Paul Rey: ”Man kommer känna igen soundet men låten är väldigt annorlunda från förra året”

Foto: Jens Nordström, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den första deltävlingen fick vi en pratstund med Paul Rey, som återkommer till Melodifestivalen efter fjolårets stora succé med låten “Talking in my sleep“.

Ja förra året var det Paul Rey som var debutant i sammanhanget även om han i stort sett alltid har hållit på med musiken och släppt flera singlar. Med sin låt Talking in my sleep“ tog han sig till final via Andra chansen och slutade på en hedrande sjätteplats. Nu är han tillbaka igen, vilket han själv tycker är mycket roligt, inte bara att få vara tillbaka utan även att få tävla i denna specialupplaga som Melodifestivalen har blivit i år på grund av coronapandemin.

– Förra året var jag debutant, då var det publik och jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig på det sättet av produktionen och upplevelsen, så att nu veta hur det var att vara med i vanliga Mello och nu kommer den här Special Edition 2021, det kommer att vara spännande att se hur det är. Det är lite lugnare på ett sätt, säger Paul.

 

Gjorde sitt tävlingsbidrag under sommaren

Direkt efter Melodifestivalen 2020 hade avslutats kom den stora smällen med att världen hade gått in i en pandemi vilket i princip gav artist- och underhållningsbranschen i världen näringsförbud. För Paul var det extra typiskt i och med att han precis slagit igenom stort i Sverige. Men han valde att se det från ett helt annat håll.

– Man får bara anpassa sig efter situationen, det som jag valde att göra istället var att fokusera på det kreativa, skriva och skapa, vilket ledde till lite singlar och efter Melodifestivalen och sommaren och en EP som släpptes i januari. Det var det jag försökte fokusera på. Sedan studerade jag också tog min kandidatexamen. Jag har hållit mig busy på många plan. Och blivit pappa också. Så det har varit fullt upp, säger han.

– Det här att kunna anpassa sig är något jag tar med mig som en lärdom och man vet aldrig, osäkerheten är konstant i denna bransch och i många andra branscher, tillägger han.

 

Under sommaren arbetade han också ihop med Laurell Barker och Fredrik Sonefors när de tillsammans tog fram en akutisk variant av det som skulle komma att bli hans tävlingsbidrag i årets Melodifestival. Sedan tog det ett tag i studion att få till själva låten vilket gjorde att den blev klar först många månader senare, men slutproduktionen blev Paul väldigt nöjd med.

– Det tog ovanligt lång tid på det sättet men jag blev supernöjd med slutproduktionen och är väldigt spänd på att få köra den här låten och stagingen och allt det här med SVT är riktigt fräsch tycker jag och det är väldigt annorlunda från förra året och det känns väldigt enhetligt med låten. Jag är superpeppad, säger Paul.

Låten berättar han handlar om hans känslor inför föräldrarskapet och hans dotter, att hon har varit den saknade pusselbiten i hans liv.

 

Kan vi förvänta oss någonting som liknar ”Talking in my sleep” eller blir det någon helt annan genre i år?

– Genremässigt är den i samma värld och de som har lyssnat på dels ”Talking in my sleep” och min andra musik kommer att känna igen sig på det sättet. Jag har inte liksom gjort en 80-talsfunkdänga och återintroducerat mig helt på nytt, säger han med ett leende.

– Så man kommer känna igen soundet men låten är väldigt annorlunda från förra året, tillägger han.

 

God stämning bakom kulisserna

I den första deltävlingen ställs Paul mot en rad starka artister som både medverkat i tävlingen förut och som debuterar och alla med den gemensamma nämnaren att de vill till final. Vi är såklart nyfikna på hur Paul själv ser på sina medtävlande och konkurrensen.

– Den tycker jag är väldigt hård, väldigt tuff, mycket tuffa akter med. Sedan har jag inte hört några låtar än eller sätt några rep så jag har ingen aning hur deras nummer är eller kommer se ut. Det blir spännande att se under repetitionerna då man får tjuvkika lite, säger han med ett leende.

– Men oavsett försöker jag fokusera på mitt egna nummer och mitt egna framträdande och lägga energi på det jag kan påverka, tillägger Paul.

 

Även om det är konkurrens om vilka som ska gå vidare till final och Andra chansen på lördag är det god stämning backstage. Och stämningen är något som Paul själv lyfter fram som det bästa med Melodifestivalen, både hos TV-publiken, följarna och engagemanget till de som jobbar backstage och med hela produktionen.

– Alla bara vill prestera och göra något som artisten är bekväm med. Så jag är otroligt imponerad av alla inblandade när det kommer till den sköna stämningen som finns, säger han.

 

Timbuktu är idolen

Paul har som tidigare nämnt hållit på med musiken länge och det var tack vare en annan artist som gjorde att det var musiken som Paul blev intresserad av. Det är en artist som Paul har som sin största idol och som han hade kunnat fått träffa i det här sammanhanget om han hade tävlat i en annan deltävling.

– Timbaktu är lite anledningen till att jag gör musik. Han är också från Lund såsom jag är, jag började med hiphop, såg honom uppträda på Malmöfestivalen när jag var 11-12 år och blev bara så hänförd av hans energi på scenen liksom ”det här är vad jag vill göra”. Det är definitivt min tydliga idol, säger Paul.

 

Då är det ju tråkigt att du inte hamnade i deltävling 3 där han ska vara programledare…

– Jag blev så jäkla chockad när jag fick reda på att han skulle vara programledare och så snopet att han inte var i min deltävling, men det är coolt ändå att han är med i Mello, tillägger Paul med ett leende.

 

Vill gärna visa sitt nummer för Eurovisionpubliken

Den som vinner Melodifestivalen 2021 kommer att få en resa till Rotterdam för att tävla för Sverige i Eurovision Song Contest, förhoppningsvis att det blir på den stora scenen i Ahoy arena, men i vart fall att få representera Sverige i sammanhanget. Det är något som Paul inte tackar nej till.

– Det skulle kännas oerhört stort, en riktig ära och jag känner att både låten och själva numret hade fungerat bra för en internationell publik. Så jag hade känt mig jäkligt peppad att inte bara få uppträda för hela Sverige utan hela Europa, världen och Eurovision. Det hade varit otroligt häftigt att få göra Eurovision med detta numret, jag tror det hade gjort sig riktigt bra, säger han.

 

Kommer att släppa mer musik

Slutligen innan det är dags för Paul att tävla i veckans deltävling är vi nyfikna på hur det ser ut framåt under året för hans del i musikens värld. För den som gillar Pauls musik har han alldeles nyligen släppt EP:n Note To Her och under det här året väntar mer musik.

– Jag kommer att fortsätta skriva och skapa och så kommer debutalbumet förhoppningsvis släppas i slutet av året, eller början av nästa år. Så jag kommer fortsätta att skapa och vara kreativ, säger Paul.

 

Med det vill vi skribenter i ESC-Panelen önska stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 


 

Kommentera