Efraim Leo: ”Det känns helt fantastiskt att få vara med och tävla”

Foto: Matilda Hammar/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med Efraim Leo som är en av debutanterna i sammanhanget.

 

23-åriga singer-songwritern Efrahim Leo kommer från Stockholm och trots sin relativt unga ålder är han redan en etablerad artist. Bland annat har han släppt en rad singlar och har uppträtt på festivaler. Några av de största ögonblicken torde vara när han fick vara öppningsakt åt Icona Pop. I våras släppte Efraim sin debut-EP Timing med singlarna “One of Them Girls” och “Talk To Me” vilka var uppföljarna till singeln “You Got Me Wrong som kom 2018.

– Jag skulle beskriva mig själv som en popartist som gör popmusik, jag gillar att prova nya saker, utvecklas i min genre och jag skriver musik om saker som jag tror många kan relatera till om det är kärlek eller som andra människor går igenom och jag älskar att få andra människor att känna att de inte är ensamma i det som de går igenom utan att de kan känna att ”gud vad skönt, han har gått igenom samma sak”. Så jag gillar att skriva om mina känslor och såna saker som jag går igenom, säger Efraim.

 

Vilka är dina personliga idoler?

– Jag lyssnade jättemycket på Justin Bieber när jag var yngre, han var en av mina största förebilder som också fick mig att vilja lära mig att sjunga bättre och bli en artist. Sedan har jag också på senare tid älskat Ed Sheran och Post Malone. De tre skulle jag säga är mina idoler, säger han.

 

Dags för Melodifestivaldebut

På grund av coronapandemins framfart har det inte blivit lika många liveframträdanden för Efraim, något han ser som väldigt tråkigt. Samtidigt har det lett till att han har kunnat vara mer i studion och jobba och fokusera på att skriva massa nytt material och en massa ny musik.

– Jag känner mig jätteglad att jag har den möjligheten att jag kan uttrycka mig i musiken även om jag inte kan spela live. Så inför framtiden har det gett mig en massa nya låtar som jag kan släppas och utvecklas på det sättet istället, säger Efraim.

Nästa sikte i karriären blir nu Melodifestivalen 2021 där han kommer att tävla med låten “Best of Me” som han har varit med och gjort tillsammans med Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren och Herman Gardarfve. Bidraget togs fram på ett SVT-camp ifjol och Efraim beskriver dess handling till svårigheterna att lämna och glömma en person man vet inte är bra för en men som man ändå älskar väldigt mycket och hur de olika känslorna man kan känna i ett sådant läge.

– Det känns helt fantastiskt att få vara med och tävla. Jag är så glad och det känns nästan overkligt. Jag har kollat på Melodifestivalen ända sedan jag var liten så det känns så roligt att äntligen få stå här och göra det som alla andra artister har gjort som man har sett stå, säger han.

 

När låten väl var antagen startade biten att skapa själva numret, och där har Efraim och hela hans team varit involverade i skapandeprocessen.

– Vi kom fram till att vi ville ha en modern look som också reflekterar låtens handling. Jag kör på svarta och det vita och det gör numret också och det är för att förmedla den här kontrasten mellan ledsen text men glad musik. Det är de olika kontrasterna. Det var verkligen superroligt att sätta ihop det här numret. Jag har jätteduktiga dansare som gör ett fantastiskt jobb och det är superkul att arbeta med SVT-teamet och alla är så himla duktiga, säger Efraim.

– Det känns kul för mig att få ha varit med och liksom planera allting, för jag har imputs i allt och det känns superroligt. Jag är superstolt över numret och det ska bli superroligt att se och höra vad folk tycker på lördag, inflikar han.

 

Hur känns repetitionerna inför lördag?

– De känns bra, jag var supernervös när jag kom upp där på scenen idag (läs: torsdag) och gjorde första kamerarepet. Det är första gången som jag gör något med kameror och TV-produktion så allt är väldigt nytt för mig, sedan gick det på ganska bra och kändes jättebra i slutet, säger Efraim.

 

Två av dina låtskrivare har själva tidigare erfarenheter av Melodifestivalen, Cornelia som artist och Herman som låtskrivare. Har du fått några goda råd av dem inför ditt eget framträdande?

– Ja lite så här smågrejer, speciellt Herman (Gardarfve reds.anm.) som skrev vinnarlåten förra året, det känns väldigt skönt att ha med honom i teamet för han är ändå erfaren. Så att ha med honom nu och att han ansvarar för ljudet är superskönt. Han hjälper till och ser till att allting låter bra. Det är nog det bästa jag kan få det tar jag verkligen med mig, säger Efraim.

 

Tuff konkurrens på lördag

Självklart vill alla artister som tävlar att det ska gå så bra som möjligt för deras låtar även om det är tuff konkurrens om platserna. Det skriver Efraim under på.

– Tuff konkurrens, extremt tufft och väldigt bra låtar som är med på lördag. Det är såklart läskigt, men jag tycker bara det är sjukt kul att få vara med, så vad som än händer på lördag kommer jag att vara jättetacksam, säger Efraim.

 

Och skulle det ta sig hela vägen till final och därefter till Rotterdam skulle vara överväldigande för Efraim.

– Alltså det skulle vara helt sjukt! Jag hade varit superstolt och att få representera mitt land. Det hade varit helt sjukt. Overkligt, säger Efraim.

 

Men oavsett hur det går är det här bara början för Efraim som redan har en mängd saker inplanerade för resten av det här året.

– Efter Mello så ska jag släppa fler singlar, jag har skrivit massa ny musik hela förra året. Så mycket bra musik är på väg och bara fortsätta att utvecklas och dela med mig av min resa till alla som vill delta, säger Efraim med leende.

 

Med det sagt önskar vi Efraim stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera