Emil Assergård: ”Låten handlar lite om året som har varit”

Foto: Evelina Sigetty, Emil Assergård/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den tredje deltävlingen fick vi en pratstund med Emil Assergård som är en etablerad artist som nu för första gången deltar i Melodifestivalen. Vi är bland annat nyfikna på honom som artist och hur han ser på sina egna chanser i tävlingen.

 

Emil Assergård föddes den 23:e maj 1991 och kommer från Undrom utanför Sollefteå. Publikt slog han igenom 2013 med sitt debutalbum Rakt från hjärtat och har sedan dess släppt otal singlar som fått många lyssningar och utmärkelser. Han är också en ständig aktuell artist på musikscenerna och har också prisats för sin musik inte minst att en av låtarna har sålt fyra gånger platina – det är inte dåligt! Med det i ryggen är vi såklart nyfikna på hur han ser på sig själv som artist.

– Jag är en artist som både gör högt och lågt, ibland gör jag lite djupare grejer som inte blir lika uppmärksammat och de flesta känner nog till mina partylåtar som det är lite mer drag och fart i. Det är de som de flesta känner igen mig i, säger Emil.

 

Inspirationen till musiken kommer från livet, människor runt Emil, saker som händer, böcker och filmer som han läser och ser.

– Jag inspireras av livet och målar upp en bild av det på olika sätt. Jag ser det ironiska i det, det tragiska i det och ibland båda två på samma gång. Det kanske inte är alltid det budskapet når fram utan folk kan tro att jag tycker en sak när det i själva verket är att jag ser det ironiska i det och använder det på det sättet och vänder på det lite, säger Emil.

 

Du har haft stora framgångar på ganska kort tid. Vad uppskattar du mest av dessa?

– Det är kärleken till fans och publik, de är allt och det är publiken som betyder något för mig inom musiken. Det är där man får så mycket energi och positivitet och viljan att fortsätta. Det är tack vare publiken och de som lyssnar, säger han.

 

Debuterar med arenapop

I år, eller snarare mer specifikt imorgon lördag, tävlar Emil för första gången i Melodifestivalen och han är mycket glad att ha kommit med.

– Ja det känns ju fantastiskt att ens få komma med och att jag fick göra det i år när allt annat är inställt och nedlagt. Så det känns helt fantastiskt. Man är väldigt privilegierad att få vara med, säger han.

 

Bidraget han tävlar med heter “Om allting skiter sig” som han har gjort tillsammans med Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov och Johanna Wrethov. Emil berättar att låten togs fram vid en session i Skåne hos Anderz Wrethov där teamet tillsammans skapade en grund för låten. Därefter jobbade Emil vidare med Jimmy Jansson för att få till slutversionen. Emil berättar att låten har förändrats lite på vägen till den version som kommer att framföras i Melodifestivalen.

– Först var låten kanske lite glad och positiv men den hade inte samma dynamik, för den handlar lite om året som har varit. Från början var det mest bara glädje om jag säger så. Så nu har den någon mer betydelse än vad den hade i början, den har växt lite, berättar han.

 

Publiken ger mycket energi

På grund av coronapandemin får Emil och alla andra i Melodifestivalen genomföra sina uppträdanden utan publik i Annexet, något Emil ser som en utmaning.

– Det blir svårare att få till den här extra energin för publiken ger jättemycket tillbaka när man spelar och sjunger och den energin kommer inte komma naturligt. Så man får visualisera en publik och tänka tillbaka på gamla spelningar nästan för att få den känslan och det är det som är utmaningen för mig att få till den känslan och äga den, säger han.

 

Samtidigt säger Emil att repetitionerna hittills har gått bra även om han känner att han har mer energi att ge.

– Jag måste plocka fram det där extra, det vet jag att jag har från alla livespelningar. Men det är svårt att få till det nu. Som tur är har jag några chanser på mig att förbättra det och det är det som jag ska jobba på nu, säger han.

 

Ser inte sig själv som slutvinnare

På frågan om hur Emil ser på konkurrensen i startfältet anser han att det är en väldigt hög konkurrens och att det ska bli väldigt spännande att se hur det går.

– Sedan har jag en väldigt stor fanbase själv så inget är hugget i sten hur det ska gå känner jag. Men det blir tufft alltså, jag blir jättenöjd om jag skulle hamna någonstans i mitten, det är en bedrift för mig, säger han.

 

Självklart vill Emil gå vidare från sin deltävling, åtminstone till final. Men att just nu har han svårt att se sig själv som vinnaren av Melodifestivalen även om han medger att det hade varit sjukt kul att få åka till Rotterdam.

– Nu ska jag inte tala illa om mig själv för jag tror folk kan digga låten här i Sverige, men jag tror inte folk skulle tycka det var så kul att skicka mig utan många skulle bli arga då. Men det hade varit en otrolig grej att göra. Men jag tycker redan nu, även om jag inte har hört alla bidrag, att det finns många som passar bättre i Eurovision. Men med det sagt skulle jag gärna vilja stå i finalen och vara en del där för det är ett bra energifyllt bidrag på det sättet som ger energi till tävlingen, säger Emil.

 

Men om du vinner, skulle du i så fall framföra bidraget på svenska eller engelska?

– Ja det skulle vara en rebell och köra på svenska såklart, men jag skulle nog bli så illa tvungen att köra på engelska, säger han.

 

Oavsett hur det går för Emil väntar mer singelsläpp och möjligen någon EP också. Men framförallt är det en sak som Emil längtar efter.

– Jag har många spelningar inbokade och jag hoppas att någon av dem kan bli av i år, blir det inte att de öppnar upp som vanligt, det har jag svårt att tro just nu, så kommer jag att spela på ett eller annat sätt. Om det inte går att spela fysiskt så kommer jag satsa på onlinebiten stenhårt, säger han.

 

Med det vill vi önska Emil Assergård stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera