Kadiatou: ”Redan i studion kände jag att om jag ska köra så är det med den här låten”

Foto: Paulina Torbjörnsen, Universal/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. På lördag (6:e februari) är det 19-åriga Kadiatou som får inleda årets specialupplaga av Melodifestivalen med sin ”One Touch”. Inför framträdandet fick vi en pratstund med henne om hur hon ser på att gå från Idol till Melodifestivalen och vad hon har för planer för året.

 

Fick succé med sin första singel

För snart tre år sedan sökte Kadiatou till Idol där det gick väldigt bra. Hon gjorde ett bra intryck på juryn vid sin audition och lyckades ta sig till slutaudition och kvalveckan för att sedan bli en av de 13 veckofinalisterna. Vecka för vecka röstade tittarna kvar henne och slutligen ställdes hon mot Sebastian Walldén i finalen. Trots att det inte blev någon seger tog det inte lång tid innan Kadiatou släppte sin debutsingel (en cover av Christina Aguileras Say Something) som blev en stor succé och den har sedan följts upp med ett antal singlar, bland annat några jullåtar.

Men som vi alla känner till blev förra året kanske inte helt som musik- och underhållningsbranschen tänkt sig i och med coronapandemin och i princip noll spelningar för de flesta artister. Kadiatou berättar för oss att hon valde att lägga sitt fokus på det hon tycker är roligast att göra.

– Jag började tänka lite att allting händer lite av en anledning, bara för att försöka acceptera situationen mer. Det jag gjorde var att försöka lägga fokus på något annat som att vara i studion och kanske utveckla mitt låtskriveri lite extra och jag försökte hitta nya intressen som jag lär mig mer av med tanke på rådande situation, berättar hon.

 

Fokuserar på att ha roligt

Nu med ett första pandemiår överstökat är det dags för Kadiatou att få göra de där efterlängtade framträdandena igen och det kommer först och främst att ske på scenen i Melodifestivalen. I år tävlar med bidraget ”One Touch” som är gjord av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov och hon har fått äran att gå ut först av alla i startfältet, något som hon är supertaggad inför men också ganska nervös inför. Men med erfarenheten från Idol tar hon med sig att att ha roligt och inte låta tankarna styra för mycket.

– Jag ska bara köra på och njuta, säger Kadiatou.

 

Även om det här är Kadiatous debut i alla fall i Melodifestivalsammanhanget känner hon sig redan hemma i tävlingen. På frågan om vad som är det bästa med tävlingen är svaret givet.

– Jag måste nog säga att det är processen att man kan jobba på sitt nummer i kanske två månaders tid ungefär. Att processen är så pass lång att man som artist och medarbetare verkligen kan få ut sin vision till 100 procent. Alltså när jag började tänka på hur mitt nummer ska va och allt sånt och mina första tankar om hur numret skulle va där har vi kommit över alla förhoppningar jag hade och det är så kul att man får jobba med något såpass länge och förbereda sig och öva, säger hon.

 

Och om vi vänder på frågan, vad skulle det värsta vara?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror det värsta för mig hade varit om jag inte kände att mitt smink var 100 procent eller lockarna i håret inte var helt perfekta. Det skulle vara det värsta scenariot för mig, tillägger hon.

 

Blir ett energiskt framträdande

Kadiatou berättar att låtskrivarteamet bakom ”One Touch” gjorde låten speciellt för henne och de uttryckte att de ville att hon skulle sjunga in den, vilket Kadiatou själv ville. Efter att ha lyssnat på demoversionen spelade de in låten med Kadiatous röst.

– Redan i studion kände jag att om jag ska köra så är det med den här låten, säger hon.

Själva låten beskriver hon som en energisk poplåt och att det kommer att bli ett energiskt scenframträdande.

 

I år är det ju ingen publik i arenan. Tror du att det blir lättare eller svårare för dig att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Jättesvår fråga, jag tror att det beror lite på var man lägger sitt mindset. Jag har ju en massa kameror istället och jag vet att all publik sitter bakom kamerorna, det är lite så jag får tänka och det finns ingenting jag kan göra åt den saken så jag försöker inte tänka eller reflektera så mycket på det, säger hon.

– För mig känns det ändå kul för jag är ändå van vid kameror från Idol, så det enda man missar är där trycket och energin när man går ut på scenen. Men jag får försöka spela upp det scenariot själv i huvudet innan jag börjar, tillägger hon.

 

Jämför sig inte med de andra i deltävlingen

I den här deltävlingen ställs Kadiatou mot flera artister som har en gedigen erfarenhet av Melodifestivalen som exempelvis Jessica Andersson, Arvingarna och Danny Saucedo. Men just nu vill hon inte tänka så mycket på konkurrensen utan fokuserar på att göra sitt bästa i sitt framträdande.

– Jag vet att om jag börjar jämföra mig med och tänka på att ”den personen gör det, och den personen gör så” då kommer det trycka ner mig och resultera i att jag inte gör min bästa prestation på scenen, säger hon.

– Jag går upp där och kör det jag kan och det jag vill göra och sedan är det upp till folket vad de vill höra, tillägger hon.

 

Vill gärna tävla i Eurovision

För den som vinner Melodifestivalen 2021 väntar en resa till Eurovision, som förhoppningsvis blir på den stora scenen i Rotterdam eller i en TV-studio i Sverige. Och om det skulle bli Kadiatou som vinner skulle hon känna sig mycket hedrad.

– Det skulle kännas helt otroligt. Jag fick upp det i huvudet nu, men alltså helt magiskt, säger hon.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska svara, det är en sådan sjuk tanke för mig. Men superkul såklart och världens ära, tillägger hon.

 

Blir mer musiksläpp under året

Avslutningsvis var vi också nyfikna på hur planerna ser ut för resten av det här året, och för Kadiatous del är det mycket som är inplanerat.

– Jag kommer att släppa ganska mycket musik det här året. Vi har en väldigt bra plan och ganska så många klara låtar från förra året, så det blir en hel del musik. Folk från utsidan kommer att se att jag har tagit några steg upp, det har gått lite långsamt för mig fram tills typ nu. Så håll koll för det kan gå ganska snabbt i år. Det är mycket som händer!, säger hon med glädje.

 

Hoppas du också kunna spela konserter och så?

– Ja det hoppas jag på jättejättemycket. Det saknar jag så mycket, men jag är okej om det inte är så, säger hon.

 

Med det vill vi skribenter i ESC-Panelen önska stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 


 

Kommentera