Jessica Andersson: ”Horizon träffade mig rätt i hjärtat”

Foto: Jean-Paul Bastiaans, Jessica Andersson/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. En av årets veteraner är Jessica Andersson som i år deltar för åttonde gången i Melodifestivalen. Inför hennes medverkan i den första deltävlingen fick vi en pratstund med henne om bland annat hennes nya tävlingsbidrag och vad det var som fick henne att vilja tävla igen.

 

Det är inte långt kvar nu innan det är dags för den första deltävlingen att avgöras, och som tredje melodi ut är Jessica Andersson som i det här sammanhanget är mycket välkänd. Men att hon skulle ställa upp så snart efter ”Party Voice” 2018 var inte alls självskrivet, i alla fall inte enligt henne själv.

– Man vet aldrig när man har varit med så många gånger tänker man ju ”shit vill folk verkligen se mig i den här tävlingen igen?”, men sen så får en låt man gillar och man bestämmer sig för att tacka ja så känns det otroligt lyckligt att vara med igen och framförallt ett år som det här som man har bakom sig och så känns det jättefint att få vara med och underhålla Sverige en lördagskväll, säger hon.

 

I år deltar du för åttonde gången i tävlingen. Vad tycker du själv har varit roligast de sju tidigare gångerna och vilken låt har varit din favorit?

– Roligast var såklart att vinna 2003 skulle jag nog säga, men jag har haft kul med alla bidrag jag har jobbat med, kanske att det kändes lite speciellt för tre år sedan med ”Party voice” för den var så för folk oväntat att jag skulle komma in och göra någonting sådant som kändes lite ungt och lite lekfullt. Det var väldigt kul att få göra något sånt i den här tävlingen, säger hon.

– Den som har varit mest känslomässigt knuten till är nog ”I Did It For Love” 2010, men den som har varit roligast att göra är nog ”Party Voice”, säger Jessica.

 

Coronaeffekt i september

När coronapandemin slog till för snart ett år sedan var Jessica själv uppbokad i TV-programmet Stjärnornas stjärna och kunde därför helhjärtat fokusera på sin medverkan i det programmet. Först till sommaren blev det mer kännbart att artistlivet påverkades, inte minst att sommarturnéerna blev inställda även om det då fanns tid för Jessica att vara ledig.

– För mig kom detta i september som ett hårt slag att alla jobb var inställda. Så hur tar man sig igenom det? Man gör det bara på något sätt, säger hon.

– Det jag har saknat är att få vara kreativ och skapa och det gör jag på scenen, men nu har jag målat lite tavlor och vi har grejat med vårt hus och försökt få dagarna att gå på ett kreativt och bra sätt. Och så har man tänkt att det måste vända snart, nu tycker jag det börjar kännas lite halvjobbigt att det fortfarande håller på, tillägger Jessica.

 

Det finns också mycket Jessica saknar som inte blir som vanligt nu när det är Melodifestivalen mitt i en pågående pandemi även om det såklart finns vissa ljusglimtar.

– För mig som har gjort Melodifestivalen så många gånger förstår hur värdefullt och viktigt det är med det sociala hänget som vi har innan med journalister, fans, artister och låtskrivare på hotellet som hänger ihop. Det inser jag nu när vi inte har det att det är otroligt värdefullt som en uppladdning. Det känns inte samma sak i år, jag har svårt att tagga till ordentligt som man brukar kunna göra annars. Och jag tycker lite synd om de som är debutanter i år som inte får uppleva Melodifestivalen som den ska vara, säger hon.

– För mig som har gjort det här så många gånger så är det inte att det är familj man träffar men alla ljus- och ljudtekniker som man arbetat med förut och att få se lite familiar faces så här efter ett halvår i karantän är ju superhärligt, tillägger hon.

 

Hade inte tänkt vara med förrän tidigast 2023

Vi är såklart nyfikna på hur hennes åttonde tävlingsbidrag togs fram. Jessica berättar för oss att hon förra sommaren fick in ett antal förslag på låtar som hon lyssnade på. Hon gillade alla dessa låtar, men var samtidigt lite tveksam till att ställa upp så snart igen. Istället ville hon spara sig till 2023 då hon firar 20-årsjubileum med ”Give Me Your Love”.

– Sedan kom den här låten och som många andra är man lite mer känslomässigt skör efter det här året och ”Horizon” träffade mig rätt i hjärtat, säger hon.

 

Vad skulle du säga att ”Horizon”  handlar om?

– För mig handlar den här låten om att ta sig ur det här mörkret och lyfta blicken och se att det kommer att vända, det kommer att bli bättre. Jag blev så påverkad av det och vill förmedla till alla som sitter hemma och känner hopplöshet just nu, tillägger Jessica.

 

I år är det nytt att det inte kommer att vara publik i arenan. Tror du att det blir lättare eller svårare för dig att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Det här är ju en låt som är lite arenafeeling på med handklappspartier och så, så det är klart att med en publik hade det kanske varit ännu mäktigare. Men vi repade det här igår (läs: torsdag) och man får tänka på ett annat sätt, jobba mycket mer med kameror och förmedla den här livekänslan till de som sitter hemma. Men vi saknar på publiken för Melodifestivalen är inte densamma utan sin publik, så är det ju, säger Jessica.

 

Vänjer sig aldrig vid att invänta resultatet

I den deltävling som Jessica tävlar i finns en hel del intressanta namn: Danny, Arvingarna och Paul Rey som alla tävlat i Melodifestivalen förut liksom debutanterna i rockbandet Lillasyster och idolerna Kadiatou och Nathalie Brydolf. Själv säger Jessica att konkurrensen är jättetuff och även om hon under repetitionerna bara har hört delar av de andras bidrag så tycker hon att det är många bra låtar som tävlar.

– Jag fungerar ändå så att jag måste tänka att jag ska klara detta imorgon, annars tappar jag självförtroendet helt. Jag fokuserar på att ta den här låten till final, sedan får vi se hur långt det bär imorgon på riktigt. Jag hade en skön känsla igår (torsdag) på repetitionen och jag tycker att den här låten håller, det är Eurovision-klass på den här låten, säger hon.

 

Och att vänta på resultatet i Green room är något som Jessica tycker är väldigt nervöst trots sin erfarenhet av tävlingen. Kanske för att hon har fått vara med om både att gå vidare och åka ut.

– 2006 blev jag bland topp 5 men fick åka hem, vilket jag inte vill ska hända imorgon. Jag är förberedd på allt och har inga förväntningar, jag vet att jag kommer att göra allt för att just det inte ska hända. Jag ska ta mig topp 4 i alla fall, säger hon.

 

Har tidigare tävlat i Eurovision – vill gärna göra det igen

Som tidigare nämnt har Jessica en seger i bagaget och det var år 2003 med Magnus Bäcklund och låten ”Give Me Your Love” som tog Sverige till en hedrande femteplats i Riga. Jessica tycker själv att det är stora skillnader mellan Melodifestival- och Eurovisionscenen framförallt storleken på tävlingen.

– För det första är allt mycket, mycket gånger hundra. Melodifestivalen i Sverige är stort och vi är ett land som älskar vår Melodifestival och satsar mycket på den med snygga scener och allting är så himla lyxigt runt omkring. Och Eurovision är det gånger hundra, så det är häftigt, säger hon.

 

I maj väntar en resa till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen 2021. Att få den möjligheten är inget Jessica tackar nej till.

– Jag kan inte ens tänka tanken, för mig hade det varit så att om jag går till final imorgon kommer jag att bryta ihop för det är så mycket känslor på ett annat sätt den här gången än tidigare och jag tror alla tänker så man har längtat så mycket att få sjunga. Och att få åka till Rotterdam kan jag inte ens föreställa mig om idag men det hade varit en dröm såklart, säger hon.

 

Oavsett om det blir en resa till Rotterdam eller ej för Jessica Andersson väntar förhoppningsvis en återupptagen Diggillo-turné i sommar (den ställdes in 2020 p.g.a. coronapandemin) och även andra jobb om konserter och liknande tillåts. Och för den som vill höra mer av Jessica så utlovar hon att det ska komma mer musik efter ”Horizon”.

– Det är ingenting som jag har förankrat hos Fredrik Kempe än, men det ska jag göra idag, säger Jessica med ett leende.

 


 

Kommentera