Klara Hammarström: ”Jag är en riktig tävlingsmänniska”

Foto: Per Kristiansen, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den tredje deltävlingen fick vi en pratstund med Klara Hammarström som ifjol var snubblande nära att ta sig vidare från sin deltävling. Vi undrade över vad hon planerar att göra för att det ska bli skillnad på det denna gång.

 

Ja, Klara Hammarström är alltså tillbaka i Melodifestivalen efter att ifjol debuterat med låten Nobody som var inte långt ifrån att lyckas gå vidare till i alla fall Andra chansen. Att hon har fått chansen i år tycker hon är jättekul.

– Det är verkligen kul att få göra det igen för att man inte har kunnat vara ute och spelat och sjungit så mycket så det är roligt att få vara med igen, säger hon.

 

Har jobbat ännu mer med musik

Det är inte obekant att 2020 blev det relativt inställt år för alla i musik- och underhållningsbranschen och hur såg det då ut för Klara? Hon berättar att hon har ändå kunnat jobba en hel del med musiken i studion och öva sig på saker hur man blir ännu bättre som artist.

– Men man har inte fått stå på scen och det är det som jag saknar, att få erfarenhet på scen och bli bättre som artist, för där har jag lite luckor som kanske behöver fyllas i, men jag har ändå jobbat på på mitt sätt, tillägger Klara.

 

Klara är också ett stort namn inom hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon medverkat i SVT-realityshowen Familjen Hammarström där man får följa deras karriärer. Och bara för att hon just nu håller på med musik har hon inte lämnat hästarna.

– Jag har halva foten inne där, men inte på det sättet lika mycket. Jag har koll på branschen och lånar ut min häst till min tvillingsyster som tävlar med honom. Det blir lite svårt att göra musik och ridning samtidigt då anläggningen är i Skåne. Och pendla mellan Stockholm och Skåne är inte så bra i dessa tider, säger hon.

 

Tävlar med en helt annan genre

I år är Klara Hammarström tillbaka i tävlingen och denna gång med en helt ny genre. Redan för ett år sedan fick Klara höra en låt som David Kreuger, Fredrik Kempe och Niklas Carson Mattson, låtskrivare som hon för övrigt arbetar med, hade arbetat fram. Klara hade då själv gjort ett antal låtar som hon ville ställa upp med i Melodifestivalen med och hade då fokus på det. Men när hon fick prova att sjunga in ”Beat of Broken Hearts” så visste hon att hon hade funnit rätt låt.

– Det har varit riktigt spännande att få göra resan i år med riktiga rävar i Mello som gjort det tidigare. Det känns väldigt tryggt och rätt skönt att de satsar och tror på mig, det är väldigt roligt, säger Klara.

 

Några av de stora skillnaderna mot fjolårets bidrag är att Klara är ensam på scenen och att låten är i en helt annan genre mot hur det var i Melodifestivalen 2020. En annan skillnad som Klara själv nämner är att hon tycker att årets låt är mer djupare och mognare och att det är en låt där hon får använda hela sitt register.

– I årets låt hörs min röst och det är det största instrumentet medan förra året hade jag väldigt många andra instrument som dans och låtljud. De ligger inte i samma area, men det är kul för jag är ung och vill inte begränsa mig till en låt eller typ av låtar, utan jag är själv en väldigt bred artist och det är roligt att göra olika saker. Det är det som är min comfort zone-grej att nu ska jag visa upp en sida som är mer sårbar än det tidigare. Bägge låtarna är väldigt tuffa att köra live men här får jag ta fram en lite mer känsligare sida, säger hon.

– Jag vill att det ska kännas stort och mäktigt på ett sätt, för jag tycker att låten är så himla mäktig. För mig är det här ingen kärlekslåt på det sättet utan det är större och jag vill kunna sjunga den till alla, speciellt i sådana här coronatider. Man ska se till det större att vi tar oss igenom det här. Så vi har tagit bort det rosa och tagit in mina favoritfärger och det är väldigt roligt, tillägger hon.

 

Hur känns repetitionerna inför deltävlingen?

– Det känns rätt så bra nu men det är mycket kvar att fixa och det är idag (fredag, reds.anm.) som det gäller lite att få till det sista. Igår (torsdag) fick vi chansen att se hur det ser ut med den första titten på allting och väldigt nervöst att stå på scenen och pröva in-ears och allting. Idag har vi chansen att fixa ännu lite till så det känns bra, säger hon.

 

Har höga mål

Klara har högt uppsatta mål för sin medverkan i årets Melodifestival, inte minst efter att hon snubblade på mållinjen i sin deltävling ifjol. Hon är här för att ta revansch.

– Jag är en riktig tävlingsmänniska så att absolut i år har jag lite högre krav. Jag vet inte hur nära det var förra året för att gå vidare men det var en väldigt tuff deltävling så det är klart att i år är man väldigt sugen på att ta sig vidare och det är verkligen ett mål att göra det, säger hon.

 

Samtidigt är det ett tufft startfält hon har hamnat i med både favoriter som varit med tidigare och som enligt Klara har väldigt bra låtar. Självklart har hon kollat in motståndet inför.

– Jag har sett på smygtittningarna och bakom scenen och det är så kul. Jag tycker om att tävla mot bra konkurrenter, det taggar till mig mycket. Men man vet ju inte heller hur det kommer att gå! Det är först och främst så blandade stilar och väldigt bra artister. Så det är tufft men väldigt kul, det är det här som är så speciellt med Melodifestivalen att det är så, säger hon.

 

Om det nu skulle gå hela vägen, och då menar vi inte bara till final utan även till Eurovision så skulle Klara bli väldigt nöjd.

– Det hade varit så sjukt stort och kul! Då hade jag laddat om för att verkligen representera Sverige. Jag hade utstyrslat numret lite till och lagt till en till växel. Så det är absolut ett mål, säger Klara.

– Jag har alltid höga mål och jag känner att man kan aldrig ha för höga mål. Vi tar ett steg i taget, men det är klart att jag ska ta hem det för Sverige också!, tillägger hon.

 

Hemliga projekt väntar

Till sist är vi också nyfikna på vad som väntar Klara framåt. En del saker får hon dessvärre inte berätta om men hon lovar i vart fall att det blir mer musik.

– Jag ska släppa en sommarsingel och inte så  långt efter Mello kommer det en singel. Förhoppningsvis en EP i år. Sedan vill jag spela live och så ska vi försöka göra en featuring med någon artist utomlands hade varit roligt. Det kommer också en del TV-grejer att se fram emot, säger hon.

 

Med det vill vi önska Klara Hammarström lycka till i årets tävling!

 


 

Kommentera