Följ vår LIVE-kommentering från ”Eurovision: Sveriges 12:a”

EUROVISION 2020. Just nu pågår SVT:s egen final i programmet Eurovision: Sveriges 12:a, där en jury och tv-tittarna tillsammans ska utse Sveriges vinnare i Eurovision 2020. Vi följer sändningen och kommenterar allt som händer här nedan.

 

Fakta om programmet

I finalen tävlar 25 bidrag varav 19 som har valts ut av publiken från de två semifinalerna och 6 som har varit direktkvalificerade (dvs. ”Big Five” och värdlandet). Även om en tidigare omröstning gjorts för att ta fram finalisterna nollställs nu tidigare röster.

Själva röstningen är nu uppdelad mellan en jury och tittarna som vardera delar ut en poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina favoritbidrag. Vinnaren är låten som fått högst totalpoäng och är bidraget som får Sveriges 12-poängare. Tittarna röstar på sina favoriter i Mello-appen, där det kommer att gå att ge upp till fem röster per bidrag.

Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin “Move”.

Programledare för sändningen är Sarah Dawn Finer och i studion finns även Edward af Sillén med som programmets kommentator!

 

Finalens startordning


 • 1. azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • 2. Storbritannien
 • 3. denmark_smallDanmark
 • 4. estonia_smallEstland
 • 5. australia_smallAustralien
 • 6. lithuania_smallLitauen
 • 7. Nederländerna
 • 8. Spanien
 • 9. poland_bigPolen
 • 10. Tyskland
 • 11. belgium_smallBelgien
 • 12. iceland_smallIsland
 • 13. norway_smallNorge
 • 14. ireland_smallIrland
 • 15. Frankrike
 • 16. malta_smallMalta
 • 17. finland_smallFinland
 • 18. Bulgarien
 • 19. Georgien
 • 20. Grekland
 • 21.switzerland_smallSchweiz
 • 22. austria_smallÖsterrike
 • 23. Israel
 • 24. Italien
 • 25. Ryssland

 


 

Kommentera