Vi tycker till: Inför finalen i Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den avgörande finalen i lördagen Melodifestival kommer vi med våra topplistor i finalstartfältet och lite helhetskommentarer.

I den här artikeln tycker vi alltså till om startfältet och ger våra omdömen kring vilka artister vi vill/hoppas vinner årets final. Du är varmt välkommen att själv tycka till i kommentarsfältet här nedan.

Vi kommer även att försöka oss på att tippa resultatet, men det blir en annan artikel för det ändamålet. Nu kör vi!

 

Så här tycker vi!


 1. Tusse – “Voices”
 2. Dotter – “Little Tot”
 3. The Mamas – “In The Middle”
 4. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 5. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 6. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 7. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 8. Anton Ewald – “New Religion”
 9. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 10. Eric Saade – “Every Minute”
 11. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 12. Paul Rey – “The Missing Piece”

Kommentar: Spontant tycker jag att det är ett ganska bra startfält i finalen, med en hel del potentiellt starka ESC-bidrag. Samtidigt så är det förvånansvärt mycket traditionell schlager, som jag inte trodde skulle vara gångbart fortfarande. Men om det är någon trend som varit tydlig i år, så är det att gamla meriter fortfarande väger tungt. Jag hade inte gissat att veteraner som Arvingarna, Charlotte Perrelli, Danny Saucedo, Eric Saade, Anton Ewald och Alvaro Estrella faktiskt skulle utgöra vinnarkandidater 2021. Jag tycker inte att de förtjänar att vara det, för det känns som krystade försök att verka relevanta – av artister vars karriärstopp ligger långt bakom dem. I mitt huvud så finns 3 (egentligen 4) favoriter till segern; Tusse, Dotter, The Mamas, och Klara Hammarström. Jag gillar dessa bidrag helt och hållet, och skulle inte bli besviken om någon av dem vann. Allra mest håller jag dock på Tusse som gör ett mycket starkt scenframträdande – och dessutom sjunger enormt bra! Jag får gåshud av ”Voices”, vilket innebär att det givetvis är min favorit. Dotter med ”Little tot” är nästan lika bra, men faller lite på scenframförandet. The Mamas gillar jag också väldigt mycket, även om jag i år rankar dem som 3:a. Klara Hammaström med ”Beat of Broken hearts” är jag ett stort fan av, men här inser jag att jag är ensam om den saken. Har inget hopp om att se den vinna, men jag vill gärna lyfta fram den då den är ett genuint välskrivet popsnöre.


 1. Tusse – “Voices”
 2. Dotter – “Little Tot”
 3. Anton Ewald – “New Religion”
 4. Eric Saade – “Every Minute”
 5. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 6. Paul Rey – “The Missing Piece”
 7. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 8. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 9. The Mamas – “In The Middle”
 10. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 11. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 12. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”

Kommentar: Så var vi framme vid finalen. Jag måste säga att det inte varit det roligaste tävlingsåret att följa. Faktum är att avsaknaden av publik lämnade ett negativt intryck. Det var inte samma sak att se tävlingen som tidigare helt enkelt. Det påverkade mitt sätt att se på tävlingen. Jag såg första deltävlingen live och resten spolade jag igenom i efterhand. För det är svårt att orka titta på all tomhet. Och det var inte bara avsaknaden av publik som påverkade tävlingen, utan även avsaknaden av bra låtar. Topplistan reflekterar inte riktigt hur jag känner. Man kan dela in den i fyra delar. Tusse och Dotter är toppklass i min bok. De två bidragen är på en annan nivå jämfört med resten. Grupp två är Anton Ewald och Eric Saade. Helt ok låtar som jag gärna lyssnar på, men som saknar det där sista. Mittengruppen består av Klara Hammarström, Paul Rey och Alvaro Estrella. De får precis godkänt. Sedan har du sista gruppen. Och det är resten. Alla noll-poängare i min bok. Jag kunde lika gärna lottat om vilka som skulle hamna på plats 8 till 12. Det är hur jag känner inför denna final. Inte världens största optimism kanske, men det har inte varit mycket optimism i världen det senaste året. Men ljusglimtar ser vi lite här och var, och i detta sammanhang heter han Tusse. Tyvärr för Dotter så tror jag hon blir snuvad på ännu en första plats. Dock inte lika jämnt som förra året. Årets glapp mellan ettan och tvåan tror jag blir större. Clara Klingenström känns som en låt man lätt glömmer bort och placeras därför sist. Tittarna kommer glömma bort henne i startfältet och juryn kommer inte rösta på henne.


 1. Tusse – “Voices”
 2. Eric Saade – “Every Minute”
 3. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 4. Paul Rey – “The Missing Piece”
 5. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 6. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 7. Dotter – “Little Tot”
 8. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 9. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 10. The Mamas – “In The Middle”
 11. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 12. Anton Ewald – “New Religion”

Kommentar: Det har varit väldigt svårt att välja ut sina favoriter i den här finalen, för personligen anser jag att det finns mer än bara en kandidat som är väldigt bra. I min bok får alla finalister minst godkänt upp till nästan perfekt. Tyvärr saknar jag en vinnarlåt, men om jag ska utse en vinnare så blir det Tusse. Jag var inte lika såld på låten i deltävlingen, men nu till finalens repetitioner som jag har följt har jag märkt att Tusse (och Eric Saade) verkligen steppade upp och därför blir han min vinnare. Eric hamnar tvåa tack vare både bra låt och ett väldigt välproducerat nummer. Charlotte blir given trea, inte bara tack vare låten utan även hennes utstrålning och att hon har det proffsigaste numret i startfältet. Det här är nog tredje finalen på raken som är så här pass bra. SVT gör det svårt för mig, men det är bättre än när det är för givet.


 1. Eric Saade – “Every Minute”
 2. Dotter – “Little Tot”
 3. Tusse – “Voices”
 4. Anton Ewald – “New Religion”
 5. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 6. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 7. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 8. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 9. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 10. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 11. Paul Rey – “The Missing Piece”
 12. The Mamas – “In The Middle”

Kommentar: Topp 3 är ju given. Alla tre är värda att vinna och kan göra hyfsat ifrån sig i senare tävling men Erics låt var den enda som fick mig att känna nåt. Han kanske inte har den bästa rösten men hela paketet är perfektion. Mina val 4-7 är helt ok men har inget extra. Resten kommer jag nog aldrig lyssna frivilligt på någonsin igen. Generellt tycker jag vi har en bra final med mycket smått och gott att välja bland.


 1. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 2. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 3. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 4. Paul Rey – “The Missing Piece”
 5. Tusse – “Voices”
 6. Eric Saade – “Every Minute”
 7. Anton Ewald – “New Religion”
 8. The Mamas – “In The Middle”
 9. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 10. Dotter – “Little Tot”
 11. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 12. Alvaro Estrella – “Baila Baila”

Kommentar: Dags att kommentera finalbidragen, och i mitt fall bita i det sura äpplet. Tänk vad mycket högkvalitativa låtar i år som vaskats bort redan i deltävlingarna! En notering jag gjort är att ända sedan 2002, när Melodifestivalen expanderades till det format den har idag, så har det alltid varit så att jag haft minst en låt i finalen som fått en fyra i betygsskalan. Men här, lyckas alltså inte ens den högst rankade låten få högre än en trea för mig. Och då är det alltså bara fyra stycken som får detta betyg också… näe, vilket antiklimax årets mello blev. Överlag tycker jag mig känna att de artister som röstats vidare hit tagit sig långt bara för att de är kända inom mellosfären, med bara något enstaka undantag. Och då var 2021 års upplaga ändå ganska profilstark jämfört med de senaste åren, med olika artister som slagit igenom på olika håll. Men man verkar vara fast vid behaget av det man känner igen, trots att de artister som är kvar i tävlingen har låtar som inte alls gör dem rättvisa. Sammanfattningsvis är 2021 års final nånting jag inte kommer se med så mycket värme alls, tyvärr.


 1. Tusse – “Voices”
 2. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 3. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 4. The Mamas – “In The Middle”
 5. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 6. Anton Ewald – “New Religion”
 7. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 8. Eric Saade – “Every Minute”
 9. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 10. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 11. Dotter – “Little Tot”
 12. Paul Rey – “The Missing Piece”

Kommentar: När jag lyssnar igenom hela finalens startfält så inser jag verkligen hur låg nivån på årets bidrag har varit. Nej, vi är inte nere på samma nivå som 2018. Den festivalen har en egen plats i helvetet… Men jag är besviken då flera av mina favoriter har åkt ut. Visserligen är Tusse kvar och han är dessutom favorittippad. Men jag är osäker på om det kommer att gå hela vägen. Problemet är att även om jag personligen älskar låten så har man hört den förr. Den känns som en standardvinnarlåt, vilket jag tror han kan förlora på. Måste jag gissa så tror jag att Eric Saade vinner, men det är en ren chansning. Det kan lika gärna bli Dotter som seglar förbi Tusse & Saade och vinner. Alternativt att The Mamas som vinner tack vare sympatiröster.

Kort sagt, jag hejar på Tusse. Men pessimisten inom mig hävdar bestämt att han inte kommer att vinna.


 1. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 2. Dotter – “Little Tot”
 3. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 4. Tusse – “Voices”
 5. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 6. Paul Rey – “The Missing Piece”
 7. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 8. The Mamas – “In The Middle”
 9. Anton Ewald – “New Religion”
 10. Eric Saade – “Every Minute”
 11. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 12. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Kommentar: Finalen av Melodifestivalen 2021 stundar och det har blivit dags att kora den 61:a vinnaren genom tiderna. Vem ska bli Sveriges ESC-representant i Rotterdam i maj månad? Som jag ser det finns det 3-4 vinnarkandidater, men det mesta pekar på att Tusse tar hem det.  Jag kände redan vinnar-vibbar när han framförde sin snygga låt i deltävlingen. Han är vårt nya stjärnskott och sjunger fantastiskt bra. Han ligger överlägset etta både på oddslistorna och är etta på Spotify samt att han har fått bra respons av både svenska folket och av internationella fans. På tal om internationella fans, så kommer ju som vanligt den internationella juryn att avgöra hälften av rösterna tillsammans med hälften tittarröster. Eric Saade, Dotter och The Mamas ligger också bra till att få höga poäng av just den internationella juryn och ska inte heller räknas bort från att vinna. Min personliga favorit bland det här finalstartfältet är Charlotte Perrelli. Modern popschlager med ett väldigt snyggt nummer av ett rutinerad heltidsproffs. Trots pandemin, så har SVT lyckats väldigt bra med både programmet och helheten. Självklart har det varit trist att varken vi från ESC-Panelen eller någon publik har kunnat vara på plats och bevittna festivalen. Jag tycker att kvaliteten på bidragen i Mello har blivit bra mycket bättre från år 2019 och framåt.


 1. Tusse – “Voices”
 2. Eric Saade – “Every Minute”
 3. Dotter – “Little Tot”
 4. Charlotte Perrelli – “Still Young”
 5. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 6. Anton Ewald – “New Religion”
 7. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 8. The Mamas – “In The Middle”
 9. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 10. Paul Rey – “The Missing Piece”
 11. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 12. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”

Kommentar: Om jag börjar bakifrån är det inget utav de tre bidragen i botten som talar till mig. Det spelar ingen roll hur musikaliska och duktiga de är, jag kan bara inte ta till mig det. Sen har vi nio till sju, bidrag som är helt ok, men inte mer. Jag önskar att vi hade kunnat skicka The Mamas till Rotterdam i år, men tyvärr är deras bidrag alldeles för svagt. Det är inte ett bidrag som tar fart! Anton Ewald hamnar i mitten av listan, låten i sig är ok, men mest är det för att han är en sån otrolig danskaraktär på scen. Klara Hammarström är som en skål med godis, men det är ändå något som inte har tillräckligt mycket umpf. Charlotte Perelli är proffset nummer ett och jag kan mycket väl skicka henne även om jag inte tycker att låten är tillräcklig till att tampas i toppstriden. Sen har vi topp tre!!! Tusses ”Voices” är en klockren låt i dessa sammanhang, men samtidigt något som vi har hört förut. Det är snyggt och smakar fint i munnen. Eric Saades ”Every minute” på scen är som en påse chips, när man väl har börjat vill man ha mer! Låten är snygg, kanske lite juvenil och för nasal, men ack hela scenproduktionen är så välproducerad. Sist har vi Dotter och ”Little Tot”, vilket jag egentligen kanske tycker är den bättre låten av de tre nu när man har lyssnat ett antal gånger, men jag är oerhört besviken på hur man har beslutat kring scenproduktionen. Summa summarum, jag är ok med att vi skickar vilken av dessa tre till ESC som helst!

 


 

Kommentera