Melodifestivalen 2021: Följ repetitionerna från deltävling 1

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför lördagens första deltävling i årets Melodifestival repeterar artisterna på scenen flera gånger. Under torsdagen (4:e februari) genomfördes de första enskilda repetitionerna på scenen och under fredagen fortsatte dessa på samma sätt. Här nedan kan du följa senaste nytt.

Vid varje repetition fick respektive artist framföra sitt nummer ett antal gånger under en viss tid innan det var dags för nästa artist att gå på scenen. Under torsdagen släpptes också smygklipp av repetitionerna. Kom ihåg att smygklippen inte ger någon helhetsbild av framträdandena utan det är under lördagens sändning som du får själva helheten.

 

En inblick i artisternas nummer

Här nedan följer kommentarer om hur numren är (utifrån vår bedömning) samt fotografier från artisternas repetitioner. Samtliga fotografier är hämtade från media.melodifestivalen.se och ägs av Sveriges Television. Fotograf är Stina Stjernkvist/SVT.

 

Fredagens repetitioner

Under fredagen repeterade artisterna igen enligt startordning. Varje artist fick minst två genomsjungningar och vi uppdaterade med våra intryck av av det vi fick se.

 

7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Förhandsfavoriten Danny gör en mycket bättre repetition idag och ljussättningen är också bättre. Det börjar bli också mer tydligt med vad han vill säga med sitt nummer också på scenen. Just hans nummer är nog det mest tekniskt svåra att genomföra i denna deltävling så här kommer de nog att fixa om en hel del innan lördagens direktsändning.

Det finns en del att justera för Danny och därför fick han sjunga igenom två gånger till precis som Nathalie fick göra. Alla andra fick bara sjunga två gånger idag.

 

 

6. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Nathalie gör denna ballad mycket stor rättvisa, det är avskalat och vackert. Man blir berörd av alla ord hon sjunger. Det blir också en bra övergång mellan upptempo och glädje som varit fram till nu.

Den andra genomsjungningen med Nathalie gick också smidigt igenom utan några konstigheter. Det man kan säga är att låten sticker ut utifrån att den är den enda balladen i den här deltävlingen samtidigt som numret är ganska enkelt. Så vi får se hur detta tas emot av publiken imorgon.

Nathalie fick sedan även sjunga en tredje gång, vilket blev den första artisten för dagen som fick tre försök vid denna repetition. Det är oklart varför för det syntes inget om det var några tekniska problem eller så. Men numret använder en hel del ljusteknik så det kan vara en anledning.

 

 

5. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Arvingarna bjuder upp till fest och glädje och det är precis som deras titel säger – de tänker inte alls gå hem. Tempot i låten är inte lika snabb som I Do var för två år sedan men det är en upptempolåt som bjuder upp till dans.

Den andra och sista genomsjungningen med gruppen var precis lika bra med den första. Fest, glädje och klassisk avslutningspose. Kan det bli bättre än så?

 

 

4. Paul Rey – “The Missing Piece”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Paul Rey gör ett väldigt avskalat nummer i år, och även om det är en annan ljussättning i numret i år mot vad det var ifjol känns det nästan mer naket och intimt i år mot då. Samtidigt som det är avskalat är det en modern låt som oavsett resultat kommer att spelas mycket på radio. Sånginsatsen är jättebra och även den här låten går inte att utesluta gå vidare till de avgörande programmen.

Den andra genomsjungningen med Paul Rey är minst lika bra som den första. Paul visar att han är en duktig artist och han sätter allting rätt.

 

 

3. Jessica Andersson – “Horizon”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Som vi berättade igår tävlar Jessica med en helt annan typ av låt i år, det är lite mer countrypop med gospel. Tempot är lite lugnare men det är också en hoppfull låt. På scenen har Jessica 70 meter tyg – inte dåligt! Sång- och nummermässigt sitter allt jättebra!

Den andra genomsjungningen är nästan ännu bättre än den första. Jessica tar i lite mer nu sångmässigt och det är ett snyggt nummer. Det här kan också bli finalfarligt.

 

 

2. Lillasyster – “Pretender”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Det blir ett mycket intressant genrebrytning mellan Kadiatous midtempopop och sedan Lillasyster som hårdrockar loss på ett sätt som nog aldrig setts förut i Melodifestivalen. Den som är lite halvtrött på lördag kommer absolut att vakna när Lillasyster sjunger sin Pretender. Det är ett snyggt arenanummer med allt vad en rocklåt ska innehålla. Det enda man kan sakna är pyro och eld, men det kanske vi får vid nästa tillfälle?

Vid den andra genomsjungningen med Lillasyster bjöds det på mer eld i form av pryo. Däremot hade det varit snyggt med ännu mer pyro på scenen men som det är nu är det också snyggt.

 

 

1. Kadiatou – “One Touch”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Kadiatou har kört igenom sin första repetition för fredagen. Igår var det lite svajigt vid hennes första repetition, men idag låter det väldigt mycket bättre och numret och låten sitter mycket bättre. Det blir en riktigt bra start på detta program och det kommer bara bli bättre. Det är också ett visuellt snyggt nummer med ljuseffekter som används på ett snyggt sätt.

Den andra och sista genomsjungningen var minst lika bra som den första. Kadiatou sätter nivån för den här deltävlingen och som sagt det blir bara bättre och ännu mer svårtippat.

 

 

Torsdagens repetitioner

Under torsdagen den 4:e februari repeterade artisterna bakom stängda dörrar för presskåren. Respektive artists tredje genomsjungning av låten lades ut för den ackrediterade presskåren att kommentera, lyssna och ta del av hur framträdandena var.

 

7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Sist ut av alla i deltävling 1 är förhandsfavoriten/snackisen Danny Saucedo som inte bjuder på någon ny ”Baby Goodbye”, ”In the Club” eller ”Amazing” för den som saknat den typen av låtar. Nej, istället är det hans nya sound på svenska som gäller, lite i en mix mellan Eric Gadd, härlig sommarpop och funk. Intressant är att numret är uppbyggd i ett rum med flyttkartonger som Danny och hans fyra dansare dansar igenom rum för rum. Det blir således en partypoplåt inkl. lägenhetsvisning som får avsluta årets första deltävling.

 

6. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Nathalie bjuder på denna deltävlings enda ballad, det är avskalat och nedtonat men låten växer från start och gör det mycket vackert. Det är en låt som griper tag i lyssnaren, särskilt i slutet då allting förändras…

 

5. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Den som gillar Arvingarnas musik kommer absolut att känna igen sig – och bli glad. För det här är bara tre minuter glädje, party och dans! Scenframträdandet påminner lite om det Guy Sebastian gjorde i Eurovision 2015 med LED-stänger som bygger upp som en väg till LED-väggen som visar en stadsmiljö. Som tillägg kan sägas att låten låter lite 60-tal kombinerat med en härlig dansbandsrefräng som sätter sig direkt. Hade dansbanorna varit öppna som vanligt hade alla dansat till denna! Självklart avslutas numret med en klassisk avslutningspose.

 

4. Paul Rey – “The Missing Piece”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Paul Rey gör lite av en musikvideo av sitt framträdande, ungefär som att han först står i studion och sjunger för att sedan börja röra sig mer på scenen. Själva låten känns igen lite från ifjol då det är en låt som går i lite lugnare toner, men den är ändå mer upptempo än ”Talking in my sleep” som precis som Jessicas låt växer mer och mer ju längre låten går. Paul är själv på scenen i det här numret.

 

3. Jessica Andersson – “Horizon”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Efter hårdrock blir det lite mer countryinspirerade toner från Jessica Andersson, och nej det är ingen schlagerpartylåt á la Party Voice utan mer en countrypop med lite gospel i sig som växer ju mer låten pågår. Det är ett visuellt snyggt nummer där man har med sig stora tygstycken som används i numret mellan Jessica och dansarna.

 

2. Lillasyster – “Pretender”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Rocken är tillbaka i tävlingen och i denna deltävling är det Lillasyster som bjuder på det. Intressant nog börjar låten mer som en rockballad under den första minuten för att sedan övergå i hårdare toner. Det används många olika effekter, inte minst eld och skrik. Som rocklåt sticker denna ut för det är inte som t.ex. The Poodles och H.E.A.T. utan mer något helt annat. Det blir lite mer som en arenarock som sticker ut i det här startfältet. Snyggt och intressant!

 

1. Kadiatou – “One Touch”


Foto (samtliga): Stina Stjernkvist/SVT (bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se)

Kommentar: Den första deltävlingen börjar med ett midtemponummer som är väldigt dansinspirerat även om det blir lite ungefär som när Dilba tävlade i Melodifestivalen för snart tio år sedan. Kadiatou står längst fram och har med sig fyra dansare på scenen. Numret går i röd och blå ljussättning och det blir visuellt väldigt effektfullt. Just nu känns det som att det är en del till att slipa på med detta nummer men som helhet är det snyggt.

 


 

Kommentera