Inför Mello-finalen 2021: Lär känna Danny Sacuedo

Foto: Janne Danielsson/SVT (bild hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför finalen tänkte vi att du ska få lära känna artisterna som tävlar i startfältet och deras tävlingsbidrag. Först ut är artisten som går ut först i finalen – Danny Saucedo!

 

 • Artist
  Danny Saucedo
 • Bidrag
  ”Dandi dansa”
 • Låtskrivare
  Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark
 • Deltar i final för
  fjärde gången (på fyra försök)

 

Röstningsinformation

 • Hjärtrösta via Melloappen/Mello tillsammans
 • Ring 099–208 01
  (kostar 3,60 kr/samtal)
 • Ring 099–908 01
  (kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

 Det är inte första gången som Danny Saucedo är med och tävlar i Melodifestivalen, utan i år är det hans fjärde gång i tävlingen. Och för lika många gånger har tittarna gett honom förtroendet att gå direkt till final! Att ha fått det känns tryggt för Danny, vilket han berättar när vi hörs inför finalens stora avgörande.

– Det känns skönt, det känns som att jag är på rätt spår i mitt kreativa skapande. Folk gillar det som jag också tycker om som är underhållning. Så det känns skönt att man inte är helt fel ute, säger Danny.

 

Har fått erfarenheter av att stå på scenen

Den offentliga musikaliska resan för Danny startade i Idol 2006 där han lyckades charma juryn och gick hela vägen till veckofinalerna innan han åkte ut som sjätte finalist. Men karriären var inte över, tvärtom hade den precis börjat och sedan dess har Danny arbetat med musiken på ett eller annat sätt. Det drog igång med hitsingeln Tokyo 2007 och sedan har det rullat på med turnéer världen över, album- och singelsläpp, programledarjobb med mera. Han har också tävlat tillsammans med sina bundsförvanter Mattias Andréasson och Erik Segerstedt i Melodifestivalen 2009 med Baby Goodbye som blev trea i finalen efter Caroline af Ugglas och vinnaren Malena Ernman.

Danny har också ställt upp två gånger tidigare som soloartist, 2011 med In The Club och 2012 med Amazing och blev bägge gångerna tvåa. Sedan dess har han inte tävlat i Melodifestivalen men programledde den tillsammans med Gina Dirawi 2013 och var även låtskrivare bakom ett tävlingsbidrag. 2021 ställer han upp med ”Dandi dansa” som än en gång tog honom direkt till final.

 

Hur kändes framträdandet i deltävlingen?

– Jag hade väldigt roligt. Det är såklart att man är lite nervös med att kommer allt sitta och alla små momenten runtom sig. Men när jag körde andra gången då jag hade gått vidare då var det bara lättnad och glädje och då kunde jag slappna av, säger Danny.

 

Satt allt eller är det saker du och dansarna kommer att justera till finalen?

– Dansarna skötte sig till 100 procent, det kanske var jag som sjöng något ord fel. Det är bara jag som märker det eftersom ingen kunde låten då. Allt var bra, jag märker om jag spolar tillbaka tiden tio år så märker jag att de här tio åren som har löpt har jag fått erfarenhet av att stå på olika scener och turnéer och de grejerna jag har gjort som krogshowen och arenaturnén har gett mig erfarenheter, säger Danny.

– Jag förstår inte att jag ens vågade göra det där för tio år sedan, tillägger Danny.

 

En positiv discolåt med lite budskap

Danny berättar för oss att ”Dandi dansa” kom till efter att han hade varit på en festival och börjat lyssna på sitt tonårshjälteband och att det var där som han började minnas varför han började med musik. Han ville då göra en glad och positiv discolåt med lite budskap.

– Så började tanken sippra in om att ”ska jag kanske göra Mello?” och så lät jag det marinera ett tag för min manager som frågade om jag verkligen skulle göra det och om jag hade låten. ”Jag tror det, jag har en idé till en låt”. Jag ser nämligen mycket när jag skriver musik så ser jag allt i bilder, det är som att musikvideon och regissören i mig kommer fram först. Sedan ringde jag Karl-Johan (Råsmark, reds.anm.) och frågade honom om han kunde skicka ett discobeat som känns positivt och glädjande. Han skickade det, jag hade skrivit en text som jag skrev om lite och vi möttes. Så det gick väldigt fort, berättar Danny.

 

Vi konstaterar också att ”Dandi Dansa” till soundet inte riktigt liknar dina tidigare tre låtar i Melodifestivalen. Vad skulle du själv säga är de största förändringarna i soundet, förutom då att du sjunger på svenska?

– Jag vet inte ens om ”In the Club” och ”Amazing” påminner om varandra heller eller ”Baby Goodbye” mer än upptempogrejer. Folk förändras och jag förändras och jag kommer förändras mer, jag gillar mycket olika typer av musik och den här låten skrevs verkligen i motreaktion till den här pandemijäveln som satt stopp för allt och alla, säger Danny.

 

Vill inte vinna men vill gärna delta

Genomgående i intervjun är Danny tydlig med en sak med sitt deltagande i år.

– Mitt mål är och har aldrig varit, i alla fall inte nu, att vinna Melodifestivalen med mitt bidrag, utan jag bjuder på en positiv låt och tankar från mig och vad jag känner om själv och samhället maskerat i lite Dandi dansa och gulliga ord och sedan en optisk illusion där en optisk vägg rör sig, säger han.

 

Danny anser att genom att inte tänka så mycket på vikten av att vinna ger det mindre press och gör resan mer rolig för honom. Detta då det tidigare har varit mer press på just den fronten. Om han inte själv vinner ser han en klar kandidat till segern.

– The Mamas, hundra procent! Vilken bra låt, efter de första tio sekunderna sa jag ”här är den”. Jag tycker den är bättre än den förra låten som de vann med. Det skulle vara fint också om de skulle få revanscha, jag tycker de har en bra komponerad låt, en bra feeling, rösterna, allting. Jag tänkte att de har mycket att leva upp till, men de klassade ut det. Jag hoppas verkligen att de vinner, säger Danny.

 

Men om det skulle bli du som vinner – hur skulle det kännas att äntligen få representera Sverige i Eurovision Song Contest?

– Alltså det skulle vara kul, jag är inte emot att vinna men det är inte därför jag är där. Vinner jag, så vinner jag och representera Sverige är alltid fint. Jag vet att jag har ett nummer som skulle passa bra i Eurovision också. Men jag kommer inte att sjunga på något annat språk än svenska och jag vet att jag inte kommer vinna just på grund av det. Internationella juryn kommer aldrig ge mig de poängen, så jag vet redan om det, säger Danny.

 

Hemliga projekt på gång

Såklart är vi också nyfikna på vad Danny har för planer framöver utöver att han deltar i Melodifestivalen. Och det finns en hel del inbokat i kalendern.

– Jag har massa olika projekt på gång, ganska stora grejer och jag håller på att förbereda inför. Jag får inte prata om det men det är två stora roliga projekt. Sedan skriver jag nytt material till mitt andra album på svenska. Sedan vill jag göra en massa roliga samarbeten med folk och kanske börja sjunga på engelska igen. Kanske. Det ska bli kul, berättar han.

– Sedan kommer jag ha premiär på Cirkus i januari 2022 så det ser jag fram emot att få fortsätta arenaturnén som jag var på innan allt stannade upp. Så det är en massa grejer, tillägger han.

 

Slutligen, kommer vi få se dig ställa upp igen i tävlingen?

– Jag tänkte på det häromdagen att jag skulle kunna ställa upp nästa år om jag får vara med. Jag kom på att jag älskar den här tävlingen. Men om jag har premiär 20:e januari nästa år så kommer jag inte kunna vara med då, men jag har inget emot att vara med i den här tävlingen i framtiden, avslutar Danny.

 

Tidigare framträdanden

Årets bidrag

 

Dannys övriga Melodifestivalbidrag

 • 2009: tävlade tillsammans med E.M.D., där de slutade trea i finalen med Baby Goodbye .
 • 2011: blev tvåa i finalen med In The Club.
 • 2012: blev tvåa i finalen med Amazing.

 


 

Kommentera