Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

SVT slopar ny låtskrivarregel i Melodifestivalen 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN. I samband med att regelverket till Melodifestivalen 2021 släpptes tidigare i år gick SVT ut med information om en ny regel som skulle komma att införas från och med Melodifestivalen 2022. Men nu ett par månader senare ändrar SVT beslutet.

Den nya regeln handlade om att SVT ville ställa krav på respektive låtskrivarteam där varje team med två eller fler personer skulle ha minst en kvinnlig låtskrivare. Sedan ett par år tillbaka har Melodifestivalredaktionen arbetat med att få in fler kvinnliga låtskrivare i tävlingen och haft målsättningar att minst si och så många procent av bidragen ska vara gjorda av antingen bara kvinnliga låtskrivare och/eller av både kvinnliga och manliga låtskrivare i team. Anledningen är att det allt som oftast är fler män som får med bidrag i tävlingen, till exempel i Melodifestivalen 2020 var knappt en tredjedel av låtskrivarna, 21 av 79 personer, kvinnliga låtskrivare.

 

Kravet återgår till policy

Nu blir det då ingen förändring till 2022, vilket tävlingsproducent Karin Gunnarsson lät meddela den 9:e november. Istället kommer redaktionen fortsätta arbeta med att få in fler kvinnor, exakt hur är inte sagt. En av anledningarna till att SVT backar från kravet är för att de anser att tvång inte inspirerande och kreativt. Däremot säger Karin Gunnarsson till SVT Nyheter att de inte backar från förslaget på grund kritik utifrån.

 

Vad tycker du om att SVT inte inför denna nya regel? Kommentera gärna!

 


1 kommentar

  1. Jag vill vara med i Melodifestivalen 2022


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen