Repetitionsschemat i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Imorgon lördag (8:e maj) börjar de enskilda repetitionerna i Ahoy Rotterdam. Från och med då och nästan alla dagar fram till finalkvällen den 22:a maj kommer alla 39 bidrag att framföras i olika omgångar innan det är dags för årets stora avgörande. Vi har sammanställt hur schemat ser ut.

Vi ska tillägga att vi kommer självklart att uppdatera er om senaste nytt från repetitionerna vilket sker genom vår repetitionsblogg som startar på lördag förmiddag. Missa inte den!

 

Upplägg

Enskilda repetitioner

Under den inledande tävlingsperioden som är 8:e till 15:e maj får varje lands delegation möjlighet till två enskilda repetitionstillfällen på scenen i Ahoy Rotterdam. Det första tillfället inleds med en längre konsultation vid backstageområdet samt in-earing som sedan följer 30 minuters repetitionstid på scenen. Efter detta leds delegationen vidare till Viewing room där det bandade materialet gås igenom och diskuteras. När den sessionen är avslutad blir det en konsultation med hår- och sminkavdelningen och sedan avslutas dagen med en kortare pressträff.

Det andra tillfället är kortare då varje artist bara får 20 minuter på scenen vilket sedan följer ett nytt besök i Viewing Room och sedan en pressträff.

Initialt är det sagt att alla länder kommer att vara på plats vid repetitionerna, dock just nu undantag för Australien som istället kommer att visa sin bandade live-on-tape. Artisterna är annars välkomna in i arenan vid sina tillfällen så länge de kan ta sig till Rotterdam på ett hälsosäkert sätt och inte uppvisar några som helst sjukdomssymtom.

 

Genrep och direktsändningar

Den andra delen av tävlingsperioden äger rum mellan den 17:e och 22:a maj. Då får länderna inte längre repetera enskilt utan då är det bara genrepstillfällen där hela sändningar dras igenom och däremellan riktiga direktsändningar med direkta avgöranden. Varje semifinal respektive finalen får inte mindre än tre genrep innan direktsändning. Det börjar med ett inledande produktionsrep på eftermiddagen, som hålls bakom stängda dörrar, som sedan följer jurygenrepet på kvällen, där jurygrupperna röstar. Dagen därpå är det ett nytt eftermiddagsgenrep med publik innan det sedan på kvällen den 18:e, 20:e och 22:a maj är direktsändningar.

Nu följer mer i detalj hur schemat ser ut dag för dag. Alla tider som anges är med reservation för eventuella framtida justeringar.

 

 

Första enskilda repetitionsomgången


Lördag 8 maj

Denna dag repeterar bidragen som tävlar i den första semifinalens första halva med startnummer 1-7 (i ordning Litauen, Slovenien, Ryssland, Sverige, Nordmakedonien och Irland). Australien hade också fått vara med här men då Montaigne inte närvarar personligen utan bara via sitt live-on-tape blir hon utan repetitionstillfällen i arenan.

Lördagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 15:30.

 

Söndag 9 maj

Denna dag repeterar bidragen i den första semifinalens andra halva med startnummer 8-16 (i ordning Cypern, Norge, Kroatien, Belgien, Israel, Rumänien, Azerbajdzjan, Ukraina och Malta). Söndagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 17:10.

 

Måndag 10 maj

Denna dag repeterar bidragen i den andra semifinalens första halva med startnummer 1-9 (i ordning San Marino, Estland, Tjeckien, Grekland, Österrike, Polen, Moldavien, Island och Serbien). Måndagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 17:10.

 

Tisdag 11 maj

Denna dag repeterar bidragen i den andra semifinalens andra halva med startnummer 10-17 (i ordning Georgien, Albanien, Portugal, Bulgarien, Finland, Lettland, Schweiz och Danmark). Tisdagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 16:10. Efter dessa fyra dagar har samtliga semifinalbidrag fått repeteras en första gång.

 

 

Andra enskilda repetitionsomgången


Onsdag 12 maj

Denna dag repeterar bidragen som har startnummer 1-15 i den första semifinalen. Det innebär att Litauen, Slovenien, Ryssland, Sverige, Nordmakedonien, Irland, Cypern, Norge, Kroatien, Belgien, Israel, Rumänien, Azerbajdzjan och Ukraina kommer att få stå på scenen en andra gång. Australien uteblir även denna gång då Montaigne inte är på plats i Rotterdam.

Onsdagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 17:35.

 

Torsdag 13 maj

Denna dag blir en mycket intensiv repetitionsdag som inleds med att Malta, som avslutar semifinal 1, får göra sin andra repetition. Därefter följer länderna i den andra semifinalens första starthalva med startnummer 1-9 (i ordning San Marino, Estland, Tjeckien, Grekland, Österrike, Polen, Moldavien, Island och Serbien) som även de får repetera igen. Dagen avslutas sedan med att de 6 direktkvalificerade länderna (i ordning Italien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Spanien) får göra sin första repetition.

Torsdagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 19:25.

 

Fredag 14 maj

Denna dag repeterar bidragen i den andra semifinalens andra halva med startnummer 10-17 (i ordning Georgien, Albanien, Portugal, Bulgarien, Finland, Lettland, Schweiz och Danmark). Fredagens repetitioner pågår mellan kl. 10:00 och 14:15.

 

Lördag 15 maj

Den avslutande enskilda repetitionsdagen ägnas helt och hållet till de 6 direktkvalificerade bidragen från Italien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Spanien. När de har repeterat klart för dagen har alla 39 bidrag (med undantag för Australien) fått repetera enskilt vid minst två tillfällen.

Lördagens repetitioner pågår mellan kl. 10:30 och 12:55.

 

 

Sändningsveckan


Måndag 17 maj: Fokus på semi 1

Klockan 15:00-17:10 genomförs en första produktionsrepetition av den första semifinalen som ett test inför kommande genrep och direktsändning. Några timmar senare, mellan kl 21:00-23:10 genomförs jurygenrepet som är det första publika genrepet för artisterna som tävlar. Ingenting av det som visas här går ut i TV, däremot är det viktigt för artisterna att leverera bra då samtliga 19 jurygrupper (semifinalens 16 tävlingsländer samt de tre extraröstande länderna) kollar på sändningen och avlägger sina poäng. Eftersom Sverige tävlar i den första semin röstar alltså Sveriges jury denna kväll.

Under produktionsrepetitionen och jurygenrepet lottas tio ”vinnare” fram (men dessa är alltså inte kvalificerade på riktigt).

 

Tisdag 18 maj: Avgörande i semi 1

Klockan 15:00-17:10 genomförs en sista publik generalrepetition som är det så kallade matinégenrepet. Detta tillfälle är det sista tillfället som artisterna har innan det blir live på riktigt. Däremot kan de ta det rätt lugnt i och med att ingen kommer att bedöma deras insatser här. Även under detta genrep lottas tio ”vinnare” fram men det är bara för att testa alla system.

Klockan 21:00-23:10 genomförs direktsändningen av den första semifinalen från Ahoy Rotterdam. Miljoner människor sitter då bänkade framför TV-apparaterna och kollar och sedan röstar på sina favoriter. TV-tittare i Sverige får vara med och rösta då Sverige tävlar, men vi får såklart inte rösta på Sverige från Sverige. Efter att alla bidrag har framförts hålls tittarröstningen igång och därefter läggs publikens och juryernas poäng samman och tio bidrag tar sig till final. Denna gång på riktigt!

Efter sändningen hålls en presskonferens med de tio länders artister som lyckades ta sig till final. Dessa artister får sedan dra lott om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva.

 

Onsdag 19 maj: Fokus på semi 2

Klockan 15:00-17:10 genomförs en första produktionsrepetition av den andra semifinalen som ett test inför kommande genrep och direktsändning. Några timmar senare, mellan kl 21:00-23:10 genomförs jurygenrepet som är det första publika genrepet för artisterna som tävlar. Ingenting av det som visas här går ut i TV, däremot är det viktigt för artisterna att leverera bra då samtliga 20 jurygrupper (semifinalens 17 tävlingsländer samt de tre extraröstande länderna) kollar på sändningen och avlägger sina poäng. Sveriges jury deltar ej i denna omröstning.

Under produktionsrepetitionen och jurygenrepet lottas tio ”vinnare” fram (men dessa är alltså inte kvalificerade på riktigt).

 

Torsdag 20 maj: Avgörande i semi 2

Klockan 15:00-16:40 genomförs en sista publik generalrepetition som är det så kallade matinégenrepet. Detta tillfälle är det sista tillfället som artisterna har innan det blir live på riktigt. Däremot kan de ta det rätt lugnt i och med att ingen kommer att bedöma deras insatser här. Även under detta genrep lottas tio ”vinnare” fram men det är bara för att testa alla system.

Klockan 21:00-23:10 genomförs direktsändningen av den första semifinalen från Ahoy Rotterdam. Miljoner människor sitter då bänkade framför TV-apparaterna och kollar och sedan röstar på sina favoriter. Efter att alla bidrag har framförts hålls tittarröstningen igång och därefter läggs publikens och juryernas poäng samman och tio bidrag tar sig till final. Denna gång på riktigt! Kom ihåg att TV-tittare i Sverige får inte vara med och rösta i och med att Sverige tävlar i den första semifinalen.

Efter sändningen hålls en presskonferens med de tio länders artister som lyckades ta sig till final. Dessa artister får sedan dra lott om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva.

 

Fredag 21 maj: Finalfokus

Efter att lottningsceremonin är klar med vinnarna från den andra semifinalen sätter producenterna startordningen för finalen. Den beräknas dyka upp någon gång under natten mot fredagen, förmodligen mellan kl. 01:00 och 03:00, men tiden kan variera beroende på. Oavsett är det kort om tid för produktionen då man redan under fredagsförmiddagen ska repetera introduktionsakten och flaggparaden.

Det blir sedan några timmars vila innan det är dags för en produktionsrepetition då hela finalen körs igenom som om det vore en direktsändning (även om det inte är det) mellan kl. 13:00-16:40. Samma kväll med start 21:00 genomförs finalens första publika genrep som likt semifinalerna är ett jurygenrep. Denna gång deltar samtliga 39 jurygrupper i att rangordna bidragen vilket således inkluderar länder som ej kommer att kvalificera sig till finalen. Artisterna måste därmed ge järnet för att övertyga jurygrupperna om deras gunst. Jurygenrepet beräknas avslutas runt kl. 00:40 natten mot den 22:a maj.

I bägge repetitionerna hålls omröstningar och vinnare koras men dessa resultat är bara till för att testa så att allt fungerar inför de riktiga resultaten.

 

Lördag 22 maj: Finalavgörande

Under tidiga eftermiddagen mellan 13:30 och 17:10 genomförs det sista genrepet inför finalen. Detta är ett publikt genrep men bara ett matinégenrep vilket gör att även om resultat hamnar på poängtavlan är det bara en sista test inför direktsändningen.

Med start kl. 21:00 sker sedan det stora finalavgörandet då 26 länder ska tävla om segern i årets Eurovision. Bidragen framförs, därefter får tittarna i alla 39 deltagarländer vara med och rösta och sedan presenteras juryernas och tittarnas poäng. Vinnaren koras någon gång under den första timmen på söndagsdygnet.

 

Söndag 23 maj: Dagen efter finalen

Någon gång mellan ca 00:00 och 01:00 kommer vi att få reda på vilket land som har vunnit Eurovision Song Contest 2021 och som därmed högst sannolikt blir värdnation för 2022 års tävling (om nu inget annat kommer i vägen). Efter en presskonferens är sedan tävlingen, tyvärr, över för i år. Men vi får glädjas åt att den kommer tillbaka igen nästa år!

I samband med att finalen är avgjord kommer EBU att börja släppa resultaten från programmen även om det förmodligen kan dröja ett par dagar innan alla enskilda siffror är släppta.

 


 

Kommentera