Från underdogs till vinnare

Det finns en oskriven regel inför varje upplaga av Eurovision Song Contest. Tidigare vinnare blir automatiskt förhandsfavoriter. Sverige hamnar t.ex. ofta högt bland favoriterna, liksom Nederländerna, Storbritannien och Irland. Det spelar egentligen ingen roll vilket bidrag som skickas.

Men det är inte alltid förhandsfavoriterna vinner. Genom musiktävlingens 65 år har det kommit fram ”underdogs” som har tagit hem flest tolvpoängare.

 

Inte unikt för ESC

Eurovision Song Contest är inte ensam om att göra favoriter av tidigare vinnare, oavsett hur bidraget som skickas låter och ser ut. Det görs samma sak inom sport och framför allt inför mästerskap som fotbolls-EM. Det är ofta tidigare vinnare, såsom Spanien och Tyskland, som är favoriter men ibland sker det överraskningar. Exempelvis vann Danmark EM 1992 och Grekland 2004. I år kanske det är dags för en ny underdog att vinna. Finlands herrlandslag har kvalificerat sig till EM för första gången. Enligt odds och fotbollsrapporter från spelbolaget bet365 är deras chanser däremot små. Oddset att de vinner EM är hela 501.00, men konstigare saker har hänt.

 

Otippade bidrag som vann ESC

Lordi – ”Hard Rock Hallelujah” (2006)

Som Yle beskriver Finlands tidigare ESC-försök är de kanske inte ett av de mest framgångsrika i musiktävlingens historia, men de är långt ifrån sämst. Finland har faktiskt kommit in som underdogs och vunnit hela Eurovision Song Contest.

När det blev känt att Finland tänkte skicka hårdrocksbandet Lordi till Aten, 2006, räckte det med att folk tog en titt på bandets scenkläder för att såga deras chanser. Sista ordet fick Lordi, som gick och vann hela tävlingen med 292 poäng före Ryssland, som fick 248 poäng. Vid en närmare titt hade ”Hard Rock Hallelujah” faktiskt allt en Eurovisionlåt behövde – tempoökningar, pyroteknik och en minnesvärd, trallvänlig låt.

 

Herreys – ”Diggi-Loo, Diggi-Ley” (1984)

Herreys är visserligen ett svenskt band, men de representerade Sverige långt innan alla framgångar i Eurovision. Trots att bröderna Herreys vann Melodifestivalen var det många som var missnöjda över att Sverige skulle representeras av ett pojkband. Ett tag kallades de till och med för de ”dansande deodoranterna”, då deras rena stil och yttre fick vissa journalister att tänka på deodorant- eller tvättmedelsreklamer.

Både låten och bandet gick hem i Europa och Sverige vann med 145 poäng. Låten och dansen, och guldskorna, har numer blivit kultförklarade.

 

Céline Dion – ”Ne partez pas sans moi” (1988)

Det är ingen som tvivlar på kvaliteten när de hör artistnamnet Céline Dion, men det var annorlunda 1988. Då klev en relativt okänd kanadensisk sångerska upp på scenen i Dublin för att representera Schweiz.

Schweiz var en potentiell favorit tack vare kompositören, Atilla Sereftug, men den helt okända sångerskan fick många att undra – framför allt när tonarten behövde sänkas under repetitionerna. När det väl var dags framfördes bidraget med bravur och Schweiz vann med en poäng före Storbritannien. Det här blev starten på Dions internationella karriär och hon är fortfarande aktiv. 2019 meddelade Sony att hon släppte sitt 27:e studioalbum.

Det behöver inte nödvändigtvis vara favoriterna som vinner Eurovision. Otippade bidrag kan komma fram och ge sin nation en första, eller ytterligare, seger. Frågan är nu, vem blir nästa vinnande underdog?

 


 

Kommentera