Inför Mello-finalen 2021: Lär känna Dotter

Foto: Janne Danielsson/SVT (bild hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför finalen tänkte vi att du ska få lära känna artisterna som tävlar i startfältet och deras tävlingsbidrag. Näst sist ut i startfältet hittar vi fjolårstvåan Dotter, som även i år tillhör segerkandidaterna i oddsen!

 

 • Artist
  Dotter
 • Bidrag
  ”Little Tot”
 • Låtskrivare
  Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic
 • Deltar i final för
  andra gången (på tre försök)

 

Röstningsinformation

 • Hjärtrösta via Melloappen/Mello tillsammans
 • Ring 099–208 11
  (kostar 3,60 kr/samtal)
 • Ring 099–908 11
  (kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

 


 


Sångerskan Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger som artist och ytterligare två gånger som låtskrivare till Mariette respektive Lina Hedlund. Hennes första egna Melodifestivalbidrag Cry var förhandstippad att gå till final 2018 men åkte ut direkt i sin deltävling.

 

Var inte redo att vinna

När Dotter sedan återkom ifjol med låten Bulletproof blev det istället ett helt omvänt resultat då gick hon direkt till final och hamnade per omgående i en slags duell mot The Mamas om vem som skulle vinna hela tävlingen. Det var nämligen otroligt jämnt i omröstningen mellan dessa två artister, exempelvis efter att jurygrupperna hade röstat klart hade både bägge två fått 65 poäng vardera och delade på förstaplatsen. När tittarnas röster adderades fick Dotter 71 poäng och The Mamas…72 poäng. Så Dotter föll på en ynka poäng! Reaktionen från henne blev dock allt annat än en besvikelse.

– Jag kände mig inte frustrerad för jag kände att det var inte rätt tillfälle att vinna, jag var inte redo. Att komma tvåa var riktigt bra och jag var nöjd med det, berättar Dotter.

 

När hon nu tittar tillbaka på den tiden berättar hon att ”Bulletproof” öppnade nya vägar för henne i musiken och att hon själv blev väldigt nöjd med framträdandet som hon tyckte mycket om. Och hon hade då och har nu mycket support bland fansen, inte bara i Sverige som hashtaggar #Dotterdam i socala medier.

– Jag är så tacksam och glad för all support från alla fans, säger hon.

 

Inspiration från fansen

I år valde hon att komma tillbaka i tävlingen igen och den här gången med låten ”Little Tot”. Inspirationen till låten kom bland annat av berättelser från fansen.

– Jag pratar med flera av mina fans varje dag och får ta del av deras berättelser. Flera känner sig otrygga i skolan, de känner sig mobbade i skolan och i sociala medier. Jag vill inte att mina framtida barn ska behöva känna så i den här världen. Så det var något som inspirerade mig, berättar hon.

 

Att ta fram tävlingsbidraget var en ganska snabb historia. Det fanns en grundidé som Dino hade och sedan splittrade de uppdraget att göra ungefär hälften vardera i låten. Det mesta av musiken stod Dino för medan Dotter skrev det mesta av texten.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Dotter.

 

Ännu en gång ställs Dotter i ett startfält där flera vinnare finns med, både The Mamas men även Charlotte Perrelli, Arvingarna, Eric Saade och Jessica Andersson och andra som precis som Dotter fallit på målsnöret. Men att tänka på hur det ska gå är något hon inte riktigt tänker på.

– Jag gillar att skapa ny musik och framträdanden. Det jag försöker göra är det jag gillar och tror på och förhoppningsvis kommer andra att gilla det med. Jag försöker göra det jag älskar att göra och det är det viktigaste för mig, säger Dotter.

 

Förnyar framträdandet till finalen

Slutligen får vi också reda på att efter framträdandet i deltävling 2, som tog henne till final, har Dotter valt att göra om en del i sitt nummer eftersom hon och teamet kände att det inte var fullständigt i deltävlingen. Nu adderas mer ljus i numret på ett särskilt sätt, något som vi får se i programmet. Däremot har starten i finalen varit mindre bra i och med att hon fick någon form av nackspärr. Under repetitionerna har hon fått uppträda både med och utan nackkrage och vid det viktiga fredagsgenrepet var smärtan inte över.

– Oturligt nog har jag fortfarande problem med det. Jag tror det hände i början av veckan när vi repeterade då jag gör mina hastiga huvudrörelser. När jag sedan vaknade dagen efter hade jag lite ont och under dagen blev det värre och värre. Jag hoppas att det ska bli bättre snart, berättar Dotter.

 

Självklart hoppas vi att allt ska bli så bra som möjligt för Dotter nu när det är finalavgörande.


Den här intervjun gjordes i samarbete med våra kollegor på Eurovision Radio International.

 

Tidigare framträdanden

Årets bidrag

 

Övriga Melodifestivalbidrag

 • 2018: tävlade med Cry som åkte ut i sin deltävling.
 • 2020: tävlade med Bulletproof som var 1 poäng från att vinna Melodifestivalen!

 


 

Kommentera