Saker att se fram emot under Eurovision 2021

Foto & copyright: Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

PANELEN TIPSAR. Efter två års lång väntan kan vi äntligen hälsa dig välkommen till en efterlängtad Eurovisionmånad! Det är snart dags för Eurovision och i den här artikeln presenterar vi vad som väntar under maj.

 

Repetitioner i arenan

Alla länder som tävlar i årets upplaga kommer att få tillfälle att repetera sina nummer i Ahoy Rotterdam vid minst två enskilda tillfällen och utöver det även vid minst tre genrep (per sändning) innan det är dags för de avgörande sändningarna den 18:e, 20:e och 22:a maj. Repetitionerna för semifinalisterna sker enligt startordning och för de direktkvalificerade ”Big Five” och värdnationen sker dessa i en slumpvis vald ordning då deras startnummer (undantaget Nederländerna) ännu inte är bestämda.

Repetitionerna startar den 8:e maj och pågår fram till den 15:e maj. Hela repetitionsschemat är släppt och finns att ta del av här (med reservation för ev. förändringar och tillägg).

 

Invigningsfesten den 16:e maj

Trots coronapandemi kommer Eurovision 2021 att invigas på något sätt och datumet är satt till söndagen den 16:e maj. Som det verkar nu kommer artisterna att få gå längs med den turkosa mattan men det är oklart om festen hålls internt eller externt. Oavsett kommer den att sändas ut av Eurovision.tv.

 

Sändningsvecka 20

Under vecka 20, exakta dagar är tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj ska Eurovision 2021 avgöras.

Vi inleder med den första semifinalen där 16 länder, bland annat Tusse som representerar Sverige, kommer att tävla om tio finalplatser. Två dagar senare ska ytterligare 17 länder göra upp om finalens tio sista platser. Därefter är det dags för den avgörande finalen där de tjugo vinnarna från semifinalerna möter ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt värdnationen Nederländerna i en kamp om vem som ska ta hem segern och äran att få anordna Eurovision 2022.

Resultatet i varje program avgörs genom respektive lands jury- och tittarröstning. Juryn respektive tittarna rangordnar låtarna i startfältet från första till sista plats och delar sedan ut varsin 12-poängare till sin vinnare, varsin 10-poängare till tvåan, varsin 8-poängare till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Ett tävlande land får inte rösta på sitt eget lands bidrag (gäller både jury- som tittarröstningen).

När alla har röstat klart adderas resultaten från jurygrupperna och tittarna och därmed får tävlingen ut ett tredje resultat som används som slutresultat. I varje semifinal är det bidragen som hamnat topp 10 i det adderade läget som går vidare till finalen och i finalen koras ett land till vinnare (bidraget som får högst totalpoäng).

 

Viktigt att veta om sändningarna

Sverige deltar i den första semifinalen och därför får Sveriges jury och tv-tittare i Sverige vara med och rösta i den semifinalen. Den andra semifinalen får Sverige (SVT/SR) vara med och sända men däremot inte delta i själva omröstningen. I finalen tillåts alla 39 länder delta i omröstningen vilket således inkluderar de länder som röstas ut i semifinalerna.

 

Uppsnack

Från Sveriges håll blir det ont om uppsnacksprogram i alla fall från SVT:s håll. En timme före den första semifinalen den 18:e maj kommer SVT att sända ett uppsnack men exakt innehåll är ännu oklart. Inför resterande sändningar blir det inga sådana program åtminstone inte i linjär TV. Det är inte känt om Sveriges radio kommer att ha några uppsnack inför programmen.

 

Kommer alla artister att vara på plats?

I skrivande stund vet vi att Australiens artist Montaigne inte kommer att kunna närvara personligen i Rotterdam och detta p.g.a. de hårda australiensiska reserestriktionerna. Istället kommer hennes förinspelade framträdande i en TV-studio att spelas upp under direktsändningen i semifinal 1 och eventuellt i finalen (om Australien får en av finalbiljetterna). Om fler artister drabbas av samma öde återstår att se, för än så länge har vi inte fått några sådana rapporter.

Produktionen har möjlighet att stoppa artister från att medverka på plats i Rotterdam/i Ahoy-arenan om de till exempel inte har möjlighet att resa in i Nederländerna och/eller om artisten eller någon i delegationen skulle bli sjuk. Skulle något sådant inträffa kommer artistens förinspelade framträdande att spelas upp i programmen.

 

Livepublik tillåts i Ahoy Rotterdam

Den nederländska regeringen har gett klartecken att Eurovision 2021 ska kunna tillåta publik inne i Ahoy Rotterdam i maj 2021. Däremot blir det inte tal om fullsatta salonger utan endast en begränsad skara för varje föreställning. I det här fallet gäller det 3500 platser per gång som är 20 procent av arenans kapacitet.

Att publik tillåts innebär att produktionen kommer att göra ett nytt biljettsläpp – dock endast för de personer som köpte biljetter till Eurovision 2020. Totalt är det 31500 biljetter som släpps fördelat på nio shower (6 genrep och tre direktsändningar). Enligt uppgifter startar den nya biljettförsäljningen den 8:e maj kl. 12:00 CEST. Det finns ingen officiell länk utan de som får chansen får ett mejl var biljetter släpps.

 

Bra att känna till om du är på plats i Ahoy i maj

Eurovision 2021 kommer att bli ett så kallad fieldlab-evenemang som innebär att alla som besöker arenan behöver känna till de strikta regler som finns. Dessa är:

– Alla besökare måste kunna visa upp ett negativt covid19-test som inte får vara äldre än 24 timmar. Fem dagar efter besöket finns möjlighet att ta ett nytt test för att bevisa om du fortfarande är negativ (dvs. ej smittad av viruset). Det första testet är obligatoriskt medan det andra testet är frivilligt.

– Innan avfärd till arenan ska du besvara hälsofrågor i en app. Om du uppvisar symtom ska du inte åka till arenan utan isolera dig dvs. sätta dig själv i karantän.

– Bara sittande publik tillåts, och förmodligen kommer alla sitta utspritt i arenan (dock ej på parkettplatser).

– In- och utpassering sker vid så kallade time slots. Det innebär att du kommer att få en specifik tid som du får gå in respektive lämna arenan.

– På väg in och ut från arenan (och även om du lämnar din plats under föreställningen) är det krav på att bära munskydd. Det är oklart om det är krav på munskydd när du sitter vid din plats.

 


 

Kommentera