Tess Merkel: ”Vi måste få ha kul nu om det så bara är i tre minuter”

Foto: Kitty Lingmerth, Lingmerth Photography/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med Tess Merkel som blir den näst sista tidigare Alcazar-medlemmen att tävla i Melodifestivalen som soloartist. Hur ser hon på att äntra scenen själv och att kanske få representera Sverige i Eurovision efter många försök?

 

Efter 20 år med Alcazar tog den resan slut och både Tess, Andreas och Lina började fokusera på sina solokarriärer. För Tess Merkels del har det både varit ett sorgearbete men också lycka att få känna av allt som hände under de där åren och försöka hitta sig själv som artist. Därför är det först nu som hon känner sig redo att ställa upp som soloartist i Melodifestivalen.

– Det känns så himla kul! Det är inte klokt, den här låten har haft en egen liten resa i sig själv så känns så himla kul att få sätta tänderna i det här och ge de här tre minuterna nu på lördag. Jag är så pepp! Och att få öppna nu på lördag är otroligt mäktigt, säger Tess.

– Jag är bara så himla hedrad att få vara med i Mello med en låt jag har skrivit själv tillsammans med Tony (Malm reds.anm.) och Palle (Hammarlund (reds.anm.) och tid att få göra det här till hundra procent bara jag känns som en seger i sig, tillägger hon.

 

Har du för övrigt fått några goda råd från Lina Hedlund och Andreas Lundstedt inför deltävlingen?

– Vi har pratat lite grann och båda säger bara ”ha kul”, det är det bästa rådet som de kan ge och jag håller själv med om det. De här tre minuterna ska bara vara rolig och processen fram till på lördag har varit så problemfri och enkel och då känns det extra kul att få göra det här med människor som man bara älskar som är proffsiga. Så har vi alltid jobbat med Alcazar, vi har alltid haft team med människor bakom, inte bara jag, utan ett gäng som arbetar med bidraget. Så jag vill inte säga ”mitt bidrag” utan ”vårat bidrag”, säger Tess.

 

Tävlar med en pepplåt

Tess Merkel tävlar med låten ”Good Life” och som titeln antyder är det en låt som lyssnaren ska bli glad och peppad av. Låten skapade hon ihop med Tony Malm och Palle Hammarlund som hörde av sig till henne i samband med att coronapandemin kom förra våren som gjorde att Tess inte längre hade så fullspäckat schema.

– Vi satte oss i studion och började skriva och jag var inte gjord i livet som så många andra just du att jag kände ”var jag är på väg”, det var så tungt plötsligt. Sedan en dag kom jag in till Tony och Palle och sa att ”nej, nu ändrar vi hela refrängen, det måste vara upplyftande, låten ska vara hoppfull, glad, som en injektion att det kommer bättre tider. Vi är snart där vi måste få ha kul nu om det så bara är i tre minuter så är det så det får bli, jag vill ge hopp till dem som lyssnar. Oavsett hur tungt livet är så finns det alltid saker att fira, hur små de än må vara”. Så så blev det, säger Tess.

 

Vad handlar låten om?

– Den heter ”Good Life” och det är det som det handlar om, det är bara att ta ansvar för sitt liv, att vända det till någonting positivt i den mån man kan. Det finns alltid något som är hoppfullt, man har kärlek omkring sig. Det är så lätt i den här tunga perioden med corona och allt vi har blivit utmanade till och i en verklighet som vi inte är vana i att vi fokuserar på allt vi saknar och som vi inte får och har. Jag vill uppmana folk att det goda livet finns där, det är bara sättet och skiftet och sätter hur vi ser det som kan hjälpa oss framåt, säger Tess.

 

Fokus på det positiva

I både låten och numret har Tess ett mål och det är att bara fokusera på positiva och skippa alla negationer på någonting. En utmaning som hon ser kommer dock att vara att sjunga i en arena som inte har publik. Detta är i och med att det är publikrestriktioner.

– Man får skapa sig den känslan till att iscensätta att det är en fullsatt arena och det är några där fast de inte är där i kött och blod utan sitter hemma i soffan. Och så är det nu så det kommer att bli en utmaning, men ganska intressant. Kanske är det så att vi behöver det här Melodifestivalen mer än någonsin för att det är så tungt för alla och att vi är svältfödda på underhållning just nu, säger Tess.

 

Hur ser du förresten på konkurrensen i ditt eget startfält?

– Jag vet att Eric Saade startar sist och i mitten är The Mamas, det är de jag har koll på i mitt startfält. Jag har fokuserat på mig och det jag ska göra så bra som möjligt istället för att lägga energin på vad någon annan gör. Så jag har inte så mycket koll, men alla som är med i Melodifestivalen är där för en anledning och med låten och hur det presenteras så det är klart att alla låtar är farliga, säger Tess.

 

”Det blir en form av verklighetsflykt från vardagen”

Att Melodifestivalen är en folkfest är något som Tess tycker om med programmet.

– Det bästa med Melodifestivalen är att hur det får familjer, vänner och generationer att samlas. Det blir en form av verklighetsflykt från vardagen in någonting som andas färg, glitter, glamour, glädje, folkfest och det bubblar av energi. Och det är det bästa med tävlingen att vi alla oavsett ålder kan samlas kring det och ha kul och kommentera, trashtalka, lyfta, tycka. Och alla får tycka precis vad de vill och det är okej, säger Tess.

 

Och om vi vänder på frågan, skulle det ”värsta” vara att vänta på resultatet i Green room?

– Ja det är det allra värsta med Melodifestivalen att man får sitta som på nålar tills man vet att ”aha, det här blev resultatet”, säger Tess.

 

Skulle gärna åka till Rotterdam

Alla de fem gånger som Alcazar har tävlat i Melodifestivalen har det aldrig bringat till seger och om det skulle bli seger nu för Tess finns det egentligen bara en sak att säga.

– Äntligen skulle jag säga, för det har alltid varit med Alcazar så har vi aldrig nått fram, men det blev aldrig så trots att vi har en sådan otrolig stor fanbase i Europa. Så det hade varit helt enastående häftigt, säger Tess.

– Men som sagt jag hade nog inte sett så långt utan jag ser till mina tre minuter, och att ha få kommit så långt i min egen process i att bara vara jag är en vinst för mig beyond något annat. Och vad det tar mig det vet jag inte, det kan jag inte ens spekulera i, säger Tess.

 

Oavsett hur det går för Tess i Melodifestivalen kommer det att bli mer musik från henne i och med att hon har fått en sådan good vibe av ”Good life”.

– Det här är bara en kickstart och ingen one-off utan jag kommer fortsätta att sprida musik, bra energi genom musiken och att få folk att dansa och älska att vara nu för livet är alldeles för kort och det är det jag vill förmedla till alla att: ”fira för fasen”, säger Tess.

 

Med det sagt vill vi önska Tess Merkel stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera