Tusse: ”Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt”

Foto: Victoria Zahmatkesh, Universal/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den tredje deltävlingen fick vi en pratstund med Idol-vinnaren Tusse som nu ställer upp i Melodifestivalen för första gången efter sin Idolseger 2019. Hur ser han på att vara förhandsfavorit och vad är det för slags låt han kommer att framföra? Allt det och mer därtill fick vi reda på när vi hördes av inför programmet.

 

Tusse känner nog de flesta igen från Idol 2019 där han slog igenom stort. Redan från hans första audition golvade han juryn och sedan fortsatte det så genom slutaudition, kvalveckan och veckofinalerna. Han blev kvar ända till finalveckan och blev sedan tittarnas vinnare. Efter segern har han fortsatt att släppa musik som t.ex. singlarna My Soul Is Calling Youoch en tolkning av Whitney Hustons “How Will I Know” med titeln A Better You. Han har också släppt en singel på svenska under titeln Innan du går“. Nu bara ett år efter sin seger i Idol går Tusse vidare i karriären och nästa scen han kommer att få stå på är ingen mindre än Melodifestivalens scen anno 2021, och att ha kommit med i startfältet beskriver han med ett ord:

– Det är helt galet! Overkligt fortfarande att det snart är dags, säger Tusse med glädje.

 

Musik och skola parallellt

Tusses seger i Idol öppnade också många dörrar för honom i branschen, inte minst nu att komma med i Melodifestivalen.

– Jag tror segern gav mig väldigt många möjligheter eftersom jag fick ett skivkontrakt med Universal som är skitduktiga på att lansera artister. Sedan tror jag såklart att jag hade varit sugen på att göra Mello ändå men segern gav absolut stora möjligheter, säger han.

 

Ifjol tog det däremot stopp för i stort sett hela musikbranschen i och med coronapandemin dök upp och stoppade i princip alla liveframträdanden. Tusse själv klarade sig ganska bra eftersom han pluggar på gymnasiet och fortfarande bor hos sina föräldrar. Däremot fick han stryka en turné som var inplanerad.

– Det har varit skittråkigt för det var mitt första år där jag hade en turné klar men man drar väl lärdomen att ha lite fler ess i ärmen och kanske spara mer, säger han.

 

Tävlar med en popballad

I årets Melodifestival kommer Tusse att tävla med popballaden ”Voices” som går ut sist av alla i den tredje deltävlingen. Bidraget är gjort av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov och togs fram i slutet av sommaren 2020. Tusse berättar för oss att han hade skrivit en del musik tillsammans med Joy och Linnea Deb, något han själv var väldigt euforisk över att få arbeta med så välrenommerade låtskrivare. De tillsammans med Jimmy ”Joker” började skriva en del låtar mest i funk-stil med tankar på att skicka in till Melodifestivalen. Men det fanns ingen låt som de tyckte blev tillräckligt bra för Mello.

– Jag sa så här: ”Om jag ska göra Mello så måste det vara en wow-låt” och det tyckte ingen av oss av någon av de här låtarna var tyvärr. Men det gick några dagar och jag var hemma i Dalarna och då ringer Linnea Deb och säger ”Nu har vi låten, kom ner idag”. Och jag sa ”Jag kan inte komma ner jag har ju skolan och allting”. Men hon stod på sig och jag åkte ned och så spelade hon låten och jag sa ”Absolut, vi kör!”. Det var den låten vi hade letat efter och då hade de skrivit den när jag hade varit borta, berättar Tusse.

 

Vad skulle du säga att ”Voices”  handlar om?

– Jag skulle beskriva låten med ett ord och det är: hopp. Det är till alla som är ensamma och som inte får sin röst hörd och med den här låten vill jag säga att allas röster hörs och allas röster är lika mycket värda, säger han.

– Jag vill också påminna alla som lyssnar och kollar på Mello att vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt och det tycker jag är jätteviktigt och det får vi inte glömma, tillägger han.

 

Kommer att sakna publiken

På grund av coronapandemin blir det ingen publik i arenan, något som Tusse tycker är tråkigt.

– Självklart är känslan annorlunda när det är publik för det fångar ganska mycket av gemenskapen i själva låten och i hela stämningen, säger han.

 

Samtidigt menar han att utan publiken har SVT haft möjlighet att bygga en scen och skapa ett nummer med vinklar som inte hade varit möjliga att göra om det hade varit publik på plats. Detta gör att hans team kan bygga upp ett sceniskt snyggt framträdande för TV.

– Jag tror man tappar lite av det folkliga men man vinner på att det blir mer proffsigt. Men det är klart att jag kommer att sakna publiken, man blir mer taggad och peppad och det blir svårt att ta fram den utan publik, tillägger Tusse.

 

Chockad över att vara favorittippad

Sedan spelbolagen startade betting på årets Melodifestival har Tusse varit en av de artister som haft bäst odds och pendlar stadigt inom topp 5 bland alla artister att vinna, inte minst är han toppfavorit i deltävling 3, något han själv är mycket förvånad över och är något som han inte hade räknat med.

– Det är första gången jag hör att det är så högt och jag blir glad såklart men jag tror det ligger sådan här extrapress där man blir så här ”va vem är jag?”. Jag trodde jag skulle vara nybörjaren som får komma och presentera en låt, inte så mycket ståhej. Men att höra det här sätter lite mer press på mig att ”jaha då tror folk att jag kommer att leverera, då måste jag göra det”, säger han med glädje.

– Nu hoppas jag bara att det blir ett bra nummer, så jag lägger nog mer fokus på att göra ett riktigt bra nummer och resultatet får komma efteråt. Nu tänker jag mest på att sjunga rätt text, inflikar han.

 

Hur ser du annars på konkurrensen i ditt eget startfält?

– Jag har faktiskt inte vågat kolla närmare på mitt startfält utan mest skumläst, men ett namn som slog starkt är Charlotte Perrelli som har vunnit flera gånger och har många hits via Mello, och nu vet man inte vad hon kommer med för låt. Men absolut att Charlotte kommer att vara den att slå för att gå vidare, säger Tusse.

 

Skulle kännas som en ära

I maj väntar en resa till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen 2021 och om Tusse skulle vinna hela tävlingen skulle han inte tacka nej till den resan.

– Jag har inte ens tänkt tanken men det hade varit en ära och riktigt sjukt och riktigt stort och jag hade varit jätteglad att Sverige litade på mig att att de ville att jag ska representera dem i så fall,, säger han.

 

Avslutningsvis kan vi berätta att för den som är intresserad av att höra mer från Tusse ska hålla utkik framåt, inte bara i Melodifestivalen. För det kommer att bli mer musik och så är det ett och annat projekt som kommer framåt våren. Med det sagt önskar vi Tusse stort lycka till i Melodifestivalen 2021!

 


 

Kommentera