Tillbakablick på tidigare Eurovision-invigningsfest

Foto: ESC-Panelen

EUROVISION-MINNEN. Den 10:e maj skulle Eurovision 2020 officiellt ha invigts i Rotterdam, men som vi alla vet blir det ingen officiell tävling i år. Därför tar vi dig nu tillbaka fyra år i tiden till 2016 då Eurovision senast var i Sverige. Några av oss från Panelen hade fått fans-ackreditering så att vi kunde vara på plats vid bland annat röda mattan. Här är text och bilder från den gången den 8:e maj 2016!

Bilderna i artikeln är hämtade från den gamla artikeln och samtliga är fotograferade av ESC-Panelen. De har dock putsats till något sedan föregående publicering. Texten skrevs av vår dåvarande skribent Alexander.

 


18.48 God kväll kära läsarvänner! Det var passligt högtidligt för den här högtidliga öppningen av den egentliga ”Eurovisionsveckan”, i Stockholm! Alexander Beijar heter alltså jag som har hand om uppdateringarna ikväll. Jag kommer själv att skriva utgående från den stream som finns på både Eurovision.tv och SVT Play. Bilder kommer jag att lägga hit, både bilder som EBU tagit från röda mattan, men även Escpanelens egna bilder, nappade av Robban och Hollac16 som är på plats i Stockholm! Hoppas du trivs här ikväll! Vill du kommentera eller ställa frågor så är det fritt fram att kommentera i kommentarsfältet här under artikeln.

18.55

13153308_10153833444608692_1319139762_n

Som sagt så är alltså ESC-Panelen även på plats i Stockholm, och vi kommer få bilder därifrån under kvällens gång. Och snacka om bra platser!

18.58

Med två minuter kvar till start ser i alla fall en av kvällens programledare, Jovan Radomir, relativt lugn ut.

19.01 Nu är även sändningen igång från den 94 meter långa röda mattan, som finns placerad just utanför Euroclub. Vi börjar med en titt på hur det såg ut i morse under flagghissningen

19.03

13161460_992178387527368_583100171_o

Såhär ser det alltså ut vid alla de 42 flaggorna

19.05 Nu är de första gästerna på plats på mattan, Petra Mede, Måns Zelmerlöw och Christer Björkman.

19.08 Frans från Sverige, Dami Im från Australien och Ivan från Vitryssland är alla nu på mattan, och det går undan där nere!

19.11 Jamie-Lee Kriewitz är nu på mattan, där hon lottades fram att tävla i den första halvan av finalen på lördagen. Tyskland är ju ett av Big Five-länderna, som är direktkvalificerade till finalen varje år.

19.13 Michał Szpak från Polen är även på Röda Mattan nu

19.16

Det tar sin tid nere på röda mattan, men snart närmar sig Måns och Petra även oss på mattan

19.18 Nina Kraljić från Polen, Laura Tesoro från Belgien och Serhat har nått mattan. Nina är klädd i en mycket intressant klänning med mycket udda detaljer

19.20 Italien har nått mattan, och hon kommer tävla i den första halvan av finalen, i och med att Italien även är ett så kallat ”Big Five”-land.

19.22

Foto: @svteurovision’ s Instagram

Måns, Frans och Petra har träffats på mattan tydligen.

19.26

Underbara Måns och Petra har nått ESC-Panelen vid mattan

19.28 Frankrike, ännu ett ”Big Five”-land tävlar i den första halvan av finalen.

19.30

Sveriges egna Frans och Vitryska Ivan har nått oss nere på mattan

19.33 Nu har inte bara ett eller två länder hunnit till mattan, utan hela sex stycken! Nya på mattan är: Danmark, med sitt pojkband Lighthouse X, Serbien med Sanja Vučić ZAA, Frankrike som redan tidigare nämnt med Amir, Finlands Sandhja Ungerns Freddie och Maltas Ira Losco.

19.36


Australiens andra deltagare i tävlingen någonsin, Dami Im, har nått våra fotografer.

19.38

Polens Michał Szpak och Belgiens Laura Tesoro.

 

19.46

Mannen med flugor fastsytt på skjortan sin är ju Serhat som, trots att han är turkisk, tävlar för San Marino. Till vänster står Kroatiens Nina Kraljić.

19.48

Italienska Francesca Michielin tävlar alltså i den första halvan av finalen på lördag kväll

19.51 Det roliga med hela det här är att jag själv inte alls ens sitter i Stockholm för tillfället, men jag får med ungefär tre minuters mellanrum ett helt sjok av bilder skickat åt mig av panelens Robban och Hollac16 som är på plats. Så det har blivit mest bilder nu under senaste halvtimmen, men håll i er, jag ska försöka skriva mer mellan bilderna också!

19.53 I sändningen från röda mattan som jag tittar på hela tiden i bakgrunden hör man lätt att den gamla Westlife-stjärnan Nick Byrne, som tävlar frö Irland i år, eftersom det finns en hel grupp människor som tydligen sjunger hans låt!

19.55

Finlands egna energipiller Sandhja har nått fram till ESC-Panelen på röda mattan. Sandhja har varit väldigt noga med att använda endast finsk och lokal design på scenen och annars också i tävlingens gång. Här bär hon en klänning av Katri Niskanen.

19.57 Storbritannien har entrat mattan, och dragit lotten. De tävlar i den andra halvan av finalen, i och med att de är ett så kallat ”Big Five”-land, som redan är i finalen. De andra finalisterna lottar fram sin starthalva i presskonferensen efter semifinalen, ifall de gått vidare till finalen då, med andra ord.

19.59 Spanska Barei har dragit lotten, och kommer tävla i den andra halvan av finalen på lördagen. Och nu har då alla de fem ”Big Five”-länderna både kommit till mattan och lottat fram starthalva. För att summera så kan vi konstatera att Italien, Tyskland och Frankrike kommer tävla i första halvan, och Spanien och Storbritannien tävlar i den andra halvan.

20.02 Svenska Thomas G:son har varit med och skrivit Cyperns bidrag tillsammans med bandet själva, Minus One, och de har nu tillsammans kommit upp på mattan.

20.03 Det första som händer artisterna då de kommer upp på mattan är att de hamnar framför en ”fotovägg”, och efter det finns det en grupp fans som har gjort dockor av alla artister, som de får då de kommer upp på mattan. Kul grej!

20.06

Isländska Greta Salome har hittat fram till Hollac16 och Robban nere på Röda Mattan

20.09 Måns har nu gått klart hela röda mattan, och sätter sig i en bil för att åka iväg till öppninsceremonin

20.10 Nu stiger även Petra och Edward af Silén in i bilen och styr iväg från mattan

20.11 Georgien har nu kommit till mattan, och även Georgiens bidrag har Thomas G:son varit med och skrivit.

20.14

Kaliopi från Makedonien, och Donny Montell från Litauen på mattan.

20.18 Rykka från Schweiz har kommit fram till mattan, och hen har ikväll på sig något som, i alla fall enligt rykten, har dela gjort av brandfiltar.

20.21

13153516_10153833737293692_317267050_n (1)

Joe & Jake från Storbritannien, som kommer tävla i den andra halvan av lördagens final

20.23 Nu har den sista artisten för ikväll startat sin färd längs med den 94 meter långa röda mattan, och det är Eneda Tarifa från Albanien. Men, som vi vet tar dehär 94 metrarna länge, för Petra Mede som gick upp först tog den en timme och fyra minuter från start till att hon satte sig i bilen.

20.26 Det är ett land som saknas från kvällens röda matta, och det är Norge. Agnete, Norges artist har redan tidigare i veckan förklarat att hon, på grund av personliga och mentala skäl, inte ställer upp på så hemskt mycket extra-intervjuer och evenemang. Ikväll valde Agnete att istället för att medverka vid röda mattan-evenemanget, att stanna på hotellet med nära och kära, och förbereda sig för torsdagens tävling.

20.31 Fler och fler artister börjar sätta sig i bilarna och åka vidare, vilket gör att det direkt blir mycket lugnare nere på röda mattan. Just åkte Tyskland iväg.

20.34

13140618_10153833758858692_984272492_n

20.35 Nu tar streamen från Stockholm och röda mattan slut, men jag fortsätter uppdatera er med bilder från mattan så länge jag får mera bilder!

20.37

Här har vi den strålande Rykka från Schweiz, iklädd en väst som hen själv designat och som torde vara gjord av något slags brand- eller räddningsfilt

20.44

Den sista artisten på kvällens mega-matta, Zoë från Österrike, förra årets värdland, har nu kommit fram till oss vid mattan.

20.53 Det var den röda mattan det, nu har alla artister åkt vidare till öppningsceremonin på Stockholms Stadshus, ett evenemang som är endast för artister och dess delegationer, och avstängd från press och media, vilket betyder att vår resa tar slut här. Hoppas du har njutit av att följa med oss, mig Alexander vid bloggen och Robban och Hollac16 vid röda mattan, som bombat sönder mig med bilder att lägga upp. Ett stort tack vill jag rikta till dig som följt med livebloggen eller läst den i efterhand, men ett ännu större tack ska gå till just Robban och Hollac16 som 1) lät mig göra detta och 2) har skickat bilder åt mig hela kvällen. Nu fortsätter Eurovisionveckan redan imorgon, och allt du behöver och vill veta hittar du såklart här på escpanelen.se, och på våra sociala medier! Vi hörs och syns under den bästa veckan på året!

God natt och på återseende!

//Alexander

 


 

Kommentera