtskrivarveteran i sammanhanget.

– Sångaren Lauri Pihlap var en av medlemmarna i gruppen 2XL som tillsammans med Tanel Padar och Dave Benton tog hem Estlands första Eurovision-vinst 2001 med låten Everybody! Sedan 2007 har Lauri haft sin egen solokarriär och 2009 tävlade han under artistnamnet Lowry i Eesti Laul med sin låt ”You Ain’t What I Need” som hamnade på fjärde plats.

 

Artister som tidigare tävlat i estniska Eurovision-uttagningar

– Gruppen Alabama Watchdog deltog i Eesti Laul 2021 med låten som bar gruppens eget namn men då åkte de ut redan i sin semifinal. I år är de tillbaka igen och den här gången med ytterligare två personer på upphovet.

– Sångerskan Merilin Mälk tävlade i Eesti Laul 2020 med låten Miljon sammu” som hamnade på fjärde plats i sin semifinal. Det räckte inte för finalavancemang.

– Sångerskan Shira deltog även hon 2020 med låten Out in Space som tog sig till final via tittarnas omröstning där det sedan blev en sjätteplats.

– Sångaren Stefan Airapetjan, eller STEFAN som han kallar sig, tävlade i Eesti Laul 2019 med låten Without You” som tog sig direkt till final och sedan vann jury- och tittarröstningen i den första finalomgången. Men när tittarna sedan fick bestämma själva röstade de mest på Victor Crones ”Storm” vilket gjorde att Stefans låt hamnade tvåa. Året därpå återkom Stefan igen med låten By My Side”. Den gången tog han sig till final tack vare tittarnas omröstning där det sedan slutade med en sjundeplats i final. Både 2019, 2020 och i år har han gjort sitt bidrag ihop med Karl-Ander Reismann.

 

Andra låtskrivare

Karl-Ander Reismann är en återkommande låtskrivare i sammanhanget som exempelvis 2019 slog rekord i att få flest bidrag i en och samma Eesti Laul-final. Även 2020 hade han med många låtar i Eesti Laul-finalen, dock ingen som vann. I det första heatet var han en av låtskrivarna bakom Peeter Põders Koos lõpunioch detta heat har han med två bidrag!

Sven Lõhmus har haft med otal tävlingsbidrag i de estniska uttagningarna och har till dags dato fyra segrar i dessa: 2005 med Suntribes Let’s Get Loud, 2009 med Urban Symphonys Rändajad, 2011 med Getter Jaanis Rockefeller Street och senast 2017 med Koit Toomes & Lauras Verona.

 

 

Kommande heats

ERR fortsätter att meddela tävlingsbidragen och programledarval på måndagar inför respektive sändning. Inför det fjärde och sista heatet är således 6:e december att hålla utkik efter!

 

Avgjorda heats

Efter det första och andra heatet (den 20:e och 27:e november) har hittills följande tio bidrag kvalat sig vidare till Eesti Lauls två semifinaler i februari:

 


 • Andrei Zevakin feat. Grete Paia – Mis nüüd saab
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia

 • Boamadu – Mitte kauaks
 • Låtskrivare: Peeter Priks, Keith Mutvei

 • Evelin Samuel – Waterfall
 • Låtskrivare: Glen Pilvre, Priit Pajusaar, Katrin Pärn

 • Helen – Vaata minu poole
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Merili Käsper, Helen Randmets

 • Jaagup Tuisk – Kui Vaid
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • Jyrise – Plaksuta
 • Låtskrivare: Rauno Jürise, Tuomas Lehtinen, Mairo Virolainen, Sander Valge

 • Kaia-Liisa Kesler – Vaikus
 • Låtskrivare: Kaarel Orumägi, Kaia-Liisa Kesler

 • Maian –  Meeletu
 • Låtskrivare: Maian Lomp, Gevin Niglas

 • Stig Rästa – Interstellar
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – Laululind
 • Låtskrivare: Frants Tikerpuu

 


 

Kommentera