Direktfinalisterna och Tusse

Bland årets direktfinalister är det framförallt Tusse som står ut från mängden. Han är nämligen den enda av 8 direktfinalister som inte har ett förflutet i ”mellosvängen”.

 

Arvingarna

Grabbgänget från Partille har varit synonymt med melodifestivalen sedan genombrottet år 1993 då de vann melodifestivalen med låten Eloise. Och sen gick det hyfsat bra i Eurovision också där man knep en sjunde plats. Efter succén har Arvingarna försökt upprepa bedriften hela fem gånger och man får väl säga att det har gått ganska bra även om de inte har lyckats vinna hela tävlingen igen. År 2002 med låten Ingenting är större än vi, är den enda gången bandet inte nåde en finalplats.

 

Danny Saucedo

Här har vi en annan ”melloräv” som varit inblandad i Sveriges största musiktävling många gånger. År 2009 kom han tillsammans med bandmedlemmarna i E.M.D. på en tredje plats med låten Baby Goodbye. År 2011 deltog han som soloartist och hamnade tvåa bakom flickidolsrivalen Eric Saade. Året efter kom den stackaren tvåa igen! Denna gång bakom Loreen som sedermera skulle vinna hela Eurovision med låten Euphoria. Sedan dess har den här danskungen deltagit i Mellon både som programledare och låtskrivare.

 

Dotter

Efter att ha snubblat på målsnöret förra året är Dotter nu tillbaka och tillhör även i år skaran som ses ha god chans att vinna hela tävlingen. Fast första gången artisten deltog i Mellon var år 2018 med låten Cry vilket inte räckte för en finalplats det året. Och redan år 2017 var fröken Jansson iblandad när hon deltog i skrivandet av låten A million years som framfördes av Mariette i Melodifestivalen samma år.

 

Anton Ewald

Antons första erfarenhet från Mellon var år 2009 då han dansade bakom Velvet som framförde bidraget The Queen. Därefter har han körat, dansat och koreograferat för två olika bidrag år 2012 i samma tävling. Och åren 2013 och 2014 deltog han för som soloartist med låtarna Begging och Natural.

 

Tusse

Stjärnskotten Tusse är på många sätt årets huvudevent med sitt framförande av Voices. Efter att han vann Idol år 2019 har karriären gått spikrakt uppåt och i skrivande stund är han favorit till att vinna hela tävlingen till 1.75 gånger pengarna hos Unibet. Även Betsson ser Tusse som den mest sannolika vinnaren till 1.7 gånger pengarna och erbjuder dessutom en generös betting bonus. Favoritskapet innehar han trots (eller kanske på grund av) att han aldrig deltagit i tävlingen tidigare i någon som helst kapacitet.

 

Charlotte Perrelli

The Queen is back! Hennes titel som ”mellodrottning” har hon förtjänat genom att vinna melodifestivalen två gånger, vinna Eurovision samt medverka som programledare i Mellon vid tre olika tillfällen. Med andra ord -”no Perrelli no Mello”.

 

The Mamas

Den charmiga trion var först med i tävlingen som bakgrundssångare åt John Lundvik när han vann tävlingen år 2019 med låten Too late for love. Följande år ställde The Mamas upp med ett eget bidrag (Move) och vann hela tävlingen. Tyvärr skulle coronapandemin hindra gruppen från att representera Sverige i Eurovision 2020.

 

Eric Saade

Om vi kallar Charlotte Pirrelli för drottning är det nog på sin plats att vi refererar till herr Saade som ”Melloprins”. Den här hunken dricker tonårstårar till frukost och ställde upp i tävlingen för första gången år 2010 med låten Manboy. Året därpå vann han hela spektaklet med bidraget Popular som även landade honom en tredje plats i Eurovision. Dessutom har skåningen varit verksam som programledare för tävlingen år 2019.

 

Slutsats

Trenden kunde inte vara mer tydlig – framgång i Melodifestivalen leder till upprepade framträdanden i landets största tv-produktion. Med andra ord är det dags för svenska folket att vänja sig vid att se Tusses ansikte i ”Mellorutan” många gånger i framtiden. I skrivande stund är tävlingen inte avgjord men Tusse är favorit och hur det än slutar har det unga stjärnskottet gjort så pass bra ifrån sig att hans plats i ”Mellofamiljen” redan är gjuten.

 


 

Kommentera