Resultat avgjorda uttagningar vecka 7, 2021

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående veckas Super Saturday. Det handlar om finalerna i Finland, Norge och Spanien samt deltävlingarna/semifinalerna i Sverige, Estland och Portugal

 

Finalerna

Finland: UMK 2021 – Final


Det blir rockgruppen Blind Channel med bidraget “Dark Side” som kommer att få representera Finland i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen UMK 2021 som avgjordes den 20:e februari 2021.  Så här såg det ut när gruppen framförde sin vinnarlåt i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen bestod av sju tävlande som hade valts ut efter en nationell antagning. Namnen på alla tävlande släpptes den 13:e januari och därefter släpptes också studioversionerna en dag i taget. I själva finalen framförde respektive artist sin låt och därefter fick tv-tittarna och internationell jury avgöra resultatet. Varje jurygrupp representerade ett land som i det här fallet var Storbritannien, Schweiz, USA, Polen, Island, Spanien och Nederländerna.

Poängfördelningen var att varje jurygrupp delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4 och 2 poäng, vilket totalt blev 294 poäng och det var 25 procent av resultatet. Den resterande summan om totalt 882 poäng fördelades ut av tv-tittarna (de hade alltså 75 procent av makten).

Finalen gästades av bandet Haloo Helsinki som framförde låten Piilotan mun kyyneleet och inledningsvis stod programledaren Antti Tuisku & fjolårsfinalisten Erika Vikman för öppningsakten.

 

Favoriterna

Juryernas favorit var Blind Channel som fick ihop 72 av maximala 84 poäng. De fick inte mindre än fyra 12-poängare och tre åttor. På andra plats hamnade Oskr med 62 poäng tätt följd av Aksel på 56 poäng. Tittarna hade samma favorit som juryerna, dvs. Blind Channel, och de fick inte mindre än 479 poäng medan tvåan Teflon Brothers x Pandora endast fick 150 poäng! Det innebar att Blind Channel vann tittarröstningen med 54 procent av rösterna!

Fjolårsvinnaren Aksel hamnade på femte plats och var därmed aldrig i närheten av att vinna på nytt i denna final.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Blind Channel – Dark Side (72 + 479 =551 p)
 2. Teflon Brothers x Pandora – I Love You (30 + 150 = 180p)
 3. Ilta – Kelle mä soitan (48 + 101 = 149p)
 4. Oskr – Lie (62 + 53 = 115p)
 5. Aksel – Hurt (56 + 52 = 108p)
 6. Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua (22 + 38 = 60p)
 7. Laura – Play (4 + 9 = 13p)

 

 

Norge: Norsk MGP – Final


Det blir artisten TIX med bidraget “Fallen Angel” som kommer att få representera Norge i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i Norsk Melodi Grand Prix som avgjordes den 20:e februari 2021. Så här såg det ut när TIX framförde sin vinnarlåt i sändningen:

 

Så var finalen

Efter fem heats och en wildcardomröstning tittarna röstat in 6 bidrag till finalen. Dessa ställdes mot de 6 bidrag som på förhand valts ut som årets direktkvalificerade bidrag. TV-tittarna kunde sedan med hjälp av onlineröstning vara med och rösta fram vinnaren.

Likt fjolårets final skedde finalröstningen i tre omgångar. Först framfördes bidragen varpå att varje tittare hade möjlighet att dela ut 3 röster till sina favoriter, röster som fick fördelas hursomhelst. Efter den första omgången gick de fyra bidrag som fått flest röster vidare till den andra omgången, där tidigare röster nu nollställdes och publiken fick vardera tre nya röster att dela ut. De två bidrag med flest röster möttes sedan i en avgörande Guldduell där bägge bidragen framfördes på nytt varpå publiken kunde dela ut tre nya röster (tidigare röster hade nollställts). Vinnaren blev den av de två som fått flest röster i den avgörande omgången.

Över 1,5 miljon röster inkom under sändningen.

 

Hela resultatet

Första omgången (12 blev 4)

Bidragen listas utan inbördes ordning inom respektive kategori.

 

Skickades vidare till omgång 2

 • Blåsemafian ft. Hazel – “Let Loose”
 • Jorn – “Faith Bloody Faith”
 • KEiiNO – “Monument”
 • TIX – “Fallen Angel”

 

Utslagna efter första omgången

 • Atle Pettersen – “World On Fire”
 • Emmy – “Witch Woods”
 • IMERIKA – “I Can’t Escape”
 • Kaja Rode – “Feel Again”
 • KiiM – “My Lonely Voice”
 • Raylee – “Hero”
 • Rein Alexander – “Eyes Wide Open”
 • Stavangerkameratene – “Who I Am”

 

Andra omgången (4 blev 2)

Bidragen listas utan inbördes ordning. De två fetmarkerade gick vidare till den avgörande Guldduellen.

 • Blåsemafian ft. Hazel – “Let Loose”
 • Jorn – “Faith Bloody Faith”
 • KEiiNO – “Monument”
 • TIX – “Fallen Angel”

 

Tredje omgången (den avgörande Guldduellen)

 1. TIX – “Fallen Angel” (380 033 röster)
 2. KEiiNO – “Monument” (281 043 röster)

 

 

Spanien: Bidragsvalet till Blas Cantó


Det blir bidraget “Voy a quedarme” som Blas Cantó kommer att tävla med för Spanien i Eurovision 2021. Det stod klart i finalen i den nationella spanska finalen Destino Eurovisión som avgjordes den 20:e februari 2021. Så här låter bidraget:

 

Så var finalen

Sedan i mars 2020 har det varit känt att Spanien behåller Blas Cantó som sin artist i Eurovision Song Contest 2021. Han skulle initialt ha tävlat för Spanien 2020 men sedan kom pandemin i vägen för både honom och alla andra. I år får han chansen att tävla på nytt. Istället för att välja ut låten internt hölls en mindre final där Blas framförde två låtar och sedan fick publiken rösta fram vinnaren som blev “Voy a quedarme” som vann med 58 procent av rösterna. På andra plats kom “Memoria” med 42 procent av rösterna.

Förutom de två tävlingsbidragen kommer bjöd finalen på gästframträdanden av artister som Pastora Soler, Vanesa Martín, Edurne, Nia, Andrés Suárez, Cepeda och Roi.

 

 

Deltävlingar/semifinaler

Sverige: Melodifestivalen – deltävling 3


I den tredje deltävlingen i helgens deltävling i Melodifestivalen blev det Charlotte Perrelli med bidraget “Still Young” och Tusse Chiza med bidraget “Voices” som gick till final, medan Alvaro Estrella med bidraget “Baila Baila” och Klara Hammarström med bidraget “Beats of Broken Hearts” fick varsin plats i uppsamlingsheatet Andra chansen.

Totalt sett röstade 647 000 personer och Radiohjälpens nummer i sändningen fick in 1 090 007 kronor.

 

Enskilda resultat

Nu presenterar vi resultatet för den tredje deltävlingen:

 

Till final (utan inbördes ordning)*

1. Charlotte Perrelli – “Still Young”

1. Tusse Chiza – “Voices”

 

Till Andra chansen (utan inbördes ordning)*

3. Alvaro Estrella – Baila Baila

3. Klara Hammarström – Beat of Broken Hearts

 

Utslagna

5. Emil Assergård – Om allting skiter sig

6. Mustasch –Contagious

7. Elisa – Den du är

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

 

Estland: Eesti Laul – semifinal 2


Den andra och sista semifinalen i Estlands Eesti Laul 2021 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen (utan inbördes ordning):

 

Därefter fick tv-tittarna ensamt utse ytterligare två bidrag bland de som inte gått vidare i första omgången. De valde:

 

Nedanstående bidrag valdes inte att gå vidare och fick därför lämna tävlingen. De listas utan inbördes ordning:

 

 

Portugal: Festival da Cançao – semifinal 1


Den första semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen (utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (utan inbördes ordning):

 

Förutom tävlingsbidragen gästade fjolårsvinnaren Elisa i programmet med sin låt Na Ilha. Hon var endast med som gästartist och tävlar ej i årets startfält.

 


 

Kommentera