Eurovision 2022 – vilken stad får värdskapet?

Foto & copyright: Tama66/Pixabay.com

Eurovision Song Contest är hett i Italien just nu, sedan bandet med det danskklingande namnet Måneskin (månsken) vann finalen i Rotterdam med låten ”Zitti e buoni”. Sången framfördes på italienska, vilket gör årets vinnare speciella – det är inte ofta en låt vinner, som inte sjungs på engelska.

ESC 2022 kommer därmed att avgöras i Italien. Men var? Arrangemanget ställer stora krav på de städer som ansöker om värdskapet. Bland annat ska arenan kunna ta emot tillräckligt stor publik, och staden måste kunna lösa transporter och logi för artister och besökare.

 


Colosseum – tillräckligt stor arena? Foto: Azhar Muhammedu (bild hämtad från Pexels.com)

 

17 italienska städer konkurrerar om ESC-finalen

Intresset för att få arrangera den 66:e Eurovision-finalen är stort i Italien. När ansökningstiden gick ut den 12 juli hade hela 17 ansökningar kommit in från olika städer och regioner. Hur många av dem som faktiskt klarar att uppfylla alla kriterier återstår att se.

Hela listan över de som ansökt:

 • Acireale (Catania)
 • Alessandria
 • Bertinoro di Romagna (Forlì – Cesena)
 • Bologna
 • Florens
 • Genoa
 • Jesolo (Venice)
 • Matera
 • Milano
 • Palazzolo Acreide (Syracuse)
 • Pesaro
 • Rimini
 • Rom
 • Sanremo (Imperia)
 • Turin
 • Trieste
 • Viterbo

 

Senast Italien var värd för Eurovision var 1991. Den gången stod Rom för värdskapet. Det var förresten där Carola vann med ”Fångad av en stormvind”.

Senast den 4 augusti ska samtliga sökande städer lämna in förslag på hur de tänker se till att uppfylla de krav som ställs.

 

Finns det några favoriter?

Ju större stad desto större chans att få arrangemanget? Inte nödvändigtvis, men stora städer har ju av naturliga skäl bättre möjlighet att härbärgera så mycket människor som är i omlopp i samband med ESC-finalen. Några av de sökande är:

 

Milano


Milano. Foto: Gil Garza (bild hämtad från Pexels.com)

Vårt hetaste tips är kanske Milano, staden som har allt. Italiens näst största stad, fulla av historia, kultur och framförallt förströelser för besökande turister. Under sin vistelse här kan man njuta av god mat, besöka sevärdheter eller titta på fotboll i världsklass.

Milano är hem för Inter och AC Milan två av de största klubbarna i Italien. Det är en mäktig upplevelse att sitta på San Siro och se Zlatans Milan spela om seriesegern. Men inför säsongen 2021/22 har rivalen Inter störst chans – bet365:s betting odds på Inter som seriesegrare är låga 3,00 medan Milan står i 17 gånger pengarna.

 

Rom

Rom var som sagt värd senast det begav sig. Men det har gått många år, så det finns säkert inget som hindrar att de kan få det igen. De har ju dessutom redan visat att staden klarar ett arrangemang av den här digniteten.

 

Florens

Florens (Firenze på italienska) är Italiens 8:e största stad. Många av de gamla palatsen, som t.ex. Palazzo Tomolei, fungerar numera som hotell och även om staden inte är jättestor så kan de nog få plats med såväl besökare som artister.

 

Övriga städer då? Kanske Bologna eller Turin? Kanske har de alla chansen att få stå som arrangörer av ESC-finalen i maj nästa år. Vi vet svaret lite längre fram i höst.

 


 

Kommentera