SBS i Australien söker tävlingsbidrag till ’Eurovision – Australia Decides’ 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i början av sommaren har australiska SBS bekräftat Australiens deltagande i Eurovision 2022, och nu har SBS även släppt information om sin uttagning Australia Decides som är tillbaka efter fjolårets internval.

 

Vad har hänt?

Enligt senaste nytt kommer alltså Australien tillbaka med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides som denna gång kommer att avgöras lördagen den 26:e februari 2022. Ifjol (2021) lät SBS vinnaren Montaigne, som vann den australiensiska finalen 2020, kvarstå som representant till Eurovision 2021 men nu till 2022 ska hennes efterträdare utses genom en final med tio tävlande där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

Nästa år blir det för övrigt det åttonde året i rad som Australien deltar i Eurovisionen och det näst sista året då landet slipper söka specialtillstånd år för år för att tävla (2019 fick SBS ett utökat tillstånd som gäller fram till 2023).

 

Söker tävlingsbidrag till finalen

Redan nu håller SBS på att rekrytera de totalt tio artister som ska tävla i finalen men däremot saknas tävlingsbidrag och det vill SBS ha hjälp med att få fram från australiensiska låtskrivare. Därför har SBS öppnat en bidragsantagning via sin hemsida som är igång till och med den 26:e september.

Det finns inga krav gällande genre eller om man är professionell låtskrivare eller är ny i branschen, utan så länge man har en originallåt som inte har varit publicerad för allmänheten och som kan uppfylla alla de krav EBU ställer är man välkommen att ansöka. Det är dock något oklart om alla, oavsett geografisk region, tillåts skicka in låtar.

 

Resultat 2021

Som vi tidigare skrivit var det sångerskan Montaigne som fick representera Australien i Eurovision 2021. Bidraget hon fick med sig hette ”Technicolour” och framfördes i den första semifinalen i Rotterdam. På grund av de hårda coronapandemireglerna kunde inte Montaigne närvara personligen på scenen i Ahoy Rotterdam, utan istället fick hennes live-on-tape-version skickas ut över världen i maj. Så här såg det framträdandet ut:

 


 

Kommentera