Frida Green: ”Det är en väldigt hoppfull låt”

Foto: Ida-Fia Sveningsson, Cardiac Records/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den andra deltävlingen fick vi en pratstund med Frida Green som är en av årets debutanter. Nu byter hon Österlen mot Melodifestivalen med en låt gjord av bland andra Anna Bergendahl!

 

Frida Green föddes den 6:e september 1992 i Ystad. År 2018 tävlade hon i Talang i TV4 där hon gick vidare från audition till de direktsända programmen och tog sig hela vägen till final. Hon har också medverkat i en rad andra TV-program men främst är Frida en välkänd sångerska från Österlen i Skåne där hon sjungit på alltifrån dop till lokala tillställningar och hon har också varit med i olika band. Nu byter hon Österlen mot Melodifestivalen något som hon har längtat efter att få göra länge.

 

Har erfarenhet av live-TV

Frida berättar för oss att hon har hållit på med musiken i stort sett hela livet. Det började med att hon sjöng i olika körer och i gymnasiet började hon spela i band och det var då som det blev mer allvar att det är musiken som hon vill hålla på med. Som artist beskriver sig Frida som en jordnära artist som fokuserar mycket på sången, vilket är viktigt för henne.

– Jag vill att sången ska komma fram, det är mycket det jag själv lyssnar efter när jag sitter och lyssnar på musik. Så fokus på att få fram sången så bra som möjligt och visa vad jag går för helt enkelt, säger Frida.

 

Som tidigare nämnt har Frida tävlat i både Talang och Idol, erfarenheter som hon tar med sig nu när det är dags för hennes medverkan i Melodifestivalen 2021.

– För det första hela live-biten med Talang, för det var också direktsänt och sätter spel på nerverna och blir ett helt annat fokus som krävs av en. Så det tar jag absolut med mig. Det är skönt att ha det i ryggen att jag har faktiskt gjort detta innan och detta är inte första gången. Man vill ju göra så mycket som möjligt för att ha så mycket kött på benen som möjligt allt är en erfarenhet rikare, tillägger hon.

 

Sökte redan till Melodifestivalen 2020

Nu går Frida till ännu ett underhållningsprogram på bästa sändningstid, där hon tillsammans med 6 andra artister i samma startfält tävlar om de fyra åtråvärda platserna att ta sig vidare till finalen, eller åtminstone uppsamlingsheatet Andra chansen. Bidraget hon tävlar med heter “The Silence” som är gjord av Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias och Joy Deb, låtskrivare som haft med bidrag förut varav flera vinnarlåtar. Anna har ju t.ex. tävlat tre gånger varav vunnit en gång och fått representera Sverige i Eurovision.

Själva historien bakom hur Frida kom i kontakt med just den här låten började redan inför Melodifestivalen 2020.

– Det var redan inför förra årets Melodifestival så sökte mitt skivbolag med två låtar som inte tog sig hela vägen. Så hade vi kontakt med dem hela tiden och de fick in en låt som de ville jag att skulle prova att sjunga och så spelade vi in en demo på den och det var ”The Silence”, och den togs emot jätteväl men klarade sig inte hela vägen. Och så fick jag väldigt fin kontakt med David (Lindgren Zacharias reds.anm.) och vi hade sms-kontakt där han var typ i upplösningstillstånd att ”hur kunde du inte komma vidare?”, säger Frida.

– Sedan gjorde jag hela Idol-biten och då frågade David om vi inte skulle söka en gång till och prova igen. ”Absolut, vi kör” sa jag och det var tur att vi gjorde det, säger Frida med ett leende.

 

Anna Bergendahl har ju själv tävlat i Melodifestivalen förut flera gånger och Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias och Joy Deb har haft med flera bidrag förut. Har du fått några goda råd från dem nu inför ditt framträdande?

– Jo men det har jag. Jag träffade David för första gången igår (läs: torsdag), och jag har haft lite kontakt med Anna (Bergendahl, reds.anm.) men inte träffat henne heller på grund av pandemin. Hon skickade faktiskt häromdagen om hon fick ge mig lite goda råd på vägen så jag fick ett mejl med henne med massa tips med allt från att äta ordentlig frukost till hur kamerarepen går till och vad man ska tänka på. Det betyder mycket för hon vet för hon har varit med många gånger. Så det är väldigt betydelsefullt för mig, säger Frida.

 

Vad skulle du säga att ”The Silence” handlar om?

– Jag har tolkat den som så att jag sjunger den till någon som har det svårt på något vis och berättar för den här personen att det finns ett ljus i tunneln och när du minst anar det kommer det bli skitbra och det här ljuset kommer att skina. Det är en väldigt hoppfull låt, säger hon.

 

Inte samma stämning utan publik

På grund av coronapandemin är det i år ingen publik i Annexet där Melodifestivalen huserar, i alla fall ingen mer än artisterna som tävlar och produktionspersonalen. Att det således är ”tomt i lokalen” gör det både svårare men också lite lättare att uppträda menar Frida.

– Det blir speciellt såklart, för man får inte samma stämning i lokalen och det blir svårt att uppnå samma. Det tyckte jag man märkte när man kollade på första deltävlingen, men det är svårt och SVT har jobbat så mycket de bara kan på att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.

– Sedan tycker jag ändå att det kan vara lite skönt i och med att jag är debutant för det hade varit mycket för nerverna om det hade varit en fullsmackad arena också, det är mycket ändå som ska in. Så jag tycker det känns bra även om publiken givetvis är saknad. Man får bara tänka att de är där och att de sitter och kollar på det och de gör det ju, tillägger Frida med ett leende.

 

Vill ut och spela för publiken

Vinnaren i årets Melodifestival kommer som pris att få representera Sverige i Eurovision Song Contest i maj, en musiktävling som lockar hundratals miljoner tv-tittare. Att få göra det tycker Frida själv skulle vara mäktigt samtidigt som det är en tanke som just nu är svår att ta in.

– Alltså helt ofattbart, jag kan inte riktigt tänka att ska bli så. Det hade givetvis varit skitfett, det är verkligen en mäktig känsla att få representera sitt land, så det hade varit mäktigt. Men så långt vågar jag inte riktigt tänka än, säger Frida med ett leende.

 

Oavsett hur det går för Frida i veckans deltävling är det inte över med musiken, utan det kommer att komma mer material under det här året.

– Vi håller på nu med skivbolaget att jobba fram en EP som ska släppas när Mello-karusellen är över, och sedan har jag avtal med Blixten & Co och så fort pandemin flyr sin kos är tanken att jag ska ut och spela med ett grymt band och bara få göra det som jag har längtat efter så länge, säger Frida.

 

Avslutningsvis, vad tycker du själv är bästa med Melodifestivalen?

– Jag tycker festen, glädjen och kärleken, det är verkligen glatt och jag tycker det passar mig. Jag tycker om glädje, fest och kärlek och jag gillar att det är ett så varmt program, säger Frida med ett leende.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Frida stort lycka till i årets tävling!

 


 

Kommentera