Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Resultat avgjorda uttagningar vecka 9, 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående vecka. Denna gång handlar det om finalerna

 

Finaler

Danmark – Dansk MGP 2021

Det blir duon Fyr & Flamme med bidraget “Øve os på hinanden” som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix som avgjordes den 6:e mars 2021.

Så här såg det ut när duon framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen gick av stapeln i DR Byen i Köpenhamn och det var den första upplagan på många år som inte hölls i en större arena vilket var till följd av den pågående coronapandemin. I årets upplaga tävlade åtta bidrag där sedan bara tittarröstning fick avgöra resultatet. Som vanligt delades finalen upp i två omgångar, där först tittarnas topp 3 gick vidare till den avgörande omgången där sedan vinnaren blev korad.

Det kan noteras att för andra året på raken framfördes låtarna till en liveorkester istället för till förinspelad musik, samtidigt som det var det första gången på 12 år (DMGP 2008) som endast tittarröstning avgjorde resultatet!

Om vinnarlåten, som framfördes på danska, ej översätts till engelska kommer det att bli den första gången sedan 1997 som Danmark tävlar med ett bidrag som framförs helt och hållet på danska i Eurovision Song Contest!

 

Hela resultatet

Första omgången

De tre fetmarkerade bidragen gick vidare till den avgörande omgången. Bidragen listas utan inbördes ordning.

 

Avgörande omgången (topp 3)

 1. Fyr & Flamme – “Øve os på hinanden” (37%)
 2. Jean Michel – “Beautiful” (34%)
 3. Chief 1 & Thomas Buttenschøn – “Højt over skyerne” (29%)

 

 

Estland – Eesti Laul 2021

Det blir fjolårsvinnaren Uku Suviste med bidraget “The Lucky One“ som kommer att få representera Estland i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eesti Laul 2021 som avgjordes den 6:e mars 2021.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Efter två semifinaler hade 12 bidrag kvalat in med hjälp av jury- och tittarröstning. I finalen framfördes dessa låtar och sedan fick publiken och juryn gemensamt utse tre bidrag som de tyckt bäst om. Dessa fick tävla i en avgörande duell där publiken ensamt fick rösta fram sin vinnare.

I första omgången delade juryn respektive tittarna ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Det innebar att två bidrag blev utan poäng från juryn respektive tittarna. Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalpoäng rangordnades låtarna efter tittarnas placering. Det kan noteras att Uku Suviste, som vann finalen, endast fick tre poäng från juryn medan tittarna gav honom maxpoängen vilket gjorde att han tog sig vidare till den avgörande omgången där tittarna själva fick bestämma vinnaren. Även där fick han störst stöd av tittarna och vann.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Första omgången

Så här blev det totala resultatet (jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Uku Suviste – The Lucky One (3 + 12 = 15p)
 2. Jüri Pootsmann – Magus melanhoolia (7 + 8 = 15p)
 3. Sissi – Time (12 + 3 = 15p)
 4. Koit Toome – We Could Have Been Beautiful (4 + 10 = 14p)
 5. Andrei Zevakin & Pluuto – Wingman (10 + 4 = 14p)
 6. Kadri Voorand – Energy (5 + 5 = 10p)
 7. Suured tüdrukud – Heaven’s Not That Far Tonight (2 + 6 = 8p)
 8. Karl Killing – Kiss Me (8 + 0 = 8p)
 9. REDEL – Tartu (0 + 7 = 7p)
 10. Hans Nayna – One By One (6 + 0 = 6p)
 11. Ivo Linna, Robert Linna & Supernova – Ma olen siin (0 + 2 = 2p)
 12. Egert Milder – Free Again (1 + 1 = 2p)

 

Avgörande omgången

Här fick bara tittarna bestämma vem som skulle vinna. Bidragen listas i resultatordning.

 1. Uku Suviste – “The Lucky One”
 2. Sissi – “Time”
 3. Jüri Pootsmann – “Magus melanhoolia”

 

 

Italien – San Remofestivalen

Det blir gruppen Måneskin med bidraget “Zitti e buoni” som kommer att få representera Italien i Eurovision 2021. I samband med att Måneskin korades till vinnare i årets San Remo-festival blev det inte officiellt huruvida de hade accepterat erbjudandet att tävla för Italien i årets Eurovision Song Contest, utan det blev officiellt först några timmar senare. De kommer att ta med sig sitt San Remo-bidrag till Rotterdam i maj.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Inför finalen hade RAI hållit i fyra så kallade uppvisningsprogram där samtliga tävlande fick visa upp sina tävlingsbidrag flera gånger. Under dessa program fick endast jurygrupper tycka till och deras snittresultat blev också juryns ranking i finalprogrammet. Under lördagens finalsändning, som övergick till att bli söndag innan allt var klart, uppträdde alla 26 artister igen och nu fick tv-tittarna också vara med och rösta. Tittarnas ranking lades samman med juryernas ranking, där deras gemensamma topp 3 gick vidare till en avgörande omgång där vinnaren korades. Inför att den andra omgången skulle starta nollställdes alla tidigare resultat.

För första gången någonsin anordnades San Remo-festivalen utan publik i Teater Ariston, vilket var till följd av de publikrestriktioner som finns p.g.a. coronapandemin. Däremot hade programmet en orkester på plats tillsammans med dirigenter, även om alla musiker i orkestern var tvungna att bära munskydd. Till orkestern fanns också ett antal körsångare som backade upp artisterna på scenen. Dessa personer behövde inte bära munskydd men de fick istället sjunga bakom plastskärmar och hålla social distans till varandra.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Topp 3

 1. Måneskin – Zitti e buoni
 2. Francesca Michielin & FDEZ – Chiamami Per Nome
 3. Ermal Meta – Un Milione Di Cose Da Dirti

 

Utslagna efter första omgången (i resultatordning)

 

 

Portugal – Festival da Cançao 2021

Det blir gruppen The Black Mamba med bidraget “Love is On My Side” som kommer att få representera Portugal i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Festival da Cançao 2021 som avgjordes den 6:e mars. Här ska det tilläggas att det är första gången någonsin som Portugal kommer att framföra ett Eurovisionbidrag till 100 procent på engelska.

Så här såg det ut när gruppen framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Inledningsvis av Festival da Cançao 2021 hölls två semifinaler där jury och tittarna fick gemensamt välja ut tio bidrag som skulle få tävla i finalen. Väl på plats där var det sedan samma röstningssätt med skillnaden att jurygrupperna nu var regionala distrikt.

Varje distrikt delade ut poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 till sina favoritbidrag (alla bidrag fick därmed poäng). Juryns totalpoäng omvandlades sedan till en enda rangordning om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng som sedan lades samman med tittarnas 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren blev låten som hade fått högst totalpoäng efter att bägge parter hade sagt sitt.

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Carolina Deslandes följt av The Black Mamba och Sara Afonso. Tittarna hade å sin sida NEEV på första plats (medan juryerna hade honom på sjätte plats), The Black Mamba på andra plats och Carolina Deslandes på tredje plats. På grund av jurygruppernas låga placering slutade NEEV trea i totalen medan både Carolina Deslandes och The Black Mamba hamnade på delad förstaplats. Det fick då avgöras enligt regelboken att det är den som fått högst rangordning av tittarna som vinner, i det här fallet hade The Black Mamba fått 10 poäng medan Carolina Deslandes fick en åtta, vilket gjorde att The Black Mamba vann finalen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. The Black Mamba – Love is On My Side” (10 + 10 = 20p)
 2. Carolina Deslandes – Por Um Triz (12 + 8 = 20p)
 3. NEEV – Dancing in the Stars (5 + 12 = 17p)
 4. Sara Afonso – Contramão(8 + 5 = 13p)
 5. Valéria – “Na mais profunda saudade” (3 + 7 = 10p)
 6. Karetus & Romeu Bairos – Saudade (4 + 6 = 10p)
 7. Joana Alegre – Joana do Mar (6 +3  = 9p)
 8. EU.CLIDES – Volte-Face (7 + 2 = 9p)
 9. Pedro Gonçalves – Não vou ficar (1 + 4 = 5p)
 10. Fábia Maia – Dia Lindo (2 + 1 =3p)

 

 

Övriga uttagningar

Sverige – Andra chansen i Melodifestivalen

I Andra chansen avslutad blev det (i bokstavsordning) Alvaro Estrella, Clara Klingenström, Klara Hammarström och Paul Rey som gick vidare till finalen. I och med det är finalstartfältet komplett.

 

Så var Andra chansen

Upplägget för Andra chansen var fortsatt duellmöten, där två bidrag ställdes mot varandra i varje duell. Sedan fick publiken rösta fram en vinnare per duell som tog de sista finalplatserna. Var och en av de åtta röstningsgrupperna gav 1 poäng till sin favoritlåt i respektive duell, och för att vinna krävdes att få minst 5 av 8 poäng. Om en duell blev oavgjord gällde istället att bidraget som fått flest röster vann. Först efter finalen avslöjar SVT hur matcherna avgjordes.

Totalt sett röstade 632 883 personer och Radiohjälpens nummer i sändningen fick in 849 013 kronor.

Nedan presenterar vi resultatet duell för duell (den fetmarkerade* i respektive duell tog plats i finalen):

 

Duell 1 (i startordning)

 • 1. Alvaro Estrella – “Baila Baila”
 • 2. Lillasyster – “Pretender”

 

Duell 2 (i startordning)

 • 3. Frida Green – “The Silence”
 • 4. Paul Rey – “The Missing Piece”

 

Duell 3 (i startordning)

 • 5. Eva Rydberg & Ewa Roos – “Rena rama ding dong”
 • 6. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”

 

Duell 4 (i startordning)

 • 7. Klara Hammarström – “Beat of Broken Hearts”
 • 8. Efraim Leo – “Best of Me”

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

Finalklara innan Andra chansen

I deltävlingarna fick publiken rösta vidare åtta bidrag direkt till final. Dessa låtar är (i bokstavsordning efter artistnamn):

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen